New York Times: Igaz a Hunter Biden laptopjáról szóló történet

2022. március 20. 15:02

Hunter Bidennel szemben széleskörű nyomozás zajlik, az Egyesült Államok jelenlegi elnökének fia ugyanis érintett lehet többek között adócsalás bűncselekményében is.

2022. március 20. 15:02
null

Bár a neves amerikai lap, a New York Times 2020 októberében még azt is megkérdőjelezte, hogy Joe Biden és az ukrán Burisma Holdings képviselője egyáltalán találkoztak-e, a történet igaz – írjaNew York Post nyomán az atv.hu.

A New York Times szerdai cikkében már arról ír, a laptop gyorsítótárából kinyert emailezésekben is említett találkozóra minden valószínűség szerint sor kerülhetett. Az elhíresült laptopot még egy delaware-i javítóműhelyben hagyta el Joe Biden fia, Hunter Biden. Később ennek hitelességét a Hunterrel szembeni nyomozás során is megerősítették.

Hunter Bidennel szemben széleskörű nyomozás zajlik,

az Egyesült Államok jelenlegi elnökének fia ugyanis érintett lehet többek között adócsalás bűncselekményében is.

A Yale-n végzett ügyvéd munkatársainak állítása szerint már kiegyenlítette adótartozását, ez viszont nem zárja ki, hogy akár büntetőeljárást indítsanak ellene.

Hunter karrierje szorosan összefonódott apja munkájával

Hunter ügyei különösen problémásak lehetnek Joe Biden számára, karrierje ugyanis szorosan összefonódott apja alelnöki szolgálatával. Többek között bejegyzett lobbistaként dolgozott, valamint mialatt apja alelnök volt, üzleteket és ügyfeleket kutatott fel Ázsiában és Európában – állítja a NY Times.

A portál úgy tudja, a nyomozások során Hunter Bidennel szemben két egykori alkalmazottja is vallomást tett, melyek szerint az ügyvéd egy ukrán energiavállalattól kapott nagyobb összegeket. Az Obama-kormány idején indult nyomozások kiterjednek az adótörvények esetleges büntetőjogi megsértésére, valamint a külföldi lobbitevékenységre és a pénzmosásra vonatkozó szabályokra is.

Az ügy felderítését azonban számos akadály nehezíti, többek között annak bebizonyítása, hogy Hunter vajon szándékosan sértette-e meg a külföldi ügynökök nyilvántartásba vételéről szóló törvényt, azaz a FARA-t, amely előírja, hogy az Igazságügyi Minisztérium számára közölni kell a lobbitevékenységet.

Az Igazságügyi Minisztérium nyilvánosan nem jelezte, hogy döntést hozott volna az ügy bármely elemével kapcsolatban, és Hunter Bident sem vádolták meg semmilyen bűncselekménnyel.

A napilap szerint ugyanakkor még az sem világos, hogy a nyomozás kizárólag Hunter Bidennel szemben folyik-e, vagy ő csak egy a vizsgált személyek közül.

A portál hangsúlyozza, a régóta húzódó ügy politikailag és személyesen is kellemetlenül érinti Biden elnököt.

A Burisma Holdings-ügy fejleményei

A New York Times cikkében részletesen foglalkozik a Burisma Holdings-szal kötött megállapodások körüli lehetséges bűncselekményekkel. Az ukrán vállalattal folytatott együttműködéssel kapcsolatban indult nyomozás során egyébként tavaly részletesen is kihallgatták Devon Archert, aki 2014-től keződően Hunter Biden mellett dolgozott a Burisma Holdings-szal kötött ügyletek során.

Archert egyébként a múlt hónapban ítélték el az ügyhöz nem kapcsolódó értékpapír-csalási ügyben

– tette hozzá a portál.

A nyomozás során az ügyészek megvizsgálták Hunter Biden és Devon Archer közti emailezéseket, melyeket a Burisma Holdings-ról és más külföldi üzleti tevékenységekről váltottak. Ezeket az e-maileket a The New York Times is megszerezte egy olyan gyorsítótárból, amely úgy tűnik, hogy arról a laptopról származik, amelyet Hunter Biden hagyott el egy delaware-i javítóműhelyben.

Ezekből az emailekből többek között az is kitűnik, hogy Hunter ismerte a FARA-t, és szerette volna megkerülni azt – állítja a NY Times. Egy 2014 áprilisában írt e-mailben Hunter Biden azonban azt is jelezte, hogy a Burisma tisztviselőinek „biztosan tudniuk kell, hogy nem fognak közvetlenül beavatkozni a hazai döntéshozatalokba, valamint, hogy be kell tartaniuk a FARA-t”.

Az ügyészek által megvizsgált másik e-mail-sorozatban 2015 áprilisában Hunter Biden és Devon Archer arról beszélgettek, hogy meghívtak külföldi üzlettársakat, köztük a Burisma egyik vezetőjét is egy vacsorára egy washingtoni étterembe, ahova Biden alelnök is eljön majd. Az kérdéses, hogy a Burisma ügyvezetője valóban részt vett-e ezen a vacsorán, az alelnök azonban úgy tudni megjelent az eseményen – olvasható az ATV cikkében.

Nyitókép: ANNETTE RIEDL / DPA / DPA PICTURE-ALLIANCE VIA AFP

 

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
táltos
2022. március 20. 19:08
Amikor a farok csóválja ...
pitypang1125
2022. március 20. 16:55
Hogy mik vannak.
Rugo
2022. március 20. 16:31
Most akkor ünnepelni kéne a sátáni hazug NY Timest? A sztori ugyanis akkor is igasz volt, amikor a NY Times letagadta.
Takagi
2022. március 20. 16:23
És ez csak Ukrajna. Van meg máshol is kapargatni való.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!