Német vezérkari főnök: Oroszország öt-nyolc éven belül képes lesz háborút indítani NATO-tagországok ellen

2024. március 22. 17:36

„Addigra Németországnak is olyan helyzetben kell lennie, hogy egy ilyen támadást elháríthasson” – jelentette ki Carsten Breuer.

2024. március 22. 17:36
PISTORIUS, Boris; SCHOLZ, Olaf; BREUER, Carsten

Nyitókép: MTI/EPA/Hannibal Hanschke

A német hadsereg vezérkari főnöke, Carsten Breuer tábornok az ország rakétavédelmi rendszerének gyors kiépítésére szólított fel az Oroszországból érkező potenciális fenyegetések miatt – erről ő maga beszélt a Funke médiacsoportnak adott interjúban, amely pénteken jelent meg.

„Öt-nyolc évünk van. Ez idő alatt létre kell hoznunk egy rakétavédelmi rendszert. Nincs más választási lehetőség” – mondta Breuer.

Úgy gondoljuk, hogy Oroszország öt-nyolc éven belül képes lesz háborút indítani NATO-tagországok ellen. Addigra Németországnak is olyan helyzetben kell lennie, hogy egy ilyen támadást elháríthasson” – fejtette ki a parancsnok, hozzátéve, hogy a támadás történhet „a teljes hadszíntéren keresztül – a kibertámadásoktól a drónokon át a rakétákig”.

Breuer véleménye szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök nem titkolja szándékait a Nyugatra vonatkozóan, de szerinte egy nyugati ország elleni támadás jelenleg a legrosszabb forgatókönyv. A parancsnok visszautasította azokat a németországi kijelentéseket az ukrajnai konfliktusról, amelyek egy befagyasztott háborús állapot megengedéséről szólnak.

Egy háború befagyasztása azt feltételezi, hogy ezt a helyzetet elfogadják mindkét oldalon. Aligha van olyan befagyasztott konfliktus a világon, amely ne lángolt volna újra fel. A jelenlegi katonai helyzet miatt Ukrajnában a háború befagyasztása sem lehetségesnek, sem célszerűnek nem tűnik” – mondta Breuer.

A vezérkari főnök kitért arra is, hogy Olaf Scholz kancellár 2022 februárjában, az ukrajnai háború kitörését követően – szakítva addigi biztonságpolitikájával – jelentősen növelte a védelmi kiadásokat, valamint 100 milliárd eurót különített el a német hadsereg számára. 

Breuer szerint az elkülönített pénzeszközök 80 százalékát már lekötötték, és a tervek szerint ez év végéig teljes mértékben lekötik.

Jelenleg nehéz időszakon megyünk keresztül. Az anyagok nagy részét már megrendeltük, de még nem érkezik olyan ütemben a csapatokhoz, mint ahogy azt szeretném” – fejtette ki Breuer, aki a 100 milliárd eurós finanszírozásra "kezdeti befektetésként" tekint.

„Stabilizálnunk kell a védelmi kiadásokat. A védelmi költségvetésnek hosszú távon a GDP 2 százalékán kell maradnia” –mondta az interjúban.

(MTI)

 

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
muszlim1970
2024. március 24. 01:56
A kurva anyátokat hazudoztok!Tőletek kell félni!
catalina11
2024. március 23. 10:18
Német vezérkari főnök: Oroszország öt-nyolc éven belül képes lesz háborút indítani NATO-tagországok ellen" Az USA-nak elég erre pár nap. Indít is. Amúgy ez a képen látható három figura fejformára is iszonyat...ez önmagában is háborús bűntett.
Reszelő Aladár
2024. március 23. 09:10
Ez vajon anti “ha békét akarsz, készülj a háborúra” gondolat leporolása, vagy tényleg háborút akarnak? De persze nem most hanem majd 10 év múlva. Esetleg hülyék. Esetleg a fentiek mindegyike.
tésztagyári szakmunkás
2024. március 23. 08:04
Én már most képes lennék megdugni Palvin B.-t. Mégsem teszem. Lehet gondolkodni összefüggőségeket figyelembe véve!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!