Leállt az Északi Áramlat 1 - pánikolhatnak a németek?

2022. július 22. 09:09

Az Európába irányuló orosz gáz fő útvonala, az Északi Áramlat július 11-én zárt be a 10 napig tartó éves karbantartás miatt. Sokféle bizonytalanság lengte körül a karbantartás időszakát: vajon ez csak ürügy vagy újraindul a gázszállítás?

2022. július 22. 09:09
null

Nyugaton sokan attól tartottak, hogy Moszkva meghosszabbíthatja a zárlatot, esetleg véglegesen elzárja ezt a gázcsapot, és megfosztja Németországot a kulcsfontosságú alapanyagától.

„A legrosszabb forgatókönyv, hogy a Gazprom részéről teljes leállás következik be. Hogy ez bekövetkezik-e vagy sem, azt nem tudjuk” – mondta korábban Eric Mamer, az Európai Bizottság, az EU végrehajtó ágának, az Európai Bizottságnak a fő szóvivője.

5 millió német munkahelye szűnne meg, ha Oroszország leállítaná a gázszállítást

A nagy gazdasági szövetség számításai szerint az orosz gáz németországi elzárása az ország gazdasági teljesítményét is csökkentené 12,7 százalékkal, a nyersanyag azonnali elhagyása különösen keményen sújtaná az üveg-, vas- és acélipart; a veszteség ezekben az ágazatokban csaknem 50 százalékos lenne.

A bajor gazdasági szövetség (VBW) szerint Németország a 89 százalékos importarányával szinte teljes függésben van a külföldi földgázszállításoktól.

Az előző hét elején a németországi önkormányzati vállalatok szövetsége (VKU) arra figyelmeztetett, hogy az országban drasztikus energiaár-emelkedés várható, amely drasztikusan növelni fogja a csődbe ment vállalkozások számát – írta korábban a Makronóm.

„Ha rövid időn belül nem érkezik több gáz Oroszországból, akkor télen nagy problémáink lesznek. Rosszabb lesz, mint a Covid-19 járvány” – mondta Ingbert Liebing ügyvezető igazgató.

Megnyugodhatnak a németek

A gázáramlás Európa felé az Északi Áramlat 1 gázvezetéken újraindult csütörtökön, az éves karbantarás után – írja a Reuters.

A Reutersnek nyilatkozó, nevük elhallgatását kérő források szerint a gázvezeték újraindult a tervezett időben, viszont a korábbi 160 millió köbméter kapacitásnál kevesebb gázt engednek majd át naponta.

A hír megjelenése előtt az Európai Bizottság nem számított a gázszállítások újraindítására, így az árak emelkedtek – miután viszont közölte a Reuters, hogy újraindul az Északi Áramlat 1, a holland tőzsdei gázár 3 százalékot esett.

Borítókép: Shutterstock

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mer-kell
2022. július 24. 05:32
A németek, jól pofára fognak esni mindenki betart nekik Európában végre. Szankciozgatnak, fegyvereket küldenek még a mai napig Majd csodálkoznak Putyin válasz lépésein. Aztán meg rá akarják tenni a kezüket a mi általunk megvett gázra. Furcsa egy népség.
Kristály
2022. július 23. 15:23
Megérdemelnék a leállitást.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!