Az oroszok tagadják, hogy rakétával lőtték volna a kramatorszki pályaudvart

2022. április 08. 22:31

Moszkva azt állítja, hogy az ukrán fegyveres erők ellenőrzése alatt lévő területről lőtték ki a rakétákat.

2022. április 08. 22:31
null

Moszkva péntek este ismételten tagadta, hogy köze lett volna a kelet-ukrajnai Kramatorszk pályaudvarára mért rakétacsapáshoz, amelyben ukrán közlés szerint legalább ötvenen haltak meg és kilencvennyolcan sebesültek meg.

A vasútállomásra kilőtt Tocska-U rakéta becsapódási ívének és a farokrész helyzetének az elemzése megerősíti, hogy

a rakétát Kramatorszkra délnyugati irányból lőtték ki, az ukrán fegyveres erők ellenőrzése alatt lévő területről

– jelentette ki Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

Az orosz felderítés rendelkezésére álló adatok szerint a támadás időpontjában a 19. rakétadandár egyik hadosztálya a Donyeck megyei Dobropillja településen tartózkodott, Kramatroszktól 45 kilométerre délnyugatra. „Az adott körzet egyelőre a Donyec-medencei ukrán csapattestek kezén van” – mondta a szóvivő.

Konasenkov hozzátette, hogy

Tocska-U harcászati rakétákat, amelyeknek a lőtávolsága 120 kilométer, a harci rész súlya pedig 482 kilogramm, csak az ukrán fegyveres erők vetnek be.

A Kreml is tagadja, hogy Oroszország lenne felelős a támadásért, Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő szintén olyan jelentésekre hivatkozott, amelyek szerint a támadásban Tocska-U rakétát vetettek be.

A támadást világszerte elítélték

Az ukrán fél az orosz hadsereget okolja a kramatorszki pályaudvar elleni támadás miatt, és azzal vádolja Moszkvát, hogy szándékosan vesz célba civileket. A támadást elítélte mások mellett az ENSZ, az Egyesült Államok, az Európai Unió és Franciaország is.

Konasenkov vezérőrnagy azt is bejelentette, hogy az orosz fegyveres erők 54 ukrán katonai objektumot semmisítettek meg. Ezek között volt egy nagy rakéta- és tüzérségi raktár az Odessza megyei Nemirivszke település közelében, valamint az ukrán erők birtokában lévő repüléstechnikai eszközök a Kirovohrad megyei Kanatovo katonai repülőtéren.

A szóvivő közölte továbbá, hogy az orosz légvédelmi erők pénteken lelőttek a levegőben egy Szu-27-es ukrán harci repülőt Novomihajlivka település térségében.

(MTI)

Nyitókép: ANDREA CARRUBBA / ANADOLU AGENCY / ANADOLU AGENCY VIA AFP

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
foldizs
2022. április 09. 18:29
Bocs, de lehet, hogy Rácz András, az NKE Stratégiai Védelmi Kutatóintézet tudományos munkatársa kicsit jobban ért ehhez, mint a pétervári trollok: https://444.hu/2022/04/09/racz-andras-a-kramatorszki-raketatamadas-az-oroszok-altal-veletlenul-lelott-mh-17-es-malaysia-airlines-repulojarat-sorsara-hasonlit
Griffi
2022. április 09. 14:06
Bucsát is az ukránok csinálták ( a propagandavideóban mozgott a hullaként letakart színész keze, egy másik felült a fekete zsák alatt), ezt is az ukránok... nincs új a nap alatt....
feux follets
2022. április 09. 13:37
08.04.2022 (14:50) Statement by Russian Defence Ministry In order to accuse Russia of an alleged missile strike on Kramatorsk railway station, Kiev regime has posted on social media pictures of Tochka-U missile launchers that took part in "Union Courage 2022" Russian-Belarusian exercise inFebruary. Please note, all photos published by Kiev from "Union Courage 2022" exercise show non-Russian missile systems. Tochka-U tactical missiles whose wreckage was found near Kramatorsk railway station are used only by the Ukrainian Armed Forces. According to clarified information, the strike on Kramatorsk railway station was carried out by missile division of the Ukrainian armed forces from the area of Dobropole, 45 kilometres south-west of the city. The aim of the Kiev regime's strike on the railway station in Kramatorsk was to disrupt the mass exit of residents from the city in order to use them as a "human shield" to defend Ukrainian armed forces positions, as in many other Ukrainian population centres. https://eng.mil.ru/en/news_page/country/more.htm?id=12416625@egNews
Pathfinder76
2022. április 09. 12:57
1. Verzió:Az oroszok kivonnak a rendszerből egy rakétatípust 3 évvel ezelőtt,mert modernebbet állítottak rendszerbe.A háborúban eddig csak a modernebb típust használták. De így,3 év után újra rendszerbe állítják az elavult rakétát,és kilövik egy zömmel orosz nemzetiségű civilek által lakott város zsúfolt pályaudvarára,amivel a céljuk az,hogy ...(????) 2 verzió: Az ukránoknák nagy számban rendszerben lévő,és a harcokban gyakran alkalmazott rakétával egy zömmel oroszok lakta kelet-ukrajnai város zsúfolt pályaudvarát lövik annak érdekéden,hogy az egészet rákenjék az oroszokra.. Melyik verzió a hihetőbb?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!