Von der Leyen megfenyegette Kínát, a szokásos receptkönyvét vette elő

2023. december 06. 08:49

Az Európai Unió keményebb fellépést ígér Kínával szemben, ha az továbbra is támogatja Oroszországot a szankciók kikerülésében, valamint felborítja a két fél közötti külkereskedelmi egyensúlyt. Ursula von der Leyen szerint az EU-nak megvannak a szükséges eszközei a válaszlépésre – természetesen a szankciókra gondolt.

2023. december 06. 08:49
null

Bár az Európai Unió vezetői csütörtökön eredetileg azért találkoznak Hszi Csin-ping kínai elnökkel, hogy megpróbálják enyhíteni a két fél közötti feszültséget, Ursula von der Leyen már az utazás előtt megfenyegette tárgyalópartnereit.

Az Európai Bizottság elnöke – aki Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével utazik a kétnapos pekingi eseményre – figyelmeztette a kínaiakat: megvan az EU eszköze arra az esetre, ha partnere továbbra is megkerüli a szankciókat.

Ezt is ajánljuk a témában

A Politico úgy tudja, ha Kína nem hajlandó betartani az Oroszországgal szemben létrehozott játékszabályokat, akkor az EU akár 13 kínai vállalattal szemben is kiszabhat szankciókat.

Arról már több bizonyítékot is találtak, hogy Kína – nem törődve az EU szankcióival – olyan európai csúcstechnológiát ad el az oroszoknak, amire szüksége van Vlagyimir Putyinéknak a fegyverek üzemeltetéséhez.

„Az Európai Unió hosszú távon nem fogja eltűrni a kereskedelem egyensúlytalanságát sem” – utalt von der Leyen arra a tényre, hogy a kínai export az EU irányába immár háromszor nagyobb, mint fordítva, azaz három konténerből kettő üresen megy vissza keletre. Az EB első embere azt pedig már többször is elmondta a kínai elnöknek – akivel 2019 után találkozik először személyesen –, hogy az elektromos járművek gyártásához adott állami támogatások ellehetetlenítik az európai autógyárak működését, amit az EU vezetői ugyancsak nem fognak hagyni.

Nyitókép: AFP/Thomas Peter

Összesen 92 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Palatin
2023. december 06. 18:47
The USA follows a strategy of brute force. China is more cunning. China cannot defeat the US militarily alone. Not because it will always be weaker than the USA. He won't be weaker forever. It will be stronger economically, which also means that the time will come when China will be stronger militarily too. China's problem is huge population density, huge cities. One big American atomic bomb could kill 10 million Chinese. This can China not risk. But there are other ways. China's strategy is to put the USA in a tight corner, not militarily, but by other means. For example, by putting the whole world, or at least a large part of it, behind itself. The USA is not very popular in the world, it has committed many brutalities on every continent, in Vietnam, in Chile, in the arabic World, in Africa, in Yugoslavia... China is doing it better, it has a better image.
Palatin
2023. december 06. 18:43
Európa, söt az egész Nyugat sincs abban a helyzetben, hogy Kínát "megleckéztesse". A nyugati volt gyarmat- és rabszolgatartók ivadékai még mindig azt hiszik, hogy továbbra is ök a világ urai. Ebböl elöbb-utóbb óriási pofáraesés lesz. Gigantikusan komikus, amikor a kimondhatatlanul buta és ahnungslose német külügyminiszter luvnya, Baerbock vagy a mutyis nagyasszony von der Leyen fenyegetik a kinai vezetést.
KBA98
2023. december 06. 17:21
Ez a nő nagyon hülye!
makapaka2
2023. december 06. 13:10
Elég ebből a korrupt, szélhámos Ursulábó, aki állandóan fenyegetőzik, és rossz döntéseket hoz!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!