Uzsorások taszítják adósságspirálba a gyanútlan indiaiakat egy Google Play alkalmazáson keresztül 

2022. június 13. 10:50

Egy indiai férfi márciusban vett fel hitelt egy alkalmazáson keresztül, de megbánta: a csaló hozzáfért a férfi feleségének intim képeihez a telefonján, és azzal fenyegetőzött, hogy megosztja azokat.

2022. június 13. 10:50
null
Fekete Kíra

Az indiai férfit sok más emberhez hasonlóan a gyors és egyszerű hitelengedélyezési folyamat vonzotta. Mindössze annyit kellett tennie, hogy letölt egy alkalmazást a telefonjára, és benyújtja személyi igazolványának másolatát, hogy jogosult legyen.

Gyorsan kapott is egy kis pénzt – de csak a kért összeg felét. Alig három nappal később 

a cég követelte, hogy fizesse vissza a kölcsönadott összeg háromszorosát.

Adósságai egyre csak nőttek, mivel más pénzügyi alkalmazásoktól is vett fel hitelt, hogy az elsőt visszafizesse. Végül a férfi több mint 6000 dollárral tartozott, 33 különböző letöltött alkalmazásnak.

Néhány ilyen alkalmazás üzemeltetője meg is fenyegette a férfit, de ő túlságosan félt ahhoz, hogy a rendőrséghez forduljon. Az alkalmazások üzemeltetői továbbá hozzáférést szereztek a telefonján lévő összes kapcsolatához és a képeihez, és 

azzal fenyegetőztek, hogy a feleségéről készült meztelen képeket elküldik mindenkinek, aki a telefonján van.

„Nem hiszem, hogy elengednek. Féltem az életem. Minden nap fenyegető hívásokat és üzeneteket kapok” – mondta az indiai férfi. 

Indiában az ilyen típusú mobiltelefonos csalások túlságosan is elterjedtek. Az Indiai Központi Bank (RBI) tanulmánya szerint 2020. január 1. és 2021. március 31. között 600 illegális hitelezési alkalmazást azonosítottak – állítja a BBC.

Ebben az időszakban Maharashtra államban érkezett a legtöbb panasz a kölcsönző alkalmazásokkal kapcsolatban, 572-t jelentettek az RBI-nak.

„Ezek az alkalmazások problémamentes kölcsönöket, gyors pénzt ígérnek – az áldozatok pedig nem is sejtik, hogy a csalók feltörik a telefonjukat és ellopják az adataikat” – mondta Yashasvi Yadav, a maharasi kiberügyi hivatal rendőrfőfelügyelője.

„Ez az átverés azért népszerű, mert Indiában nagyon sok ember nem jogosult [törvényes banki] hitelre” – tette hozzá Yadav.

Gyakran az alkalmazásokat kínai szervereken keresztül futtatják, de maguk a csalók általában Indiában vannak – folytatta a felügyelő. Yadav szerint sok csalót sikerült már elkapni a bankszámlájuk és a telefonszámuk nyomon követésével, a BBC által megszólaltatott csaló azonban azt mondta, hogy viszonylag egyszerű kikerülni az indiai hatóságokat.

– állítja a csaló.

„India egész területéről dolgozunk, nincs pontos telephelyünk. Mindössze egy laptopra és egy telefonra van szükségem. Egy hozzám hasonló operátornak több mint 10 telefonszáma van, amit az ügyfelek fenyegetésére használhat.”

Ez a bizonyos csaló elmondta, hogy arra képezték ki őket, hogy megtalálják a „hiszékeny és rászoruló” embereket, akiknek aztán csak a felét adják kölcsön annak, amit kérnek. Ezt követően a csaló követeli, hogy ennek az összegnek a háromszorosát fizessék vissza.

A BBC látta az áldozatoknak küldött üzeneteket – ezek között szerepelnek olyan fenyegetések is, mint hogy az áldozat családtagjainak és munkatársainak is beszámolnak a tartozásáról. De vannak ennél brutálisabbak is, amelyek azzal fenyegetnek, hogy 

pornóvideókat készítenek és terjesztenek az áldozat képét felhasználva.

A kormány tett némi erőfeszítést a hitelcsalók felszámolására. Tavaly májusban felszólította a Google-t, hogy vizsgálja felül a Play alkalmazásboltban elérhető alkalmazásokat.

A digitális hitelezéssel kapcsolatos tanulmányát követően az RBI felkérte a kormányt, hogy dolgozzon ki új jogszabályokat az illegális hitelezés visszaszorítására.

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Öreg Palóc
2022. június 15. 11:07
Élősködők mindenhol vannak, akkor lesz baj, ha Indián kívülre is elterjed, mert buták is vannak mindenhol.
brekker
2022. június 14. 14:00
Okosaknak ott a készpénz. A többi hülyeség marad a hülyéknek.
Kovács József
2022. június 14. 13:52
Neki kellene futni még egyszer a fordításnak, mert ez a történet így nagyon nem áll össze.
Frankie Bunn
2022. június 14. 12:54
s a makronóm nincs a címlapon....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!