Mexikóváros az éghajlathoz alkalmazkodó, műanyag hulladékból épített kerékpárutat vezet be

2021. április 22. 11:12

A mexikóvárosi Chapultepec-erdő egy szakaszán egy előre gyártott, éghajlathoz alkalmazkodó, műanyag hulladékból készült kerékpárutat építenek. A chapultepeci erdei kerékpárút, mely ideiglenes víztárolási és -elvezetési funkciókat kínál, több mint 998 kilogramm műanyag hulladékból készül, ami megközelítőleg félmillió műanyag palack kupakjának felel meg.

2021. április 22. 11:12
null

A telepítés a PlasticRoad anyagfejlesztő, az Orbia vállalatközösség, a mexikóvárosi mobilitási titkárság (Semovi) és a mexikóvárosi környezetvédelmi titkárság (Sedema) együttműködésének eredménye.

Víz okozta kihívások 

Mexikóváros nagy része ivóvízzel kapcsolatos kihívásokkal néz szembe folyamatosan. Ennek súlyosbító körülményei a növekvő népesség (több mint 22 millió ember), az éghajlatváltozás hatásai, a műanyag hulladék keletkezése által okozott szennyezés és az öregedő infrastruktúra okozta heves esőzések miatt óriási problémát jelent. A rekord mennyiségű éves esőzés – ami több mint 2,1 milliárd köbméter csapadékot jelent – Mexikóváros vízgazdálkodási problémáit okozzák, ez az ivóvíz rendelkezésre állását és a polgárok életminőségét is negatívan befolyásolja.

A Chapultepec erdő területe több mint 1695 hektáros természetes, és nyilvánosan hozzáférhető területtel rendelkezik, amely a városon keresztül halad. Ily módon az erdő a város zöld mobilitás felé haladásának szíve.

A PlasticRoad moduláris felépítése átmeneti víztárolási és vízelvezetési funkciókat kínál. Ideális a víztárolás elősegítésére szélsőséges csapadék és áradás idején, mely érzékelő technológiával rendelkezik, a monitorozás és felületkezelés céljából. Az esővíz fokozatos visszaszivárogtatása a talajba a száraz időszakban is megoldást kínál a területnek.

Ezenkívül a tartóssága és az alacsony karbantartást igénylő jellege a teljes élettartama alatt akár 72 százalékkal kevesebb szén-dioxid-kibocsátást jelent a hagyományos útszerkezetekhez képest. Több mint 998 kilogramm műanyag hulladékból készül, ami félmillió műanyag palack kupakjának felel meg.

Harmadik kísérleti program

Eric Kievit, a holland PlasticRoad ügyvezető igazgatója elmondta, hogy Mexikóban harmadik kísérletként építették a kerékpárutat, mely lehetőséget nyújt a termék tesztelésére más éghajlati viszonyok mellett, mint saját országukban. Továbbá hozzátette, hogy ez jelentős adatforrásként szolgál majd a vállalat számára a nemzetközi piacok feltárása érdekében. 

„Egy ilyen kezdeményezés ötvözi a fenntartható mobilitás keresésének ötletét a városban azzal az elképzeléssel, hogy új életet adjon a műanyag hulladéknak, mint újrafelhasználható anyagnak az új infrastruktúrák kiépítéséhez” – mondta Dr. Marina Robles García, a Sedema titkára.

Az Orbia társaságok kollektív hangsúlyt fektetnek az élelmezésbiztonságra, a vízhiány csökkentésére, a városok és otthonok jövőjének fejlesztésére, a közösségek összekapcsolására az adatinfrastruktúrával, valamint az egészséghez és a kikapcsolódáshoz való hozzáférés bővítéséhez alapvető és fejlett anyagokkal és megoldásokkal.

A PlasticRoad első verziója 2018 szeptemberében került átadásra, amely egy 98 méter hosszú kerékpárutat ölel fel Zwolle-ban, Hollandiában. 2018 novemberében készült el a következő szintén a hollandiai Giethoornban. Több mint kétéves ellenőrzött használat és az ipari alkalmazások folyamatos fejlesztése után Mexikóvárosban készült el a harmadik PlasticRoad.
 

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vakfolt
2021. április 27. 12:39
"Ezenkívül a tartóssága és az alacsony karbantartást igénylő jellege a teljes élettartama alatt akár 72 százalékkal kevesebb szén-dioxid-kibocsátást jelent a hagyományos útszerkezetekhez képest. Több mint 998 kilogramm műanyag hulladékból készül, ami félmillió műanyag palack kupakjának felel meg." Aha. A beton az beton lesz száz év múlva is, a műanyag meg egészen biztosan nem lesz meg. Nincs itt valami tévedés?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!