Lecsaptak a rendőrök a holland humoristára, miután parodizálni merészelte Amszterdam zöld polgármesterét

2024. március 13. 18:42

A polgármester korábban a szólásszabadságra hivatkozva engedélyezett egy palesztinterror-párti tüntetést az ország holokausztmúzeumánál.

2024. március 13. 18:42
null

Házhoz jött a szólásszabadság Amszterdamban Hans Teeuwen holland humoristához, miután humorosan kifejezte nemtetszését azzal kapcsolatban, hogy Femke Halsema zöld polgármester megtűri a holland holokausztmúzeum közelében a palesztin terrort támogató tüntetőket.

Teeuwen valamivel dél után tette ki kedden Facebookjára és Instagramjára a rövid videót, melyben Halsema dús, göndör fekete hajára hasonlító parókában, torz hangon azt mondta: „Egy olyan városban, mint Amszterdam, ahol az emberek még mindig nap mint nap érzik a gyarmatosítás és a rabszolgaság történetének fájdalmát, rendkívül fontos, hogy az emberek próbáljanak kapcsolatokat fenntartani, és kapaszkodjanak egymásba”. Ennek örvén aztán bizonyos csoportokban

kialakulhat „a kollektív kisebbségi komplexus, hogy provokálja őket egy másik, kisebb kisebbség, amely sikeresebb, mint a nagyobb és frusztrált csoport”. Így pedig „elkerülhetetlen, hogy tojások és zsidó szívek törjenek össze egy szépséges, sokszínű omlett elkészítése közben”.

A videón Teeuwen mellett az asztalon látható egy játékpisztoly is – ezzel a humorista minden bizonnyal arra játszott rá, hogy a polgármester fiát 2019 augusztusában fegyveres rablás gyanújával tartóztatták le. A rendőrségi eljárásban kulcsszerepet játszott egy játékpisztoly, amelyet a fiú a polgármesteri rezidenciáról csent el; apja, Robert Oey egy filmforgatáshoz vette kölcsön, majd a rezidencián őrizetlenül hagyta.

Mivel azonban Hollandiában nem csak a fegyverek, de a fegyvernek tűnő tárgyak birtoklását is szigorú szabályok korlátozzák,

a rendőrség – állítólag egy aggódó állampolgár üzenetére reagálva – hat fővel szélsebesen kivonult Teeuwenhez, hogy elkobozzák a játékfegyvert.

A rendőrség szóvivője elmondta: „Ha ilyen bejelentést kapunk, azt mindig nagyon komolyan vesszük. A játék és a valódi tűzfegyvereket sem akarjuk az utcán látni. Nem lehet megkülönböztetni őket.”

Nem tisztázott, hogy Halsemának magának volt-e valamiféle szerepe a rendőrség kivezénylésében –

csak annyit tudni, hogy az Instagramon kommentben jelezte a videó alatt Teeuwennek, hogy „a hajam – általában – jobban néz ki”.

A polgármester korábban a hétfői palesztinpárti tüntetésről, melynek során a holland Nemzeti Holokausztmúzeum közelében az Izrael eltörlését szolgalmazó „from the river to the sea” szlogent skandálták, azt mondta: „A demonstráció joga egy szabad és demokratikus társadalom része”, amely „hangot ad mindenkinek, aki valamivel nem ért egyet. Ez nem von le a városunkban lévő holokausztmúzeum tartós értékéből”.

Nyitókép: ROB ENGELAAR / ANP MAG / ANP via AFP

 

Összesen 55 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Rigor_mortis
2024. március 14. 01:09
Már megint csúsztat a mandiner! A humorista videójában az asztalán jól látható egy pisztoly. Azt a képről baromi nehéz eldönteni, hogy játék vagy igazi fegyver. A rendőrség kiment hozzá (kétségtelen kissé túlbiztosítva, 6 rendőrrel, bár a TÖKösek is csapatostul rajzanak), elkérték és elkobozták a fegyvernek látszó tárgyat, utána elmentek. Az egész nem tartott öt percig! A humoristát nem bántották, de valószínűleg kap egy idézést majd a rendőrségre, ahol kihallgatják a pisztolyról.
Nimril
2024. március 13. 21:54
Aggódom a holland jogállamiság és a demokrácia helyzete miatt!!!
ekeke1
2024. március 13. 20:30
Ugyan , ez csak egy nájlonbalhé... A humorista pontosan tudta hogy a fegyverre ugranak a rendőrök, megspékelte egy kis holokausztozással(' no business like Soa business' , ugye) aztán most lám már a mandinerre is eljutott...:-) De ha valaki valódi betiltott, büntetett, elítélt humoristát akar a francia macroni kifogástalan jogállamiságból(nem röhög), annak itt van Dieudonné: https://en.wikipedia.org/wiki/Dieudonn%C3%A9_M%27bala_M%27bala
Zolotarjov
2024. március 13. 20:25
És ez egy jogállam kérem..Mintha Bödőcsöt a rendőrök ráncigálnák le a színpadról itthon..:)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!