Zelenszkij embere lebukott: korrupcióval vádolják az egyik legfontosabb minisztert

2024. április 23. 19:12

Miközben az ukrán mezőgazdaság tönkre vágja az európait, Zelenszkij mezőgazdasági minisztere bűnszervezeten keresztül illegálisan szerzett termőföldeket.

2024. április 23. 19:12

Nyitókép: AFP/OZAN KOSE

Az ukrán korrupcióellenes ügynökség gyanúsítottként tartja számon Mykola Szolszkij mezőgazdasági minisztert, a 291 millió hrivnya (2,4 milliárd forint) értékű állami földterületek illegális megszerzésével kapcsolatos nyomozásban.

Szolszkij 2022 márciusi kinevezése óta felügyeli a gabonaágazatot.

Ukrajna Nemzeti Korrupcióellenes Hivatala közleményben közölte, hogy egy jelenlegi miniszter által vezetett bűnszervezetet leplezett le. Bár Szolszkijt nem nevezték meg közvetlenül, a gyanúsított a parlamenti agrárbizottság korábbi elnöke volt. 

A vádak szerint Szolszkij egy olyan csoportot vezetett, amely 2017 és 2021 között részt vett a mezőgazdasági területek kisajátításában az északkeleti Szumi régióban.

A kormány mezőgazdasági földhasználati programjának álcája alatt ez a csoport állítólag megsemmisítette azokat a dokumentumokat, amelyek megerősítették az állami tulajdonú vállalatok földterületekre vonatkozó jogait, majd ezeket a jogokat a csoporttal kapcsolatban álló személyekre ruházta át.

Nyilatkozatában Szolszkij kijelentette, hogy együttműködik a hatóságokkal, és hangsúlyozta, hogy a vizsgálat tárgyát képező tevékenységek a kormányban töltött időszakot megelőzően történtek, és ügyvédként eltöltött éveihez kapcsolódnak. A leleplezésnek köszönhetően megakadályozta a bűnözői csoportot abban, hogy további 3300 hektár földet szerezzen közel 4,5 millió euró (1,8 milliárd forint) értékben. Szolszkijt és feltételezett bűntársait hivatalos gyanú alá helyezték.

A 44 éves politikus több mezőgazdasági vállalkozás tulajdonosa és az egyik leggazdagabb ukrán tisztségviselő.

Tavaly a korrupcióellenes hivatal azzal vádolta meg egyik helyettesét, hogy részt vett egy humanitárius segélyek beszerzésével kapcsolatos sikkasztási ügyben. Szolszkij 2019-ben választották be az ukrán parlamentbe, és 2022 márciusában nevezték ki mezőgazdasági miniszternek, nem sokkal azután, hogy Oroszország megszállta az országot. Az elmúlt hetekben az ukrán média arról számolt be, hogy kiesett Zelenszkij kegyeiből, és elbocsátását fontolgatják.

 

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-79
2024. április 30. 22:40
🍓 ️ ­­A­ ­­d­ö­g­­­ö­s­­­ ­­l­­á­­­n­y­­­o­­k­­ ­­v­á­r­­n­a­­k­­ ­r­­á­­d­­­ 👉 𝗪­­𝗪­𝗪­­­.­­𝗖­­𝗨­­­𝗠𝟰­­­.­𝗙­­𝗨­­­𝗡
EX_Terminator
2024. április 24. 07:06
Rákezdesz? KIDOBLAK! ÚJRAKEZDED? AGYON ÜTLEK! CSAK AZÉRT IS MEGCSINÁLOD? MEGHALSZ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
EX_Terminator
2024. április 24. 07:04
És arra is mérget vehettek ti hulladékok hogy akárhogyan is próbálkozzatok? SOHA NEM FOGOK TUDOMÁST VENNI SE RÓLATOK SE A SZARSÁGAITOKRÓL.
szabadabb
2024. április 24. 00:26
Mik derülnek ki... csak nem a Monsanto ügynöke volt a mezőgazdasági miniszter 3 évig ??? Zseléről is lapul egy akta valahol :D
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!