Senki sem számított rá: látszik a fény a műtrágya-alagút végén

2022. február 17. 17:36

Már tavaly ősszel, amikor a gázárak emelkedése miatt egyre több műtrágyagyártó jelezte, hogy befejezi a gyártást, sejthettük: abszurd árakra számíthatunk a nitrogén műtrágyák piacán. Mivel az európai műtrágyatermelés viszonylag korlátozott, az európai gazdálkodók nem számolhattak sok jóval a többi fő műtrágyánál sem. Már tavaly ősszel, amikor a gázárak emelkedése miatt egyre több műtrágyagyártó jelezte, hogy befejezi a gyártást, sejthettük: abszurd árakra számíthatunk a nitrogén műtrágyák piacán. Mivel az európai műtrágyatermelés viszonylag korlátozott, az európai gazdálkodók nem számolhattak sok jóval a többi fő műtrágyánál sem. Egyben lehettek biztosak, hogy a műtrágyák árai 2022-ben is nagyon magasak maradnak, amit vagy bele tudnak építeni a terményeik árába, vagy sem.

2022. február 17. 17:36
null

Fel lett adva a gazdáknak a lecke. Nehéz dolguk van, mert nem egy közbeszerzésen vesznek részt, ahol összeszámolják a költségeket, rátesznek valamennyi hasznot és a vevő vagy elfogadja, vagy sem az ajánlatot. Nekik dönteniük kell, mert ha nem vetnek, akkor elmegy az év. Megbecsülhetik a várható felvásárlási árakat, és annak alapján költenek a növényre, de az ilyen becslések az esetek többségében nem jönnek be.

Persze úgy is dönthetnek, hogy ilyen árakon kevesebbet, vagy semennyi műtrágyát nem használnak, de a talajaink már annyira degradálódtak, hogy a műtrágya kihagyása rögtön meglátszik a termés mennyiségén, illetve a minőségen. És persze jönnek a csodaszerek, a nitrogén megkötő talajbaktériumok, a termesztett növény gyökereire megtelepedő gombák, csak hát ez még nem bevett gyakorlat. 

Ebben a tekintetben jobban állnak a biológiai művelésre áttért gazdák, hiszen ők nem használják ezt a termelést intenzifikáló eszközt, igaz bevállalják az alacsonyabb terméseket, de a jobb minőségű terményeiket a piac díjazza. 

A műtrágyahasználat ellenzői szerint a műtrágyákkal a növényeinket túltápláljuk, a sejtjeik megnagyobbodnak, ellenállóképességük csökken, ezért még külön védeni is kell őket. Igaz nagyobb tömeget, több cukrot, fehérjét termelnek, de a további beltartalmi értékében szegényebb lesz ez a növény.

Lehet a fentieken vitatkozni,

műtrágyára azonban ma szükség van az élelmiszer termeléséhez.

Nézzünk körül Európa műtrágyapiacán, mert azzal nem számolhatunk, hogy az ország összes gazdája a magas árak miatt áttér majd a biogazdálkodásra!

Viharos volt a január eleje a műtrágyapiacon

Január első felében még a német piacokról azt jelezték, hogy a mezőgazdasági termelők és kereskedők raktárai üresek, a műtrágyaárak továbbra is rendkívül magasak, a megbeszélt szállítások pedig késnek. Az európai műtrágyapiac piac ugyanis függ a rendkívül ingadozó világpiactól, ahol egyes jelentős szereplők, például Oroszország, Kína, Ukrajna vagy Törökország továbbra is korlátozzák az exportjukat. 

Azt tudtuk, hogy

a műtrágya gyártási költségei megemelkedtek, és ehhez még számítsuk hozzá a megemelkedett szállítási költségeket is – mind a tengeren, mind a közúton.

Feltehetnénk a kérdést, hogy ha drága a műtrágya, akkor a gazdák minek veszik, de a gabonaárak is megugrottak, így bizakodtak a termelők, és fenntartották a keresletet a műtrágya után, remélve hogy be tudják építeni az áraikba az emelkedő költségeket. Akkoriban úgy vélték a kereskedők, hogy a kereslet 2022 első negyedévében a kínálat felett marad, és talán április környékén stabilizálódhat a helyzet.

Január elején a legjelentősebb francia roueni importkikötőben a műtrágya előállításához szükséges karbamid ára tonnánként 895 és 905 euró között ingadozott. A legfontosabb foszforműtrágya, a DAP 18-46 ára viszonylag változatlan, 840 euró tonnánként. A hamuzsírt, a kálium kloridot (60) pedig 560 és 600 euró közötti áron adták el a januári szállításokhoz. A német importkikötőkben a karbamid már körülbelül 920 euróba került.

A fenti adathalmaz nagyjából azt jelenti, hogy

a műtrágyaárak megháromszorozódtak az egy évvel ezelőttihez képest.

Ami előrevetíti, hogy valószínűleg nem csak a betakarítás mennyisége csökken, hanem a gabona minősége is.

Ez a kenyérsütéshez szükséges jó minőségű liszt globális hiányához és a pékáruk árának további növekedéséhez vezethet.

A legdrasztikusabb hírek Ukrajnából érkeztek, amely ország nemcsak a gabonának, hanem a nitrogénműtrágyáknak is jelentős exportőre. Náluk is, 2020-hoz képest 3-4-szeresére nőttek az ásványi műtrágyák árai, és egy jelentés szerint, több ukrán műtrágyagyártó nem élte túl a gázárak meredek emelkedését. Az ammónia, karbamid és folyékony nitrogén előállítására szakosodott odesszai műtrágyagyár szeptember 22-én szüntette be működését. A megmaradt ukrán műtrágyagyártók továbbra sem dolgoznak teljes kapacitással.  

Január vége: folytatódik az árak elszállása

Bár a karbamid ára Észak-Amerikában némiképp csökkent, Európában a műtrágyaárak továbbra is rekordszinten maradtak.

A VTB Capital befektetési bank elemzői szerint,

Európa az éves nitrogénműtrágya-szükségletének 9 százaléka körüli deficittel szembesülhet.

A kukorica- és a búzatermesztők először néznek szembe valódi műtrágya-válsággal. Sokkal többe kerül a nyugalmi állapotból kilépő téli növényekhez szükséges műtrágya és mezőgazdasági vegyszerek beszerzése, a többletköltség pedig negatívan érintheti a tavaszi vetést, amely Európa gabonatermelésének mintegy harmadát teszi ki.

Közben érkeztek a hírek, hogy az USA-ban sok kukoricatermesztő azt tervezi, hogy az elkövetkező vetési szezonban más növényekre, például szójára tér át, de az emelkedő műtrágyaárak valószínűleg jelentős hatással lesznek Brazília második kukoricatermésére, amelyet januárban alapoznak meg.

Mindez viszont a takarmányárakra, illetve a későbbiekben a húsárakra lesz hatással.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete ekkor tette közzé, hogy 2021-ben élelmiszerár-indexe átlagosan 125,7 pontot ért el, ami az elmúlt 10 év legmagasabb értéke. A magas műtrágyaárak az előállított élelmiszer árában viszont csak ezután fognak megmutatkozni, ami felerősíti az inflációs trendet, amelyet már az ellátási lánc zavarai, a munkaerőhiány és a bioüzemanyag-ágazat megnövekedett kereslete is táplál.

Február eleje: műtrágya-válság után műtrágya-háború

A hónap elején a műtrágyaárakat megráncigálta az a hír, hogy

Oroszország leállította a nitrogénműtrágyák exportját.

Mint a világ egyik legnagyobb műtrágya-exportőre, két hónapos exporttilalmat rendelt el az ammónium-nitrátra. Oroszország az április 1-ig érvényben lévő ammónium-nitrát exporttilalommal több műtrágyát akar belföldön tartani, ezzel szabályozni a hazai árakat. Az orosz intézkedés a foszfátműtrágyák kínai exporttilalmát követi, amely 2022 júniusáig tart.

Az orosz kiviteli tilalom csökkenti a műtrágya globális kínálatát. Európán kívül Brazíliát érinti különösen, amely messze a legnagyobb ammónium-nitrát importőr Oroszországból. Európában ez súlyosbította a műtrágyahiányt, még azokban az országokban is, amelyek nem vásárolnak az oroszoktól. Ekkor azzal is számoltak, hogy egy esetleges ukrajnai orosz invázió a műtrágyapiacra további jelentős hatással lenne. Az Oroszországgal szembeni szankciók valószínűleg súlyosan érintenék a műtrágyapiacot.

Február elején az sem segített a nitrogénpiacon, hogy India, a világ legnagyobb karbamidimportőre bejelentette, hogy a tervezettnél később vásárolja meg a kívánt mennyiségét, tulajdonképp eltolva a vásárlást arra az időszakra, amikor az Egyesült Államok és Európa is vásárolni kíván. A bejelentés hatására rögtön 10 százalékkal ugrottak az amúgy is magas árak.

Február eleje igazán a kálium műtrágyák piacán okozott feszültséget, a kálium műtrágyák ára tovább emelkedett a Fehéroroszország elleni amerikai és európai szankciók miatt. Az Európai Unió már 2021 júniusában szankciókat vezetett be Fehéroroszországgal szemben, az Egyesült Államok 2021 decemberében.  Január végével Litvánia is csatlakozott az amerikai szankciókhoz, és a litván vasutak már nem szállították el Belaruskali termékeit a klaipedai kikötőbe.

A német import kikötőkben a hamuzsír műtrágyák ára 408 euróra emelkedett tonnánként február elején. Ezzel szemben a karbamid ára tonnánként 855 euróra csökkent februárban.

Február közepe: csökkenő árak mutatják a fényt a műtrágya-alagút végén

A legfontosabb globális kereskedelmi központokban a karbamid és más fontos ásványi műtrágyák ára az elmúlt napokban csökkent.

Egyre több kereskedő látja a fényt az alagút végén, ám ebből még a gazdák nem sok mindent éreznek.

Egyrészt az árak magasak maradtak, másrészt a vásárlók kivárnak, miképp alakulnak az árak.

Az Oroszország és Ukrajna közötti konfliktus esetleges eszkalációja, mint bizonytalansági tényező továbbra is fennáll, a jelenlegi hirtelen áresés azonban arra készteti az amerikai és európai vásárlókat, hogy kivonuljanak a piacról.

Tulajdonképpen abban reménykednek, hátha az árak még tovább is csökkenhetnek, és a szükséges mennyiség megvásárlásával mind a kisebb kereskedők, mind a gazdák kivárnak. Bejöhet ez a stratégia, viszont jelentős a kockázata, mivel egyáltalán nincs túlkínálat műtrágyából, így ha túl sokan hagyják az utolsó pillanatra a vásárlást, akkor még jobban felugorhatnak az árak. 

Így a fő exportáló országok kénytelenek tovább csökkenteni áraikat. Az észak-afrikai és a közel-keleti ajánlatokat a közelmúltban csaknem 200 USD/tonnával (FOB) csökkentették. A balti exportőrök állítólag 660 euró/tonna FOB áron kötöttek szerződéseket. Ez 250 dollár/tonna (FOB) csökkenést jelent a decemberi záráshoz képest. (Az FOB klauzula, ahol az eladó köteles az árut saját költségére és kockázatára az indulási kikötőbe eljuttatni és a hajó fedélzetén a vevő rendelkezésére bocsátani.)

Az ammónium-nitrát ára ezzel szemben a karbamidhoz képest viszonylag stabil, de ennek a piaca is a gyengülés első jeleiről számol be. A gázárak is folytatják erőteljes lefelé irányuló mozgásukat, és ezzel hozzájárulnak a műtrágyaárak gyengüléséhez.

Az eladási nyomás a karbamid esetében tűnik a legerősebbnek, miután India a vártnál kicsit korábban vásárolt kisebb mennyiséget nagyon-nagyon olcsó áron. A karbamid ára az Egyesült Államok kikötőiben a január végi dátumra nem sokkal az indiai tender előtt 510 USD-ra esett, majd ezután ismét 632,50 USD/tonnára emelkedett, jelenleg tonnánként 560 USD áron kínálják. Azzal számolnak, hogy nyárra ezek a kikiáltási árak 470 dollárra, őszre pedig 430 dollárra csökkennek.

A karbamid a múlt héten a német azonnali piacokon közel 800 euróba került tonnánként. Ez majdnem 90 euróval kevesebb tonnánként, mint 10 nappal ezelőtt. Franciaországban az importkikötők csak 682 eurós tonnánkénti karbamidárat jelentettek.

Február második hetében a német gazdálkodók legfontosabb nitrogénműtrágyája, a kalcium-ammónium-nitrát műtrágya (KAS) tonnánként 606 euróba került az importkikötőkben - ez 10 euróval kevesebb, mint 10 nappal ezelőtt, de csaknem tonánnként 380 euróval több mint egy évvel ezelőtt.

Ezek az árcsökkenések egyelőre kevéssé érték el az amerikai és az európai gazdákat. Ugyanis a kereskedőknek a raktáraikban még mindig van a sokkal drágább áruból, és attól szeretnének megszabadulni, hogy csökkentsék a veszteségeiket.

Ráadásul a ténylegesen elérhető és eladható mennyiségek végeredményben nagyon kicsik, és az említett árak is csak papíron léteznek.

A kálium műtrágyák esetében a héten pedig az árak tovább emelkedtek.

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
budapesti
2022. február 19. 09:23
Ezért sem érdemes háborúzni. Mindenki függ mindenkitől.
budapesti
2022. február 18. 00:12
A műtrágyahegyen túl...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!