Verseny közben ne nézz oldalra!

2020. április 22. 23:09

A 2008-as világválságra reagálva, az akkori kormányok kizárólag megszorító intézkedéseket vezettek be.

2020. április 22. 23:09
György László

„Milyen érzés úgy dolgozni a válságkezelő intézkedéseken, hogy közben az ellenzéki pártok azt harsogják: a kormány sajnálja a pénzt a krízis megoldására, és szociális, gazdasági mélységbe taszítja az országot?

Egy profi úszótól tanultam, hogy verseny közben ne nézz oldalra, aztán ha célba értél, majd körülnézel. Vagyis a legfontosabb, hogy a saját feladatodra összpontosíts! Ezt tesszük.

Persze, akik most azt javasolják, hogy szórjuk az adófizetők pénzét, egészen mást csináltak tizenkét évvel ezelőtt.

Ne felejtsük el, hogy a 2008-as világválságra reagálva, az akkori kormányok kizárólag megszorító intézkedéseket vezettek be. A jelenlegi kormány ezzel szemben olyan akciótervet állított össze, amely támogatja a vállalkozásokat, miközben fő célja a családok és a dolgozók megvédése. Mindezt úgy, hogy közben fenntartjuk az ország pénzügyi egyensúlyát. Az adófizetők joggal várják el tőlünk, hogy felelősen bánjunk a forrásokkal, hiszen amikor a vállalkozásokat megsegítjük, akkor az ő pénzüket osztjuk újra. Az akcióterv a kölcsönös és arányos tehervállaláson alapul.

Ha megnézzük az ellenzék javaslatait, lényegében azt követelik, hogy az állam adjon fizetést a cégek helyett. Előkerült az alapjövedelem kérdése, de felvetették az általános nyugdíjemelést is. Mérlegre teszik a többi párt javaslatait?

A kormánynak a gazdasági élet képviselői a partnerei, március eleje óta minden héten egyeztetünk a munkaadók és a munkavállalók érdekképviseleteivel, a kamarákkal. Ők tapasztalják meg legközvetlenebbül a nehézségeket, ezért az ő javaslataikat vesszük figyelembe. Ha szükséges, azok alapján igazítunk, módosítunk az intézkedéseken. Ez történt a napokban is, amikor egyszerűsítettünk a bértámogatási rendszeren, miközben a jogosultak körét szélesítettük.

(...)

Az eddig bejelentetteken túl terveznek további lépéseket?

Igen. Jön a mikro-, kis- és középvállalkozásoknak egy nagyon egyszerűen igényelhető, vissza nem térítendő támogatás, amelyet a hatékonyság növelésére lehet fordítani. Ezt bérre nem lehet majd költeni, de minden másra, ami növeli a cég működésének hatékonyságát, igen. Így például eszközökre, digitalizációra, energetikai fejlesztésekre, vagy éppen képzésekre.

Valójában mekkora pénzügyi mozgástere van a válság kezelésére a kormánynak?

Elegendő ahhoz, hogy szükség esetén további intézkedéseket hajtsunk végre.

Az a magyar gazdaságpolitika lényege, hogy felelősen ad segítséget.

Ez állandó egyensúlyozást igényel, amelyhez képest könnyű kívülről látványos, de megalapozatlan ígéretekkel dobálózni.”

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Volo
2020. július 15. 17:37
Az Eutól kapott pénzt.... A 0 euróra gondolsz? Azt használd te válságkezelésre.
jenggot
2020. július 15. 17:37
ugy látszik szerinted a tökések között is van különbség, pedig a főnököd nevezte ki nemzetinek óket. Most elárulom a tökének nincs szaga.
egynick
2020. július 15. 17:37
2008-ban is a német válságkezelést folytatta Mo., most is. Az a baj, hogy most lehetőség lenne értelmesen felhasználni az eu-tól kapott pénzt a válságkezelésre. Sajnos Orbán kezében ez gyorsan köddé válik. 600 milliárd a turizmusra... Ez van. A járványon is nyerészkedik az Orbán család.
nyugatiszél
2020. július 15. 17:36
"Másfél hónap sem telt el még a válságból... Aki elvesztette az állását és jelentkezett a járadékra, még két hónapig számíthat rá, addig sok minden változhat, ezért ez a kérdés egyelőre nem időszerű." Az megvan, hogy az álláskeresés időbe telik? És a fizetést nem előre adják, hanem utólag? És aki munkába áll, annak ugrott a munkanélkülije? Aki szeretne júliusban enni, annak májusban ki kell mennie az álláspiacra, és ott munkát kell találnia. Akkor, amikor éppen ezerrel beindulnak az elbocsátások. De ahol még talán keresnek embert, ott is állnak az interjúk. Persze, Mucsaröcsögén keresnek munkaerőt paprikát szedni. De ezzel mit kezdjen egy budapesti turisztikai dolgozó, akinek esetleg gyerekről is kell gondoskodnia? Ez megint olyan lesz, mint a kurzarbeit, hogy senki nem számolja végig, csak lökitek a propagandadumát. Aztán kapkodás, átalakítás - de sokaknak akkor már késő. Ültök a jól fizető politikai állásokban, és olyan színvonalú munkát végeztek, amiért normális helyről páros lábbal rúgják ki az embereket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!