Somkuti: Kína arra készülhet, hogy hátba döfje Oroszországot

2023. április 08. 14:55

Van olyan forgatókönyv, ami ezt támasztja alá, mutatott rá a szakértő.

2023. április 08. 14:55
null

Jelentős változás ezekben a napokban nincsen a fronton, mondta az ukrajnai háborúval kapcsolatban Somkuti Bálint. A biztonságpolitikai szakértő az Ultrahang pénteki műsorában lassú, de fokozatos orosz előrenyomulásról beszélt, ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, a váratlan havazás miatt mindkét hadseregnek nehezebb a helyzete, tengelyig érő sárban kell harcolniuk. 

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) Geopolitikai Műhelyének kutatója szerint az ukrán fél gyakorlatilag „élőben” kapja meg a NATO-információkat az orosz csapatmozgásokról, ami jelentős segítséget jelent a védekezőknek. Az esetleges ukrán ellentámadással kapcsolatban kifejtette, egyelőre nem lehet tudni, milyen eredményekkel zárt az ukrán mozgósítási kampány, ugyanakkor annak irányát Zaporozsja és Melitopol felé mindenki biztosnak tartja. Bővebbet erről akkor lehet mondani, amikor már lesz fogalmunk arról, hogy alakul a toborzás és a friss erő bevetése a fronton. 

A kínai külpolitika mozgásaival kapcsolatban Somkuti Bálint azt mondta: az egyik megközelítés alapján kijelenthető, hogy „Kína hátba döfni készül Oroszországot”, vannak már olyan nyilatkozatok, amelyek erre utalnak. Eközben nincs információ arról, mekkora delegációval érkezett Pekingbe Emmanuel Macron francia elnök, Ursula von Der Leyen kínai látogatása pedig ad-hoc utazásnak tűnik.

Somkuti szerint elképzelhető, hogy Kína arra készül, becsapja a Nyugatot, ahogy az fordítva már sok esetben megtörtént. 

A hadtörténész nem tartja valószínűnek, hogy egy amerikai-európai-kínai trojka rá tudná kényszeríteni Oroszországot a háború lezárására, mivel számos olyan terület van, amellyel kapcsolatban Moszkva kényelmetlen helyzetbe hozhatná később Pekinget: a szakértő Tibet és Tajvan példáját emelte ki. 

Még nem lesz béke

Somkuti Bálint a NATO-val kapcsolatban arról beszélt, a szövetség hadereje erős, modern vadász- és lopakodóbombázóval rendelkezik, olyan eszközökkel is, amelyekkel senki más nem rendelkezik a világon. A modern hadviselés megkerülhetetlen elemévé vált az információs fölény, az, hogy melyik fél tud többet a másikról, ebben pedig Amerika továbbra is világelső műholdjai révén, tette hozzá a szakértő. 

„Bár politikailag rossz irányba halad a NATO, a katonai képességei – alapvetően Amerikának köszönhetően – még megvannak”, összegzett az MCC Geopolitikai Műhelyének kutatója. 

A beszélgetés végén Somkuti úgy fogalmazott, nem hisz a tárgyalásos békében, mert, mint mondta, mostanra mindkét fél túl sokat költött el erre a háborúba, olyan erőforrásokat emésztett fel az elmúlt 13 hónap, amely után addig nincs visszaút, amíg a helyzet nem éri el azt a végkifejletet, amíg legalább az egyik fél bele nem rokkan, kivéve, ha valami előre nem látható extrém helyzet lép fel. 

A teljes beszélgetést itt hallgathatja meg:

***

Nyitókép: Mandiner

Összesen 265 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
teljesenertelmetlen
2023. április 09. 13:49
"Szakértő" bazdmeg, szakértő! Biztos azért járt Moszkvában a kínai elnök, és azért búcsúztak egymástól azokkal a szavakkal, mert hátba akarja támadni! Miközben éppen Tajvannal (USA proxy) kerül konfliktusba. Az ilyen agyalágyult barmokat miért szemlézik?
Ma is bukik a Zorbán...
2023. április 09. 11:24
Elképesztően rövidlátó ostobaság az EU részéről azzal próbálkozni, hogy összeveszítsék Kínát az oroszokkal. Ha egy ilyen eset következtében Kína nem orosz energiát venne, akkor teljesen elszívná az alternatív forrásokat Európától, horribilis energiaár-növekedés jönne.
Dénia
2023. április 09. 10:10
Van benne logika egyébként. Még az is lehet, hogy duplacsavar van a történetben, és a globál pénzügyi hatalom átnyergel Kínára Amerikáról. Különben elég nehéz megmagyarázni, hogy miért tolja össze Amerika Kínát Oroszországgal. Miközben már most hangoztatja, hogy a valódi nagy ellensége Kína. Vagy ennyire dilettánsak tényleg az amerikai vezetők, vagy pedig nem a maguk urai és nem Amerika érdekében cselekszenek mégsem.
Tárkány Álmos
2023. április 09. 07:57
Aki egy kicsit is ismeri a történelmet, az tudja, hogy a kínai-orosz barátság ugyanolyan sci-fi, mint a magyar-román barátság. Kína érdeke, hogy Oroszország és a Nyugat egyaránt gyengüljön - mindig azt fogja aktuálissn támogatni, aki vesztésre áll.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!