Nyugaton nem érzik, hogy mekkora a háborús feszültség

2024. március 05. 10:17

A német tisztek olyan természetességgel beszéltek Oroszország ellen végrehajtandó akciókról, mintha ez napi gyakorlat lenne.

2024. március 05. 10:17
Kaszab Zoltán
vasarnap.hu

Macron elnök nyugati csapatok Ukrajnába küldésére vonatkozó szavai után most egy német tisztek közötti beszélgetés kiszivárgott felvétele borzolja a háborús kedélyeket.

A négy magas rangú katonai vezető ezen arról beszélget, hogy a német Taurus rakétákkal milyen pusztítást lehetne okozni és hogyan lehetne megtámadni és adott esetben megsemmisíteni a Krím-félszigetet Oroszországgal összekötő Kercsi-hidat. A németek szerint ehhez ugyan több rakétára is szükség lenne, de sikerülhetne. A katonai vezetők arról is hosszasan diskurálnak, hogy hogyan lehetne megoldani azt, hogy a fegyverek indításához személyzet ne Ukrajnában, hanem Lengyelországban legyen. A beszélgetések egy előkészítő tárgyalás során hangzottak el, a katonáknak ugyanis az volt a feladata, hogy összerakjanak egy anyagot Boris Pistorius német védelmi miniszter számára. Ukrajna ugyanis szeretné a szóban forgó Taurus rakétákat használni, csakhogy Berlin egyelőre nem járult hozzá ezek küldéséhez. A német tisztek ugyanakkor olyan természetességgel beszéltek Oroszország ellen végrehajtandó akciókról, mintha ez legalábbis napi gyakorlat lenne.

Szerencsére persze nem az és a felvételek nyilvánosságra kerülése után remélhetőleg Berlin továbbra sem járul hozzá a Taurus rakéták Ukrajnába szállításához. Az ugyanis olyan szinten eszkalálhatná a háborút, amelyre eddig nem volt példa. Már a hangfelvételek kiszivárgása is igencsak felkorbácsolta a kedélyeket. Moszkva ugyanis magyarázatot vár, miközben Berlin mindent tagad, szerinte ugyanis manipulált felvételekről van szó és az egész ügy az orosz dezinformációs kampány része. Német lapok ugyanakkor arról írnak, hogy a hanganyag eredeti, vagyis az ott elhangzottak valósak. Ha ez tényleg így van, nem tudom, felfogta-e a német vezetés, a nyugati hatalmak és bárki, akinek ehhez köze van, hogy ha valóra válna az, amiről a négy német tiszt beszélget, az casus bellit jelentene egy harmadik világháborúban.

Az ugyanis azt jelentené, hogy egy NATO ország fegyvereivel, NATO ország katonái csapást mértek egy orosz kézben lévő kritikus infrastruktúra elemre. Ezt pedig nagy valószínűséggel Oroszország sem hagyná szó nélkül. Már így is a tűzzel játszik a nyugat, amikor Finnország arról beszél, hogy engedélyezi Kijevnek, hogy a tőle kapott fegyverekkel orosz területeket támadjanak, vagy amikor Macron elnök azt mondja, hogy nem kizárt, hogy csapatokat kell küldeni Ukrajnába. Tényleg ennyire eluralkodott a háborús pszichózis a nyugati vezetőkön, hogy mindenáron tesztelni akarják, mi az a pont, ami már válaszreakciót vált ki Oroszországból? Én nem vagyok biztos benne, hogy meg kellene találni ezt a pontot.

De ami az igazán veszélyes, hogy a nyugati vezetők valószínűleg fel sem fogják, hogy a tűzzel játszanak. Olyan sokáig élt a nyugati világ békében, hogy el sem tudják képzelni, hogy még mindig van, aki az erőből ért és az erő nyelvét beszélni. Márpedig Oroszország ilyen. És ideje lenne végre felismerni, hogy nem érdemes tovább fokozni a feszültséget. Ehelyett inkább a helyzet enyhítésére, a tűzszünetre és a béketárgyalások megkezdésére kellene koncentrálni. Lehet, hogy a tengeren túlról nem ez látszik a fő érdeknek, de ez egy remek lehetőség lehetne arra, hogy Európa végre felismerje a valódi érdekeit és tegyen is értük.”

***

Ezt is ajánljuk a témában

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Nyitókép: DANIEL LÖB / DPA / DPA PICTURE-ALLIANCE VIA AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-75
2024. április 27. 02:13
🍓 ️ ­A­­­ ­d­­­ö­­­g­­ö­­­s­­­ ­­­l­á­n­­­y­o­­­k­ ­­v­­­á­­r­­­n­­a­­­k­­­ ­­r­­á­d­­­ 👉 𝗪­𝗪­­𝗪­­.­­𝗖­­𝗨­𝗠𝟰­.­­𝗙­𝗨­­𝗡
kovsa
2024. március 05. 15:02
"Az ugyanis azt jelentené, hogy egy NATO ország fegyvereivel, NATO ország katonái csapást mértek egy orosz kézben lévő kritikus infrastruktúra elemre. Ezt pedig nagy valószínűséggel Oroszország sem hagyná szó nélkül." Ez akkor válik igazán érdekes mondattá, ha a NS I, II csövekre alkalmazzuk. Emígyen: "Az ugyanis azt jelentené, hogy egy NATO ország fegyvereivel, NATO ország katonái csapást mértek egy "német-orosz" kézben lévő kritikus infrastruktúra elemre. Ezt pedig nagy valószínűséggel "sem Német-, sem Oroszország" sem hagyná szó nélkül."
kovsa
2024. március 05. 14:53
https://www.youtube.com/watch?v=l8FeKQwHG_Y Így azért kicsit más a helyzet.
2024. március 05. 14:50 Szerkesztve
"A német tisztek olyan természetességgel beszéltek Oroszország ellen végrehajtandó akciókról, mintha ez napi gyakorlat lenne." Nos, szerintem, ez két okból lehetséges. 1. Azért fizetik őket, hogy ilyen őrült dolgokon agyaljanak. 2. Biztosak benn, hogy ők messze a fronttól egy bunkerban lesznek, amíg mások harcolnak. A megoldás lehetne ez ellen. 1. Csak addig kapnak fizetést, amíg béke van. Háborúban a saját anyagi tartalékukból kellene megélniük. 2. Ők lesznek az első vonala a fronton harcolóknak. Nevezhetjük ez pl. "helyszíni művezetésnek" vagy valami hasonlónak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!