„Csak egy biztonságos helyen akarunk élni” – drog- és bűnözéshullám sújtja a választás előtt álló Luxemburgot

2023. október 06. 18:38

Vasárnap tartják a luxemburgi választást. Az unió leggazdagabb államában egyre nagyobb probléma a bűncselekmények számának növekedése és a keménydrog-használat terjedése. A felmérések szerint minderre a jobbközép Keresztényszociális Néppártnak van leginkább működő válasza.

2023. október 06. 18:38
null

A luxemburgi választás előtt a nagyhercegség politikusai azon vitatkoznak, hogyan kezeljék az országban egyre súlyosabbnak látszó kábítószer-problémát. Az EU leggazdagabb országában vasárnap tartják a szavazást, amelynek tétje, kik ülnek majd a következő időszakban a hatvantagú képviselőházban, illetve hogy ki lesz az új miniszterelnök, 

aki a jelenleg hivatalban lévő, liberális Xavier Bettel helyére kerülhet

 – írja a Politico.

A lakosok egyre elégedetlenebbek

Az egészségügy és a gazdaság mellett a biztonsággal kapcsolatos aggodalmak, 

például a bűnözés és a kábítószer-használat növekedése is erős kampánytémák. 

Az aggódó polgárok a fővárosban utóbbi téren tapasztalható romlásra hívják fel a figyelmet. 

„Mi csak egy biztonságos helyet akarunk élni” – mondta például Graziela Bordin, a közelmúltban Luxembourg városában tartott drogellenes tüntetés társszervezője. Luxemburg ezzel csatlakozott Belgiumhoz és Hollandiához, amely államokban az utóbbi időben szintén megugrott a keménydroghasználat. 

A jobbközép Keresztényszociális Néppárt (CSV) vezetői szerint is – amely a Politico közvélemény-kutató intézetének felmérése szerint jelenleg a legesélyesebb a győzelemre – a biztonságnak kell lennie a legfontosabb belpolitikai kérdésnek.

„A luxemburgiak aggódnak a biztonságuk miatt, ezt a felmérések nagyon világosan mutatják”

–  jelentette ki Claude Wiseler, a CSV társelnöke és vezetőjelöltje. 

Hozzátette: most van egy három különböző pártból (Liberális Párt, Szocialista Párt, Zöld Párt) álló kormányuk, de ezek egyelőre nem tudnak megegyezni ezeknek a vitás ügyeknek a kezelésében, miközben a lakosok „nem elégedettek”.

A CSV évek óta a luxemburgi politika fontos szereplője, tagjai a 2018-as választásokon 21 mandátumot vittek el. A kormányzás esélyét azonban elvesztették, amikor a Demokrata Párt (DP) összefogott a Zöld Párttal (DG) és a Luxemburgi Szocialista Munkáspárttal (LSAP), hogy koalíciót alkossanak, amelyet a DP-s Bettel vezetett. A három párt a hatvanból így összesen 31 mandátumot birtokol.

Legalizált marihuána, növekvő kokainfogyasztás

A múlt hónapban a luxemburgi képviselőház előtt Laurence Gillen vezetésével körülbelül kétszáz ember tiltakozott a jelenlegi biztonságpolitika ellen, az emberek nagy része színes lufikat és fekete-fehér táblákat tartott, rajtuk „Mentsük meg a Gare-t” (azaz Luxembourg központi városrészét) és a „Biztonságos Luxemburgért” feliratokkal. A konkrét követelések középpontjában a vasútállomás környékének megváltoztatása állt, ahol a lakosok, üzlettulajdonosok és helyi politikusok panasza szerint jelentősen megnőtt a bűncselekmények száma, 

és egyre jellemzőbb a drogfogyasztás is.

A bűnözés elleni fellépés a rendőrség fő feladata” – írta közleményében Catherine Weber rendőrségi szóvivő. „Az olyan jelenségek azonban, mint a hajléktalanság és a drogfogyasztás, a különböző szociális ellátószervezetek hatáskörébe tartoznak, és nem oldhatók meg kizárólag rendőri fellépéssel”.

Míg a kannabisz továbbra is a leginkább fogyasztott kábítószer az országban – Luxemburg korábban legalizálta a marihuána birtoklását és személyes használatra történő termesztését –, egy  idei egészségügyi jelentés szerint 

a kokainfogyasztók száma egyre nő, és meghaladja a heroinfogyasztókét.

A hétszáz fősre duzzadt tüntetésen a drogellenes aktivisták arra is figyelmeztettek, hogy egyes politikai pártok a vasárnapi szavazás előtt e problémát kihasználva akarják a saját programjukat népszerűsíteni. Különösen a szerintük szélsőjobboldali erők, amelyek a felmérések szerint nagyon le vannak maradva a kampányban.

A szélsőjobboldali ideológia távol áll attól, amit mi szeretnénk elérni, főleg azért, mert ez egy olyan környék, ahol a lakosság 85 százalékát bevándorlók teszik ki” – mondta Graziela Bordin.

Mindenkinek más a megoldása

A problémára mindegyik párt más megoldást vázolt fel.  A Zöldek egy „holisztikusabb” megközelítést szeretnének, amely a szociális reformokat a kombinálja a biztonsági intézkedésekkel. 

 A jobbközép CSV javaslatai a rendőrség munkájának és jelenlétének javítására összpontosítanak: 

több rendőr felvétele,  felszerelésük javítása, digitalizáció, a kamera- és videórendszer bővítése. 

A CSV-pártelnök Wiseler szerint „a megelőzés fontos, de önmagában nem elegendő”. 

A Demokrata Párt a megoldás a rendőrség mindennapi munkájának megkönnyítése és hatékonyabbá tétele, de „a települések és általában a társadalom biztonságának növeléséhez leginkább a megelőzés a kulcs”.  

Tom Weidig, a szigorúbb intézkedéseket szorgalmazó jobboldali ADR alelnöke pedig úgy fogalmazott: „Az elmúlt években a bűnözés és az általános közrendzavarás jelentősen megnőtt, amit a kormány elhallgat, és visszariad a keményebb intézkedések meghozatalától, illetve az összes vonatkozó statisztika nyilvánosságra hozatalától”.

 

Nyitókép: Kábítószerfüggők várakoznak az Abrigado központ udvarán a legális kábítószer-fogyasztás előtt 2018. március 29-én, Luxemburgban. (Fotó: John Thys/AFP)
 

 

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ekrü
2023. október 07. 08:34
Ha az ember veszi a fáradtságot és utánanéz, a történelem során, mikor homoszexuális irányultságú ember uralkodott egy ország élén, ott általában az esetek 99%-ban eluralkodott a káosz , a korrupció és a bűnözés. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy a homoszexuálisok rossz emberek, csak azt , hogy nem valók vezető politikus szerepre mert gyengekezűek és a hatalom legrosszabbat hozza ki belőlük.
Akitlosz
2023. október 07. 06:32
Mivel tavalyelőtt Afganisztánt visszafoglalták a tálibok a drogot termesztető amerikaiaktól ezért csökken a világban a heroinfogyasztás, s ezért nő a kokain és egyéb más kábítószerek fogyasztása. Átalakult a piac, mert kénytelen volt.
Házam Hazája
2023. október 06. 22:20
BENELUX. Megoldják. Persze más klárára.
ToIeranciaterror
2023. október 06. 22:06
A libernyák fellegvárakat feleszik a patkányok...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!