Eldőlt: egységesek lesznek a telefontöltők az EU-ban

2022. október 04. 16:30

Az egységesítés 2026-ban a laptopokat is eléri majd.

2022. október 04. 16:30
null

Az Európai Unióban értékesített minden mobiltelefont, táblagépet és digitális fényképezőgépet USB-C csatlakozóval kell ellátni 2024 végére – erről szavazott az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén kedden. A 602 szavazattal, 13 ellenszavazattal és nyolc tartózkodás mellett elfogadott,

az egységes töltőkre vonatkozó új jogszabályi kötelezettség 2026 őszére a laptopokra is kiterjed majd.

A jogszabály célja, hogy kevesebb hulladék keletkezzen az elektromos és elektronikus berendezésekből, a fogyasztók pedig a fenntarthatóságra figyelemmel választhassanak termékeket a kínálatból. A jogszabály eléri ugyanis, hogy nem szükséges minden készülékhez másik töltőt használni, illetve vásárolni akkor, ha lecserélik hordozható elektronikus eszközeiket.

Gyártótól függetlenül ugyanolyan USB-C port kerül a legfeljebb 100 W teljesítményű, vezetékesen tölthető új mobiltelefonokra, táblagépekre, digitális fényképezőgépekre, fej- és fülhallgatókra, hordozható játékkonzolokra, hangszórókra, e-könyv-olvasókra, billentyűzetekre, egerekre, hordozható navigációs rendszerekre és laptopokra.

A gyorstöltést támogató összes készülék esetében azonos lesz a töltési teljesítmény, a felhasználók így bármilyen kompatibilis töltővel ugyanolyan gyorsan fogják tudni feltölteni eszközeiket. Külön termékcímkén kell majd jelezni a töltési jellemzőket, hogy könnyebben meg lehessen állapítani, meglévő töltőik kompatibilisek-e az új eszközzel. A megadott információk birtokában az is eldönthető lesz majd, hogy kell-e egy adott termékhez új töltőt vásárolni. A meglévő töltőket így többen tovább használják majd.

(MTI)

Nyitókép: Pixabay

Összesen 82 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jacques Foche
2022. október 06. 23:29
Az Apple forradalmi újdonságként úgyis előáll majd a Type C aljzattal rendelkező, de csak vezeték nélkül (kizárólag eredeti Apple töltővel) tölthető szifonnal.
Vasalo
2022. október 05. 15:43
Már évek ota használok hasonlo dolgokat, de hidd el nem olyan egyszerü a dolog. Az Ipadot sok 2 méteres kábel sem képes tisztességesen tölteni, pedig az még hol van az 5 Ampertöl. És a 48 V már a veszélyes feszültség kategoriába tartozik, azt nem lehet pl a gyerek kezébe adni, pedig telefonjuk meg táblagépük már van vagy lesz ( és ezt a szabályt is politikusok alkották). Szoval az egész ilyen politikusok által hozott döntés egy baromság és láthatoan az egyik agymenés eszkalálja a másikat. Ráadásul a fejlödést sem igen szeretnék megállitani, pedig ilyen döntések azt mindig megtorpantják. Ugye arrol közben elfeledkezett a nemes társaság, hogy az oraátállitás is meg kellene szüntetni, vagy mi lenne pl, egységes falistekkereket bevezetni Europában. ( ami nagyságrendel egyszerübben és olcsobban lenne kivitelezhetö. Ezzel nem azt mondom, hogy nem vagyok az stekkerek, töltök hive, csak ilyen formában tartom ezt értelmetlennek. Miért kell összekeverni a telefont a laptoppal? Legyen egységes a kis gépeken az USB-C a nagyokon meg valami más, hiszen a tápegységük sem lesz valoszinü azonos. Az hogy legyen a laptopon USB-C csatlakozo azzal nincs semmi probléma, csak ne azon kelljen tölteni az akkukat. S persze az indok is kolosszális, hogy kevesebb hulladék keletkezzen. Nincsak csak a telefonvilágban az utobbi 20 évben legalább 5 generácio cserélödött ki, ugy hogy a legrégiebbek nálunk már nem is müködnek. És ennek még nincs vége, már itt vannak az elsö 5Gs telefonok, a fejlesztök meg már az ujjabb rendszeren dolgoznak, azaz a morális élettartalom ilyen készülékeknek 2-3 évre rövidül, azaz, 2-3 évente kerülnek tömegesen a szemétbe. Erre most a kedves politika megsporol egy filléres kábelt meg egy még olcsobb töltöt. A drága része a rendszernek ( telefon, táblagép, laptop) meg mehet vigan a szemétbe.
Jason Bourne
2022. október 05. 08:01
Nehéz szülés volt, mert vagy 5 éve érlelik. Állítólag az Apple akadályozta. Nekem kb fele-fele Micro USB USB-C, az újabbakon jellemző az USB-C, de vannak azért kivételek a BT Headsetem az egy komoly cucc kb egy éve vettem és mégis Micro USB.
Ernie Pantuso
2022. október 05. 04:18
Olyan 15 évvel ezelött volt ez téma. Ezzel is csak annyira vagytok időben mint minden mással.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!