Kiskörúti pirosozás a Nagy Kerékpáros-ellenőrzés Napjaiban

2013. július 18. 11:01

A napokban zajló kiemelt rendőrségi ellenőrzés ellenére a kerékpárosok háromnegyede nem állt meg a Károly körúti zebrák pirosainál.

2013. július 18. 11:01
Balogh Ákos Gergely

A keddtől csütörtökig tartó rendőrségi Nagy Kerékpáros-ellenőrzés Napjai minket is megihlettek. Kíváncsiak voltunk, hogy egy ilyen időszakban a kerékpárosok mekkora része áll meg a piros jelzésnél. Mivel az autós kereszteződések esetében a pirosozás a komoly egészségügyi kockázatok miatt kevésbé jellemző a biciklisek részéről, villanyrendőrrel védett gyalogátkelőket választottunk, ahol sokszor tapasztaltuk, hogy hiába állunk meg a tilos jelzésnél, sorra húznak el mellettünk mások.

A Károly körút két jelzőlámpájánál, az Astoria villamosmegállóhoz vezető zebránál, valamint a Madách teret a Városháza térrel összekötő zebránál videóztunk tizenöt-tizenöt percig szerda délután és csütörtök reggel. Az eredmény minden, csak nem örömteli: a véletlenszerűen kiválasztott, nem reprezentatív mintaidőszakban 25-en hajtottak át a piroson, és csak kilencen várták meg, hogy zöldre váltson a lámpa (a felvételen nem látszanak mind a kilencen, mivel kilógtak a képből, amikor öten várakoztak egymás mögött a Városháza téri zebránál).

A pirosozásnak vannak fokozatai: valaki előbb körülnéz, majd ha nem jönnek gyalogosok, óvatosan átcsorog a tilos jelzésen. Mások lassítás nélkül vágnak át a gyalogosok között (a videón 1:30-nál látható egy ilyen versenyző). De ha belegondolunk, hogy az autósok közül a esetek legalább 99 százalékában mindenki megáll a pirosnál, ha van keresztforgalom vagy gyalogos, ha nincs, mindjárt nem tűnik elfogadhatónak az óvatos pirosozás sem.

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Viator
2016. június 01. 19:11
A Rákóczi úti buszsávban bicajozó, esetenként több buszt is feltartó bohócokat is érdemes lenne alaposan megbírságolni... Az a legszebb, amikor bemutatnak a sofőrnek, ha az rájuk dudál, noha ők közlekednek szabálytalanul.
Secnir
2013. szeptember 20. 19:40
"Egyetértek! Kreszváltoztatás kellene. Ha nics gyalogos a zebrán, akkor át lehessen bringával menni a piroson. " a keresztforgalomban a kamion meg igazságot szolgáltat, nem?
béta
2013. augusztus 07. 22:35
de igen, mindig azt hallom, hogy a bringás szabálytalan, blabla. Az autósok sokkal több szabálytalanságot követnek el, meggyőződésem. Arról is kellene cikkezni. Ja, és ragaszkodom hozzá, hogy engem biciklis rendőr büntessen!!!
Öreg
2013. augusztus 07. 22:35
Azt a kerékpárost is büntetni kéne, aki a drágán nmegépült kerékpáros út mellett az úttesten biciklizik! /Alsó rakpart Óbudán, Budaörsi út a virágpiacnál ....../
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!