A tóvároskerti Esterházy pezsgőgyárban tartották meg a neszmélyi borvidék első közös kóstolóját Tavaszi Kvaterka néven. A rendezvényből hagyományt szeretnének teremteni. A kóstoló alkalmából húsz borászat százféle borát kóstoltuk végig március 10-én.
Mi az a neszmélyi borvidék?
Közel a fővároshoz, a Dunántúl északi részén, a Kisalföld és a Duna között terül el a neszmélyi borvidék. A Bakony északi, a Vértes- és Gerecse nyugati nyúlványain helyezkednek el az ültetvények, míg Kesztölc egyetlen különc településként a Pilis lábainál fekszik. A borvidék teljese termőterülete 1400 hektár.
A meghatározó időjárás mérsékelten nedves-hűvös, ami kedvez az itt készülő bor savasságának és az évi átlagos 1800-2000 óra napsütés is a megfelelő határokon belül van. A Kisalföld felől érkező meleg levegő-áramlatok kedvezően befolyásolják a szőlő ízanyagait. A talaja löszön kialakult barna erdőtalaj, ez adja az itteni boroknak közepes extrakttartalmát és gazdag savát.
A helyszínről
Az Esterházy Pezsgőgyár épületét 1770-es években építették meg, mivel a kastélyukban már nem volt elég hely, ezért itt húzták fel az ötszáz négyzetméteres tíz boltívből álló bálteremet, ahol a neszmélyi kóstolót is tartották. A pezsgőgyár stílusa klasszicizáló késő-barokk. 1905-ig bortárolásra használták az alatta húzódó 1500 négyzetméteres pincerendszert, és ebben az évben kezdték meg a helyszínen a pezsgőgyártást is, tradicionálisan francia módszerekkel. Az épület jelenlegi, felújítandó állapotán még pont átjön az egykori elegancia.
A borászatokról
Az első Tavaszki Kvaterkán a kisebb családi pincék voltak többségben, a nagyobbak közül a Szöllősi Pincészet és a Hilltop/Kamocsay Ákos Prémium volt jelen. Majdnem az összes borász ott volt a helyszínen. A borvidéken a legmeghatározóbb borászat, hiszen a neszmélyi termőterület negyven százalékát birtokolják és dolgozzák fel.
A legtöbb pince kis területen gazdálkodik és javarészt helyben adják el a borokat. Több tétel csak speciálisan a kóstoló kedvéért lett lepalackozva, így nem meglepő, hogy Budapesten nem sok neszmélyi pince borait lehet kapni. A kis területek miatt sok borászat felvásárolt szőlőből is készít bort, főleg rozé- és vörösborkészítéshez.