Mellément a „Kecsup”

2019. november 22. 10:20

Egy magát függetlennek hirdető hírportál téveszti meg a kecskemétieket.

2019. november 22. 10:20
Rádi Balázs

„A Kecskemétről szóló rendezvényen csak Kecskemétről nem volt szó” – ezt a címet adta a kecsup.hu újságírója annak a tudósításnak, amit a Neumann János Egyetemen szerdán tartott kerekasztal-beszélgetésről írt. A cikk szerzője külön kiemelte a kerekasztal-beszélgetés egyik vendégének, Bán János írónak a véleményét, mely szerint

a hazai újságírói képzés nem felel meg a 21. század követelményeinek,

majd saját írásával be is bizonyította, hogy ez valóban így van.

Mese habbal, és „Kecsuppal”

Már a cikk első állítása, hogy a „Kecskemétről szóló rendezvényen csak Kecskemétről nem volt szó”, sem fedi a valóságot. Két bekezdéssel lentebb saját magát cáfolja meg a szerző, amikor Gaál József kecskeméti alpolgármester szavait idézi a városfejlesztési tervekről, amelyek közé tartozik a közutak állapotának javítása és az iparűzési adó emelése. Ráadásul a helyi távhőszolgáltató vezetőjét, Horváth Attilát is idézi, aki a cég kapacitásbővítéseiről beszélt. Tehát sok szó esett Kecskemétről.

Az olvasók megvezetése a későbbiekben szabadul el csak igazán.

Hitelességet csak nyomokban tartalmaz

„Gaál alpolgármesternek azért voltak érdekes kiszólásai, elismerte (!), hogy katasztrofális a kecskeméti közutak állapota” – ragadja ki a szövegkörnyezetből az alpolgármester szavait a kecsup.hu újságírója. Felkiáltójelet rak az „elismerte” után, mintha valami nagy elszólást csípett volna el, de erről szó sincs. A közutak problémáját a városvezetés mindig is elismerte, és dolgozik rajta, de nem lehet varázsütésre megoldani. Az alpolgármester mondatának a végét valamilyen okból kihagyta a cikkből, amely szerint a rossz közutak örökségül maradtak ránk.

Ezen a ponton már felsejlik a magát függetlennek beállító hírportál mögött a rejtett politikai érdek.

Mással nehezen magyarázható, hogy miért ferdíti ilyen görcsösen a tényeket egy elméletben tárgyilagos hírportál. Azon már meg sem lepődöm, hogy a Kecskemét 4.0 stratégiai tervet, és a szakképzési reformokat, – melyeket szintén ismertetett az alpolgármester – egy mondatban sem említette a cikkíró, bezzeg a közutak állapotát és a gazdasági válság vélt előjeleit nem felejtette el megírni. Ennyit az olvasók tárgyilagos és független tájékoztatásáról. 

Kecsuppal jobban csúszik a hazugság

Azt is nehezményezi a cikkíró, hogy a rendezvény moderátora, Finta Zita kancellár részletesen bemutatta a kerekasztal- beszélgetés résztvevőit, és nem kizárólag a várost érintő kihívásokról beszélt. „Leginkább anekdotákat hallhattunk, amik érdekesek is lehettek volna, de nem voltak azok. Kár érte, jó este lehetett volna” – fakadt ki az újságíró.

Megértem a csalódottságát, így csak pár mondatot tudott kiragadni a szövegkörnyezetből.

Mivel a cikkíró egyértelműen most járt először a Business Szerda nevű eseményünkön – és mivel csak fanyalogni jött – azt sem tudja, hogy az eseményre a fiatal közgazdász hallgatók számára inspiráló embereket hívunk el, akiknek részletesen bemutatjuk az életpályáját, üzleti sikereit és a vezetéssel kapcsolatos gondolatait. Ez a rendezvény megszokott felépítése, amitől most sem tértünk el, tehát az állítása, amely szerint „semmilyen koncepció nem volt a szervezésben”, szintén hamis.

Leöntik Kecsuppal a szépet

A Business Szerda egy pártpolitikától független rendezvény és a kecskeméti közgazdász hallgatók szakmai elhivatottságból szervezik a szabadidejükben, fizetés és egyéb anyagi juttatás nélkül. De ez a saját nézeteit ketchupként szétfröcskölő újságíró-igazságharcosnak úgy is mindegy, még egy ilyen pusztán szakmai ifjúsági rendezvényben is politikai hadszínteret lát.

Az is sokat elárul a „lánglelkű” újságíróról, hogy a nevét és az arcát nem vállalta a véleményéhez,

pedig ez a hiteles újságírásnak az alapja lenne. Márai Sándor „Olyan világ jön” című versét nagyon ideillőnek érzem:

Olyan világ jön,
amikor mindenki gyanús lesz, aki szép.
És aki tehetséges.
És akinek jelleme van……

A szépség inzultus lesz.
A tehetség provokáció
És a jellem merénylet!…

Mert most ők jönnek…
A rútak.
A tehetségtelenek.
A jellemtelenek.

És leöntik vitriollal a szépet.
Bemázolják szurokkal és rágalommal a tehetséget.
Szíven döfik azt, akinek jelleme van.

 

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kecsUP
2020. február 22. 15:05
Mi nem állunk harcban senkivel.
Karakter
2020. január 07. 00:26
A névtelenség sötét homályába burkolózó oldal saját magáról tökéletesen jelzi, hogy újságírói képesség hiányával küzd.
kecsUP
2019. december 30. 23:43
Összetéveszted a véleményt a tudatos hazugsággal. Előbbi (vélemény) újságírói eszköz. Utóbbi propagandaeszköz.
kecsUP
2019. december 21. 02:50
Idézem a tényállítast a hozzászólásunkból: "A mostaniak nem készültek, a beszélgetésnek nem volt íve és sokkal inkább szólt a három - véletlenül épp fideszes - emberről, mint Kecskemétről." Erről szól a tudósítás is. Ferdítés nem történt, tényleg elismerte :) Az utak állapotát valóban örököltük, az előző ciklusokból. A kecskemétiek tudják, hogy kik vezetik a várost évtizedek óta. A többiek nézzenek utána. A résztvevők magukról beszéltek, Kecskemét csak mint szükséges háttérkép merült föl. Vesd össze az előadás címével és vitatkozzunk azon, hogy költői túlzás volt e a címadásunk vagy hazugság.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!