Szürke eminenciásból globális vezető: így került Kína élére Hszi Csin-ping

2024. május 09. 05:52

A kommunista elitbe született, de saját politikusi rátermettsége is kellett ahhoz, hogy Kína elnöki székéig emelkedjen – és ott is maradjon. Portrénk Hszi Csin-pingről, aki e napokban látogat Magyarországra.

2024. május 09. 05:52
null
Pataki Zoltán
Pataki Zoltán

Nyitókép: Shutterstock 

Május nyolcadikán immár elnökként érkezik hazánkba Hszi Csin-ping. Arról, hogy hogyan került ebbe a pozícióba Kína vezetője, miképpen él a hatalommal, és mi várható magyarországi látogatása során, Salát Gergely sinológust, a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatóját kérdeztük.

Már nagyon érett a kínai elnök magyarországi látogatása”

Az 1953-ban Pekingben született Hszi egyike annak a sok ezer kádergyereknek, akinek a szülei különösen magas pozícióban dolgoztak. Azok közé tartozott, akiknek a nyolcvanas-kilencvenes években az édesapja egyengette a karrierjét, de a családi háttér mellett rátermettségre is szüksége volt, hogy a sok „herceg” közül ő kerüljön ki győztesen a 2000-es évek közepén. Főleg, hogy az édesapja, Hszi Csung-hszün többször is kegyvesztetté vált a Kínai Kommunista Pártban – a legendárium szerint Csin-pinget is csak a hetedik próbálkozásra vették fel a szervezetbe. Az édesapja végül Teng Hsziao-ping regnálása alatt szerzett újra hatalmat.

Összeterelné a szétszaladt lovakat

A karrierje alapján elmondható, hogy Hszi ifjabb korában nem volt markáns politikus: szép csendben járta végig a hierarchiát a párton, az államigazgatáson belül. Salát Gergely szerint az átlagnál „nyilván kicsit gyorsabban, kicsit egyszerűbben tehette ezt meg”, azt azonban hangsúlyozni kell: ha súlyos hibát követett volna el, nem juthatott volna a hierarchia csúcsára. Nem volt nagyobb botránya, igaz, hangos sikerei sem. Sokat elmond, hogy a kilencvenes években a felesége, Peng Li-jüan sokkal ismertebb volt, ezért Hszire sokszor csak úgy hivatkoztak, mint a sztárénekesnő férjére.

China Pictorial cover in November 2013
Régi idők: az államfő édesapja, Hszi Csung-hszün ünnepli Csehszlovákia „felszabadításának” évfordulóját 1960-ban. Fotó: AFP / RMHB / Imaginechina 

Elnökké választása óta erőskezű vezetőnek bizonyult, határozott centralizációs lépéseket tett. Emiatt persze sok kritikát is kap, amely szerint személyi kultuszt és a világ legszigorúbb megfigyelőállamát építi. Salát Gergely szerint ennél összetettebb a helyzet, úgy véli, a centralizációt és a növekvő személyi kultuszt sokan Kínán belül is kritizálják, a kilencvenes és a kétezres évek nyitottabb időszakát pedig megszépítik az emlékek mind belföldön, mind nemzetközi szinten.

A centralizáció azonban nem Hszi Csin-ping személyes hóbortja. A Kínai Kommunista Párt hozott egy döntést a 2010-es évek elején, amikor úgy látta, hogy túlságosan „szétszaladtak a lovak”: elszaporodtak és elszemtelenedtek az oligarchák, a helyi kiskirályok, a tartományi hatalmasságok, a milliárdosok, ezzel párhuzamosan pedig meggyengült a párt uralma a társadalom és a gazdaság felett. A pártelit attól félt, hogy elveszíti a befolyását, mint a Szovjet Kommunista Párt. A szervezet erre a feladatra keresett embert, és választotta ki Hszi Csin-pinget.

„Hszi személyes hatalma a párt felett és a párt hatalma a társadalom felett jóval erősebb lett, mint korábban. A kettő összekapcsolódott”– fogalmaz Salát Gergely. Mivel kommunista pártról van szó, mindent abból a szempontból kell vizsgálni, hogy a vezetés szerint mi segít megőrizni a szervezet hatalmát – bármilyen eszköz bevethető. A korábbi évtizedekben egy liberálisabb berendezkedés szolgálta a párt érdekeit a gazdaság fejlesztése mellett, most a másik irányba indult el a vezetés. „Itt az ultima ratio mindig a párt hatalmának a megőrzése –mondja a szakértő. – Azért ha az előző »szörnyű kommunista« tíz évet megnézzük, azt látjuk, hogy feljött a Xiaomi, amely magánvállalat, a Huawei, amely szintén magánvállalat, az elektromosautó-gyártók és még sok más cég, amely világszinten is jelentőssé vált. A mostani fordulat sem azt jelenti, hogy a magántőkének leáldozóban lenne Kínában, hanem arról van szó, hogy ki lettek jelölve a határok, amelyeket jobb, ha nem feszegetnek.”

Személyes hatalma a párt felett és a párt hatalma a társadalom felett jóval erősebb lett”

Az államfő korrupció elleni harca is erről szól, továbbá ezzel az eszközzel politikai ellenfeleit is el tudja távolítani a hatalomból. Hszi az utóbbi években bizonyos területeken baloldalibb politikát folytat: növelték például az országon belüli újraelosztást a gazdagabb és a szegényebb régiók között.

Ugyanazt teszi, mint egykor az USA

Az úgynevezett kínai típusú szocializmust, amelyet Hszi Csin-ping is hirdet, még Teng Hsziao-ping hirdette meg; van ideológiai töltete is, de nem az osztályharcos oldala 
az erős, inkább egy nacionalista elképzelésről beszélhetünk. A lényege, hogy Kínát újra nagyhatalommá kell tenni, arra a szintre kell hozni a nemzetközi rendben, amely megilleti az országot, és erre a vezetés szerint csak a kommunista párt lehet alkalmas. „A párt hatalmát nemcsak önmaga kedvéért, hanem a kínai nemzet érdekében kell megőrizni, ez a fő ideológia. A kínaiak olyan országként tekintenek magukra, amely az utóbbi négyezer évben nagyhatalom volt, a világ legnépesebb és leggazdagabb országa, és az előző kétszáz év, amikor nem volt nagyhatalom, az anomália” – magyarázza Salát.

Joe Biden és Hszi Csin-ping 2011-ben, még mindketten alelnökként. Fotó: AFP / Pool / How Hwee Young 

Szerinte Kína és Hszi Csin-ping a külpolitikában ugyanazt teszi, mint amit az Egyesült Államok és Theodore Roosevelt tett a múlt század elején. Az amerikai elnök akkor eldöntötte, hogy nagyhatalommá teszi az országát: biztosította a part­vidékét, kiszorította a határai mellől a spanyolokat és másokat. Peking most építi a befolyási övezetét a Dél-kínai-tengeren.

Tajvanra is úgy tekintenek, mint ami mindig is Kína része volt, és kínaiak élnek ott. Emiatt egyetlen elnök, így Hszi sem teheti meg, hogy lemondjon a két terület újraegyesítéséről. Annyi a különbség, hogy Kínának korábban nem volt meg hozzá a képessége. Ma már lehet, hogy meglenne ahhoz is, hogy erővel vigye végbe az egyesítést; a sinológus szerint azonban Peking komolyan gondolja, amit Hszi Csin-ping mond, hogy békés eszközökkel akarják megtenni. Tajvan különállására úgy tekintenek, mint a megaláztatás évszázadának maradványára, amit mindenképpen fel kell számolni. „Inkább az Egyesült Államok térfelén pattog a labda, kérdés, hogy Washington mennyire kész beleállni Tajvan függetlenségének ügyébe” – fejti ki a szakértő.

Nagy dolgokról Budapesten

Hszi Csin-ping magyarországi látogatásáról Salát Gergely azt mondja: már nagyon érett, hiszen az Európai Unión belül Magyarország folytatja a leginkább Kína-barát politikát, ezt pedig ilyen diplomáciai gesztusokkal is illik elismerni. Hszi alelnökként már járt Magyarországon, de az inkább bemutatkozó látogatásnak nevezhető, amelynek főleg szimbolikus jelentősége volt. A mostani elnöki útnak óriási gyakorlati haszna is lesz.

Alakul a kultusz: elnöki plakátok a fővárosban 2023-ban. Fotó: AFP / Jade Gao

A zárt ajtók mögött minden bizonnyal fontos geopoli­tikai kérdésekről fog beszélni Orbán Viktor és Hszi Csin-ping. Az egyik fő kérdés Európa stratégiai autonómiájának lehetősége, aminek Magyarország is határozott támogatója. Azt, hogy ez kiemelt téma, jelzi az is, hogy a kínai elnök magyarországi látogatása után Emmanuel Macron francia elnökkel találkozik, aki szintén szószólója annak az álláspontnak, hogy Európa függetlenebb státuszt érjen el az Egyesült Államokkal szemben. E kérdésben a magyar és a francia álláspont közel áll egymáshoz, a kínai elnök pedig szeretné megtudni, hogy mennyire reális a terv, hogyan lehetne elérni, hogy Európa önállóbban tudjon fellépni a világpolitikában, és – Macron szavaival – ne az Egyesült Államok csatlósaként viselkedjen. „A világ nagy dolgait fogják megbeszélni” – fogalmaz Salát Gergely.

A nyilvánosság előtt inkább a gazdasági kérdések vannak előtérben. Az előző hónapokban bejelentett kínai beruházások a magyar gazdaságtörténet legnagyobb ilyen jellegű fejlesztései, tehát van miről beszélni. Persze nem a technikai részleteket beszéli meg a két vezető: az ilyen látogatásoknak inkább az a hozadékuk, hogy „szentesítik” a két ország közötti megállapodásokat.

Kis és nagy hercegek
A sinológusok a feltörekvő fiatal kínai politikusokat két nagy csoportra osztják: a misukra, a befolyásos vezetők korábbi titkárjaira, valamint a taizikra, a „hercegekre”, a korábbi vezetők leszármazottjaira. Hszi Csin-ping születésekor az édesapja propagandaminiszter volt, nem sokkal később pedig már kormányfőhelyettes. A család 1962-ben azonban kegyvesztetté vált, és vidékre száműzték, ahol a legendárium szerint a fiúnak is fizikai munkát kellett végeznie. Féltestvére valószínűleg ekkor lett öngyilkos. 1975-ben rehabilitálták a családot, Hszi Csin-ping pályája ezután kezdett emelkedni: 1982-ben lett Keng Piao védelmi miniszter titkára. A mostani kínai elnököt a Mao Ce-tung, Teng Hsziao-ping, Csiang Cö-min és Hu Csin-tao vezette gárda utáni, ötödik nemzedék tagjának tekintik a sinológusok, ebbe a körbe tartozik még Li Ko-csiang korábbi miniszterelnök is.

 

 

 

Összesen 153 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-83
2024. május 19. 04:47
🍓 ️ ­­­I­g­a­­z­i n­­­i­­m­f­o­­m­­á­n­­i­­­á­­­k­­ 👉 𝐖­­𝐖­­­𝐖­.­­𝐗­­­𝟏­𝟖­.­­­𝐅­𝐔­­­𝐍
Mich99
2024. május 09. 12:46
Psziho Peti PSZIHOPATA.
enidecsakfeljarok
2024. május 09. 12:19 Szerkesztve
Mit össze nem hord a szél a kommentfalon. Hogy lett a szélsőjobbos Orbán hirtelen Kommunista? Senki sem szereti Kínát, de mindenki kussol. Scholtz és Blinken is most kajtattak oda,sőt nemrég volt Amerikában is ugye, amikor hirtelen eltűntek a hajléktalanok és lobogtak a sarló-kalapácsos zászlók... Kína az egyetlen olyan ország, amit lehetetlen leválasztani a globális kereskedelemről. Nem lehet a politikai hovatartozást kritizálni mert mindenkinek szüksége van a piacra, tőkére és munkaerőre onnan. Kommunisták? Igen Diktatúra? Igen Szeretni kell őket? Nem Tehetünk ellene? Nem Aki meg azt szajkózza, hogy majd ők ugráltatnak minket, az nézzen körbe a szövetségeseinkél is. Az erősebb mindig ugráltatná a kisebbet, lényegtelen, hogy melyik oldalon áll. A magyar külpolitika pont azért működik, mert kizárólag gazdasági. Mi nem ugatunk nekik, ők se nekünk. Vagy beszéljünk arról, hogy a szövetségeseinknek nevezett országok milyen szinten akarnak belefolyni a dolgainkba?
survivor
2024. május 09. 11:21
Szerintetek Kína komcs i? Es az USA mikor üzen hadat..??? A kapitalista Oroszoknak is, persze..🇺🇸
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!