Brüsszel igent, Magyarország nemet mond az ukrán gabonaimportra

2023. július 26. 16:30

Nem változtak az álláspontok az agrárminiszterek találkozóján. Lengyelország és Magyarország mindenképpen hosszabbítani akarja az ukrán gabonaimport tilalmát a saját területén.

2023. július 26. 16:30
null
Révész Béla Ákos
Révész Béla Ákos

Makronóm Intézet elemzőjének írása.

A brüsszeli nyári szünet előtti utolsó tanácskozáson vettek részt az EU-s tagállamok agrárminiszterei. A kiemelt téma természetesen az ukrán gabonaimport volt, illetve Lengyelország, Magyarország, Bulgária, Szlovákia és Románia közös nyilatkozta, amelyben arra próbálják rávenni az Európai Bizottságot, hogy a szeptember 15-ig tartott szárazföldi exporttilalmat legalább az év végéig hosszabbítsa meg. 

Az Európai Bizottság a párbeszédet szorgalmazza az öt tagállam és Ukrajna között, a választások előtt álló Lengyelország azonban közölte: tulajdonképpen csak formalitásból kéri az EU-tól a tilalom hosszabbítását, mivel azt így is, úgy is megteszi. Nagy István agrárminiszter hasonlóképpen nyilatkozott. Mint mondta: 

 

ragaszkodni kell az intézkedés fenntartásához, ugyanis nem engedhető meg, hogy a magyar tározókat ismét teletöltsék a bennragadt ukrán készletekkel.

 

Oroszország július 17-én felmondta (nem hosszabbította meg) az ukrán gabonaexportra vonatkozó, az ENSZ és Törökország bábáskodása mellett létrejött megállapodást. A biztosítók természetesen nem hajlandóak innentől a szállítási vállalatokkal szóba állni, így a fekete-tengeri ukrán gabonakereskedelem gyakorlatilag néhány nap alatt halott lett. 

Az orosz ultimátummal a helyzet visszakanyarodott oda, ahol a háború kitörése után tartott. Az ukrán kikötőkben bent ragadó gabonát Kijev megpróbálja szárazföldi úton továbbítani az EU területére, ahonnan aztán a szállítmányok elméletileg a kontinensen kívüli célországok felé vennék az irányt. Azért csak elméletileg, mert a gyakorlatban ez soha nem valósult meg. Azzal, hogy a háború kitörése után az EU vámmentességet adott Ukrajnának az EU felé, óriási baklövést követett el.

Az ukrán exportőrök – kihasználva a kiskaput – olcsó, de ellenőrizetlen és az idő előrehaladtával egyre gyatrább minőségű gabonával árasztották el az EU-s piacot, aminek a levét elsősorban a szomszédos országok, köztük Magyarország itta meg. 

Az Európában ragadt gabona soha nem jutott el a valóban rászoruló országokba, arra viszont jó volt, hogy teljesen ellehetetlenítse az EU-s tagállamok jó minőségű, minden követelménynek megfelelő terményeinek eladását.

Ezt is ajánljuk a témában

Zelenszkij szerint ez nem európai hozzáállás

Bár a megállapodás szerint a tranzitországok területén a szállítmányok áthaladhatnak, és egyedül a helyi kereskedelem tiltott, Kijev máris jelezte, hogy ez számára nem elég. Mind az ukrán kormány, mind személyesen Zelenszkij jelezte: elfogadhatatlannak és „nem európainak” tartja a szeptember 15-i határidő meghosszabbítását, vagyis terveik szerint Brüsszelnek újra köteleznie kellene az érintett országokat a saját piacukat súlyosan károsító ukrán gabonadömping fogadására. 

A június 26-án tartott agrárminiszteri egyeztetésen a tagállamokat nem hatotta meg az ukrán sértődöttség. Varsó világosan közölte: 

 

a tagországok megkérik ugyan az Európai Bizottságot, hogy tolja ki a tilalmi határidőt, de a válasz gyakorlatilag nem érdekli, mivel egyoldalú döntéssel a maga részéről mindenképpen megteszi azt. 

 

A lengyel kormány idegessége más szempontból is teljesen érthető. Varsó már eddig is óriási összegekkel támogatta a lengyel gazdákat, hogy valahogyan enyhítse az ukrán gabonadömping okozta károkat, ám azok továbbra is elégedetlenek. Márpedig óriási szüksége lesz gazdákra a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) pártjának az őszi parlamenti választásokon. Szavazóbázisának döntő többsége ugyanis vidéki, ráadásul a mezőgazdaságban dolgozik. Ha tehát a kormány enged Brüsszelnek és Ukrajnának, az a jelenlegi, elég feszült belpolitikai helyzetben akár a bukásához is vezethet.

Ezt is ajánljuk a témában

Hol vannak a szakmai érvek?

Nagy István agrárminiszter hasonlóképpen fogalmazott, mint lengyel kollégája, és közölte: Magyarország bármilyen eszközzel és mindenáron megvédi a magyar gazdák érdekeit, akkor is, hogyha az Európai Unió esetleg szeptember 15-e után nem hosszabbítaná meg az ukrán gabona behozatalára vonatkozó uniós tilalmat. Mint mondta, 

 

az uniós gabonaimport-tilalom megszüntetése semmilyen szakmai érvvel nem indokolható.

 

„Ragaszkodni kell az intézkedés fenntartásához, ugyanis nem engedhető meg, hogy a magyar tározókat a bennragadt ukrán készletekkel ismét teletöltsék. Annak hatályát muszáj az aratás utánra kitolni, hogy a saját termésünknek helye legyen” – mondta, rámutatva, hogy a fekete-tengeri kereskedelem leállásával nagy a veszélye annak, hogy 40 millió tonna ukrán gabona az Európai Unió belső piacára kerül, márpedig akkor az egész hagyományos európai mezőgazdaság összeomlik.

Segíteni kell, az ugyanis humanitárius kérdés, de a szolidaritás negatív következményeit Magyarország nem viselheti egyedül. A kormány ezért ragaszkodik ahhoz, hogy a határon leplombálják az Ukrajnából érkező gabonaszállítmányokat, és ellenőrizzék, hogy azok el is hagyják Magyarország területét” 

– mondta a tárcavezető, és kiemelte: Magyarország azt a javaslatot tette, hogy az EU részesítse tranzitdíj-támogatásban az ukrán gabonaszállítmányokat azért, hogy az ukrán gabona Európából el tudjon jutni a hagyományos piacokra.

A tranzit átka

Utóbbi javaslat rendkívül fontos, ugyanis szorosan összefügg azzal, miért próbálnak az exportőrök és a re-exportőrök a lehető leghamarabb megszabadulni az ukrán gabonától ahelyett, hogy eljuttatnák azt az eredetileg tervezett kikötőkbe. Az ukrán gabona csak addig olcsó, ameddig tengeri útvonalon szállítják. 

 

Amennyiben az óriási mennyiséget szárazföldi útvonalon próbálják meg az EU-s kikötőkbe juttatni, a hatalmas költségek miatt csak rövid távolságokra éri meg szállítani. Ez a rövid távolság pedig éppen az érintett öt ország területét jelentette. 

 

Minden egyes kilométerrel egyre drágább a szállítás, ezzel az olcsó ukrán gabona elkezd drágulni, és veszít a versenyképességéből. Kijevnek ez a legnagyobb problémája, a vele szomszédos EU-s tagállamoknak azonban a szállítási költségeken túl még a vasúti és a tárolókapacitás bővítésének brutális költségeivel is szembe kell nézniük. Nagy István felvetése a tranzitköltségek EU-s forrású fedezéséről teljesen jogos, lengyel kollégája szintén ezt szorgalmazza, igaz, kissé nyersebben. „Ha az Európai Bizottságnak ennyi mindenre van pénze, akkor biztosan meg tudja oldani a szállítás támogatását is” – mondta Robert Telus.

Újra hápog

A brüsszeli béna kacsaként is emlegetett Janusz Wojciechowski uniós mezőgazdasági biztos ugyanakkor közölte, hogy az Európai Unió kész arra, hogy Ukrajna mezőgazdasági termékeinek szinte teljes egészét exportálja a szolidaritási folyosókon keresztül. Ez elsősorban „havi négymillió tonna olajos magvak és gabonafélék elszállítását jelenti”

Az európai politikától már búcsúzó lengyel biztos hozzátette: az EU több tagállami kezdeményezést is megvizsgál, hogy közös tervet dolgozzon ki az ukrajnai mezőgazdasági termékek exportja szállítási többletköltségeinek fedezésére, egyelőre azonban nincs becslés a finanszírozási költségekre.

Wojciechowski végül előrántotta a „globális élelmiszerválság” ütőkártyát is, amikor úgy fogalmazott: az EU november óta Ukrajna exportjának 60 százalékát a szárazföldi szolidaritási folyosókon, 40 százalékát pedig a Fekete-tengeren keresztül szállította, amikor az ENSZ által támogatott gabonamegállapodás még érvényben volt. 

Ezt is ajánljuk a témában

 

Az, hogy Oroszország kilépett a megállapodásból, várhatóan különösen súlyos következményekkel jár az afrikai országok számára

 

Hogy az afrikai országok a tavalyi hasonló érvelés ellenére miért nem jutottak hozzá az ukrán gabonához, hogy a hamisan csengő indoklás mögött hová tűnt a tavalyi ukrán gabonaexport, hogy miként írta felül az uniós tagállamokra rogyasztott gabonamennyiség a globális gabonakereskedelem teljes rendszerét, és hogy miért teljesen hazug az afrikai országokra mutogatni szolidaritási indokként, arról itt írtunk bővebben:

Ezt is ajánljuk a témában

Révész Béla Ákos, a Makronóm Intézet elemzőjének írása.


 

Fotó: Orosz rakétatalálatot kapott gabonatároló ég az odesszai területen 2023. július 21-én. MTI/EPA/Déli hadműveleti parancsnokság


 

Összesen 60 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
2024. február 08. 12:09 Szerkesztve
Z. A hiba itt történt!!! Az ukrán gabona nem hagyta el az országot... "ragaszkodni kell az intézkedés fenntartásához, ugyanis nem engedhető meg, hogy a magyar tározókat ismét teletöltsék a bennragadt ukrán készletekkel." Kinek a tulajdonában vannak a tározók és kik vették meg a gabonát??? Ezt kellene már végre megtudni... Mert biztosan nem a gazdák vették meg, hogy ne tudják aztán eladni a sajátjukat... A kormány lépései ezek után megtörténtek, törvényesen szabályozva lett, az ukrán áruk behozatala... Csakis szigorúan ellenőrzött tranzit útvonalon szállíthatók ki az országból... Az Uniónak meg habzik a szája, hogy Ukrajnából a szar minőségi olcsó, többségben jenki árukat nem lehet eladni Mo.-on... 💯💤
garmarko
2023. augusztus 01. 11:10
Kb 5-6% amit elfoglalnak a gabonapiacon,miért is olyan egetrengetö a gabonájuk,ami nem felel meg a Magyar szabványoknak sem,az unió harmadik legnagyobb gabona termelő a piacon,ezt a lóvét a saját termelőinek is adhatná
SzkeptiKUSS
2023. július 28. 11:37
Valamit számít, de anyagi érdekből ki fogják játszani. Egy példa: Horvátország /írhattam volna másikat is/ mondjuk beengedi, mert kell neki az olcsó gabona, akkor a környékbeli állattartók onnan fogják beszerezni. Szabad világ van. Szóval szopás ez mindenhogyan. Az Eu kikényszeríti a drágább termelést, aztán a nyakukra hozza azok termékét, akik olcsó tudnak a szabályok nélkül termelni.
bagira002
2023. július 28. 11:22
Kormány az adott szavát tartsa be nem avatkozik ukrán belügybe , magyarok nélkül oldják meg a gabona problémájukat. Segítséget semmibe nézik . Napi szinten tízezernél több menekültet ellátunk elég az . Azt a sok száz tonnányi segély is ablakon kidobott érték , ukrán maffiát a magyarok tartják el a segéllyel . Közben Zelenszkij a segélyeken gazdagodik ukrán nép egy csomagot se kap.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!