A gazdákon spórolnának Scholzék, de kormánygépekre van pénz Németországban

2024. január 17. 22:13

A BILD szerint Berlin el akarta titkolni a luxushelikopterek vásárlását az emberek elől.

2024. január 17. 22:13

Miközben a gazdák tömeges országos tiltakozásokat szerveznek a megszorító intézkedések miatt, Olaf Scholz német kancellár és miniszterei három új, 200 millió euróba (76 milliárd forint) kerülő luxus VIP-helikoptert akarnak vásárolni – írta a Remix News

A mezőgazdasági termelőket érintő költségvetési megszorítások azonban csak egy a megszorító intézkedések közül, a teljes költségvetésből várhatóan 17 milliárd eurót (6468 milliárd forint) kell lefaragni.

A pénzügyi nehézségek közepette a német fegyveres erők a tervek szerint a jelenleg Berlinben állomásozó, elöregedő Cougar helikoptereket váltanák le, amelyek hatótávolsága 850 kilométer, utazósebessége pedig legfeljebb 315 kilométer/óra. A VIP-helikopterek akkor váltak híressé, amikor a volt szociáldemokrata (SPD) védelmi miniszter, Christine Lambrecht

az egyikben nyaralni vitte a fiát.

A Bild szerint a kormányzati tisztviselők valószínűleg sejtik, hogy a polgárok nem örülnek majd annak, hogy válság idején az adófizetők pénzét költik, ezért akarták eltitkolni a csillagászati összegű kiadást.

A német képviselők nem emlékeznek arra, hogy a költségvetési bizottságban valaha is szóba kerültek volna ilyen jellegű kiadások, és a helikopterek nem szerepeltek a decemberi költségvetési javaslatban – írta a BILD. A hír különösen meglepő annak fényében, hogy a német rendőrség még mindig rendelkezik úgynevezett VIP Super Puma helikopterekkel, amelyekkel a kormány képviselői rendkívüli ülésekre repülhetnek.

Az ellenzék megdöbbent, Ingo Gädechens, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) költségvetési szakértője pedig a Bildnek azt mondta, hogy a kormány elvesztette a kapcsolatot a valósággal. Rámutatott, hogy

a német kormány idén 176 millió eurót akar elvenni a gazdáktól, ami majdnem annyi, mint amennyibe az új helikopterek kerülnek.

„Egész Németország szenved a költségvetési politika összeomlásától. A megszorítások mindenütt jelen vannak” – mondta a politikus. Hozzátette: nyilvánvaló, hogy Olaf Scholz kancellár utazási kényelme az oka a vásárlásoknak, és hogy a miniszterek fontosabbak, mint a költségvetési fegyelem.

Scholz azonban talán soha nem élheti át a vadonatúj luxushelikopter kényelmét, mivel a kormány parlamenti jóváhagyás nélkül nem vásárolhat új helikoptereket. Most a költségvetési bizottságon múlik a dolog.

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép: Christoph Soeder / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2024. január 29. 04:04
Bezzeg nálunk…csak a Robokuty bohóckodik el évente több milliárd közpénzt…😡
Reszelő Aladár
2024. január 21. 23:42
Normális esetben ez egy nemzetbiztonsági-szakmai kérdés. Kormánytagokat levegőben szállító eszközök beszerzése pedig politikailag általában igen nehézkes, mert mindig lesz ellenzék, aki az árat átváltja lélegeztetőgép-egyenértékre. Miközben pedig azért küzd, hogy hatalomra kerülve ő is beleülhessen és rikán döntenek azonnali eladás mellett.
Pelso j.
2024. január 18. 08:25
Itthon meg hitelből tolt állami támogatással van befogva a gazdák szája. Bár, a határon túli fociakadémiák támogatása még ennél is fontosabb.
files32
2024. január 18. 05:47
Nálunk IS a propaganda mindenek felett van jó drágán.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!