Szigorítják a KRESZ-t Romániában

2022. január 28. 10:34

Ezentúl az erőszakos vezetést is büntetik.

2022. január 28. 10:34
null

Romániában a kormány csütörtökön a közlekedési szabályok szigorításáról fogadott el rendeletet, amelynek alapján ezentúl a vezetői jog felfüggesztésével büntethetik az erőszakos járművezetőket.

A rendelet bevezeti a KRESZ-be, és kihágásnak minősíti az „agresszív vezetés” fogalmát. Ezt az a járművezető követi el, aki másik járművet veszélyesen megközelítve, indokolatlan fékezéssel vagy más módon próbálja megfélemlíteni (leszorítani) annak vezetőjét, villogással, dudálással követeli, hogy az előtte haladó szabadítsa fel a sávot, a forgalmi sávok között cikázik, a kerekeket pörgetve indul, kétkerekű járművet egy keréken vezet, szándékosan megcsúsztatja a jármű kerekeit, kézifék berántásával fordítja vissza járművét, vagy a környezetét zavaró módon, hangosan „túráztatja” a motort.    

Az agresszív vezetést a második szabálysértési kategóriába sorolja a román KRESZ, vagyis ezért nemcsak 580-725 lejes (1 lej=72,53 forint) pénzbírság jár, hanem 30 napra felfüggesztik a vezetői engedélyt is. Amennyiben az erőszakos vezetés anyagi kárral járó balesetet eredményez, a bírság 870-1160 lej közötti összegre emelkedik, a jogosítványt pedig 60 napra függesztik fel.

Tavaly 1878-an vesztették életüket közúti balesetben a román utakon, 8 százalékkal többen, mint 2020-ban – emlékeztetett a belügyminiszter. Az Európai Unióban lakosságarányosan továbbra is Romániában történik a legtöbb halálos kimenetelű közlekedési baleset. Az egymillió lakosra jutó, 2020-ban bekövetkezett 85 halálos baleset több mint kétszerese az uniós átlagnak.

(MTI)

Nyitókép: Facebook

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
békalepcse
2022. január 28. 21:00
Az úgynevezett romániában Magyar rendszámú autóval közlekedni életveszély! Veled izmoznak és szorítgatnak rozsdás hulladékokal, hogy ha nekik mész lehúzzanak.
Reszelő Aladár
2022. január 28. 20:03
Román sofőr vezetési stílusa: foglalkozás közben elkövetett gondatlan veszélyeztetés
soosandras
2022. január 28. 16:54
És a halálszerelvények?
csakirok
2022. január 28. 15:51
A képen egy büntetőfékező fogat baleset után. A mögötte szabályosan közlekedő autó a ráfutásos karambolban az előtte agresszíven fékező fogat platóján landolt. A háttérben egy magyar politikus (fekete műbőr dzsekiben) éppen tapasztalatokat gyűjt Romániában..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!