A látszat mögötti lényeg

2024. január 24. 22:18

A tél csak azoknak riasztó, akiknek nehézséget jelent a befelé fordulás, az elmélyülés, a csendes meditáció, a meghitt ima, akik menekülnek önmaguktól, legbelső érzéseiktől.

2024. január 24. 22:18
null
Ádám Rebeka Nóra
Ádám Rebeka Nóra

Az idei az első tél, amely már felkészülten ért minket. A ház – ugyan még közel sincs készen – komfortos, meleg és minden szegletében hangulatos lett. Végre két év után véget ért „a kupacok időszaka”, legalábbis így neveztük el magunk közt az elmúlt esztendőket: sittkupac, vashulladék, bontott cserepek és téglák, gallyak – kisebb-nagyobb halmok tornyosultak mindenfelé a telken. Végül minden a helyére került, a kert és a veteményes magaságyások elrendezve, a fű lekaszálva, már csak pihennie kell a földnek és a fáknak. Így futottunk neki a decembernek.

Emlékszem: a tél mindig is más volt falun. Ahogy a nappalok rövidülnek, a kerti munkák véget érnek, az élet lelassul, és vele együtt mi is. Mások a színek, a fények, az illatok, más állatok népesítik be a kertet. A tél – akárcsak a fáknál – a lemeztelenedés és a terhek letételének ideje. A lecsupa­szított valóság, a látszat mögötti lényeg időszaka ez. A befelé figyelésé, az elmélyülésé, az alkotásé. Csend kint, csend bent. Felkészülés a tavaszi megújulásra. Legalábbis ideális esetben.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
survivor
2024. január 25. 03:40
Szia Sulammit ! :-))
survivor
2024. január 25. 03:39
A tél hideg, csúszós, ázós es sötet.. Ez objektív, nem cicológusi duma....
Sulammit
2024. január 24. 22:49
Kedves, hogy egy Vörösbeggyel illusztráltad az írásodat. Nálunk Őszapók vannak nagy számban. Olyan cukik!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!