Somkuti: Nem zárható ki, hogy Putyin teljes háborút hirdet, jön az eszkaláció

2023. május 05. 13:30

Egyértelműen megkezdődött az ukrán ellentámadás előkészítése, mutatott rá a biztonságpolitikai szakértő.

2023. május 05. 13:30
null

Nagyon sok a gyanús körülmény, nem hiszem, hogy partizánok működnének, mondta az Ultrahang műsorában a Kreml feletti szerdai dróntámadással kapcsolatban Somkuti Bálint. A biztonságpolitikai szakértő szerint nem azt érdemes nézni, ki vitte véghez az akciót, hanem azt, hogy mi lesz a hatása. Az orosz vezetés most arra használja fel a történteket, hogy otthon és külföldön is támogatást szerezzen a háborúhoz. Az sem zárható ki, hogy május 9-én Vlagyimir Putyin bejelenti, hogy ténylegesen háború zajlik és teljes toborzást rendel el, széles eszkaláció veszi kezdetét, fejtette ki az MCC geopolitikai műhelyének kutatója. 

A Kreml egy fontos szimbólum, sok épületből álló épületegyüttes. Az az állítás, hogy merényletet próbáltak volna meg elkövetni Putyin ellen, erőteljes túlzás, mivel tudható, hogy az orosz elnök jellemzően nem tartózkodik e szimbolikus helyszínen a késői órákban. Még az sem zárható ki, hogy orosz akció volt, amelytől a társadalom mozgósítását várják.

Somkuti Bálint szerint további támadások várhatók szimbolikus célpontok ellen. Az akció üzenete az is lehetett, hogy valójában senki sem sebezhetetlen, fogalmazott. Mint mondta,

nagyon sok jel mutat arra, hogy szimbolikus jelzés történt, nem valós romboló támadás. 

A szakértő emlékeztetett, a lassan másfél éve tartó háborúba nem csak a nyugati, de az orosz közvélemény is kezd belefáradni, amelyet azonban valamelyest sikerült most felrázni. 

Az ukrán ellentámadással kapcsolatban Somkuti Bálint kifejtette, jelenleg az látható, hogy az előkészítés egyértelműen megkezdődött. A háború működtetéséhez legfontosabb eszközt, az orosz üzemanyagellátást igyekeznek rongálni az ukrán erők, mutatott rá a szakértő, aki szerint hamarosan akár ukrán hadművelet is várható, ám az sem kizárt, hogy egy nagyobb orosz támadást próbálnak megelőzni az ukránok. 

 

A teljes beszélgetést itt hallgathatja meg:

***

Nyitókép: Mandiner/Mátrai Dávid

 

Összesen 120 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Namond
2023. május 05. 17:49
Somkuti egy hülye.,
Theodorik
2023. május 05. 17:37
"A Kreml egy fontos szimbólum, sok épületből álló épületegyüttes. Az az állítás, hogy merényletet próbáltak volna meg elkövetni Putyin ellen, erőteljes túlzás, mivel tudható, hogy az orosz elnök jellemzően nem tartózkodik e szimbolikus helyszínen a késői órákban. " Értem. Mivel ritkán jár arra, nem őt akarták támadni (Orosz támadás még véletlenül sem ért nemhogy "ukrán" kormányépületet, de minisztériumot sem), deamúgy se számít,na meg nem is ők voltak. Ez nem szakértő, ez egy vágyvezérelt buta pacal. Somkuti, te ökör.
szintetikus
2023. május 05. 15:33
nyugodtan hirdessen, kit hat meg? :DD a tőzsde papírjai legalább megint jó irányba fognak mozdulni juhúúú
Akitlosz
2023. május 05. 15:26
"ám az sem kizárt, hogy egy nagyobb orosz támadást próbálnak megelőzni az ukránok. " "Brit hírszerzéstől" van az információ, mi? :-) Semmilyen jele nincsen nagyobb orosz támadásnak, s annak előkészületének sem. Az oroszok az esetleges ukrán támadás esetleges szétverése utánra terveznek támadást, ha addig úgy alakul. Az meglehetősen jövendő zenéje és egyáltalán nem biztos, hogy bekövetkezik. Erre tesznek előkészületeket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!