Sopron: Csak tolva lehet átkelni a kereszteződésen

2014. január 22. 18:43

Sopronban is fejlődik a kerékpáros infrastruktúra, ám a városvezetés igencsak furcsa megoldást talált ki pár kereszteződésnél: csak a biciklit tolva lehet átkelni rajtuk. Ez azonban nem felel meg sem a vonatkozó útügyi előírásnak, sem a közlekedésről szóló törvénynek a Magyar Kerékpárosklub szerint.

2014. január 22. 18:43

Sopronban is megindult a kerékpáros közlekedés fejlődéséhez szükséges infrastruktúra-építés, de a megvalósult létesítmények egy része éppen hogy akadályozza azt: egyik-másik kereszteződés úgy van kialakítva, hogy ott csak a biciklit tolva lehet átkelni.

A Magyar Kerékpárosklub és a Bringázz Sopron Egyesület aktivistái Sopronban a Mátyás király út és Csengery utca kereszteződésében a piros lámpánál várakozó autók vezetőitől kérdezték, mit szólnának, ha nekik is át kellene itt tolniuk a járművüket, mint ahogy ez ott a kerékpárok vezetőinek kötelező. Nem lelkesedtek az ötletért.

2013-ra Sopronban sok jó, néhány nem tökéletes, és pár igazán alkalmatlan forgalomtechnikai megoldás is született kerékpárfronton a kerékpárosklub szerint.

Utóbbiak közé leginkább azok tartoznak, melyek nem segítik, hanem éppen akadályozzák a folyamatos közlekedést. A Mátyás király úti kerékpársáv a Csengery utca és Széchenyi tér sarkán úgy van kialakítva, hogy a kerékpár vezetője csak járművét tolva mehet át rajta: előtte leszáll, a zebrán gyalogosan átmegy, majd a kerékpárjára visszaülve teker tovább. Ez azonban a szervezetek szerint akadálya a kerékpáros közlekedésnek, nem felel meg sem a vonatkozó útügyi előírásnak, sem a közlekedésről szóló törvénynek.

A Magyar Kerékpárosklub ezért felszólítja a soproni önkormányzatot, hogy ezeket a közlekedést akadályozó, veszélyes és életszerűtlen, ezzel szabálytalankodásra késztető forgalomtechnikai elemeket haladéktalanul szüntesse meg, írták sajtóközleményükben.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
meleggumi sc
2014. január 24. 15:01
Ki találta ezt ki? Lennének hozzá kérdéseim.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!