Szakértő: Nem lehet pontosan előrejelezni a földrengést (VIDEÓ)

2023. február 17. 06:06

„Az európai rengések a lemezhatárok mentén pattantak ki” – modta el a geológus a Hír TV műsorában.

2023. február 17. 06:06
null

Csütörtökön 4,8-as erősségű földrengés rázta meg a horvátországi Krk szigetét. A földmozgást az egész horvát tengerparton érezni lehetett. A rengés mindössze 15 másodpercig tartott. A környéken gyakoriak a földrengések. Két napja pedig Romániában mozdult meg a föld.

A Hír TV Napi aktuális című műsorában Kovács István János geológust arról kérdezte többek között Gerhardt Máté műsorvezető, hogy mi az oka annak, hogy a környékünkön ilyen rövid idő leforgása alatt több földrengés is volt. A geológus elmondta, hogy

mind a Romániában, mind a Horvátországban mért rengés ötös magnitúdójú volt. 

A szakértő megjegyezte, hogy „ezek a rengések azért fontosak a számunkra, mert minl több ilyen megfigyelés áll a rendelkezésünkre, annál biztosabb adatok révén ismerhetjük meg a Föld belső rendszerének a működését”. 

Kovács megjegyezte, hogy több kérdés érkezett hozzájuk azzal kapcsolatban, hogy a nagyerejű török földrengés és az elmúlt napok mozgásai összefüggenek-e egymással. Ehhez kapcsolódóan kivetített egy ábrát, amelyen a lemeztektonikai mozgásokat ábrázolta. Itt felhívta a figyelmet, hogy abból is látszik, hogy

az európai rengések is a lemezhatárok mentén pattantak ki.

Viszont, mint a felvételen is jól látszott, a földrengések epicentrumait több lemez is elválasztota egymástól, így azok nem állhatnak összefüggésben egymással – hangsúlyozta Kovács István János.

A teljes beszélgetést alább tekintheti meg:

Nyitókép: Képernyőfotó

 

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2023. február 17. 12:07
Múltkor kinn volt egy videó a megkergül madarakról, össze-vissza röpködtek 10-20 percel a rengés előtt. Itt a feladata a tudománynak, hogy vagy valamivel észlelje a mágneses jeleket, amit a madarak érzékelnek, vagy ismerje fel a madarak viselkedésének a mintáját. Ha 10 perccel a rengés előtt tudna szólni a sziréna, menne az értesítés a telefonra, stb az kb minden nem ágyhoz kötöttnek elég, hogy elhagyja az épületet. A mostani rengésben is töredéknyi lett volna az áldozat. Szar nézni, ahogy összedől a ház. De még szarabb belülről megtapasztalni.
olajfa1
2023. február 17. 09:45
A "szakértők" megmondták hogy Paks II második reaktora alatt húzódik a törésvonal és ott DE EGÉSSZENBIZRTOSAN LESZ FÖLDRENGÉS!... Most meg ugyanezen "szakértők" egészen máshol mutogatják a földrengés gócokat! Ennyit a "szakértelemről!... /főleg Paks ügyében!.../
nuknuk
2023. február 17. 09:29
Ehhez aztán kell egy szakértő! - tektonikai határokon van a földrengés - nem lehet előre látni. --------------------------------- Ma is okosabb lettem.
csapláros
2023. február 17. 09:27
A kipattanás azt jelenti, hogy a kéreglemezek akkor is közelednek egymáshoz, ha éppen nincs földrengés. Amikor a két egymásnak feszülő lemezben felhalmozódó feszültség egy ponton meghaladja a lemez kőzeteinek szilárdságát, akkor pattan ki a rengés és annak során csusszan az egyik lemez a másik alá: https://www.wondriumdaily.com/wp-content/uploads/2021/12/Convergent-Boundaries-When-Two-Plates-Move-Toward-Each-Other_QBS_Featured.jpg Az elmozdulások hatására kerülnek arrébb a földfelszíni pontok, emelkednek (gyűrődnek) a hegyek, süllyednek az alföldek, nálunk pl. az Alföld évente 4-15 cm-rel is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!