Kaczynski: Berlin központosított európai államot akar létrehozni

2022. január 10. 21:08

A lengyel kormányfőhelyettes szerint bizonyos értelemben hála illeti Berlint azért, hogy „egyértelművé tette a helyzetet, amikor az új európai föderáció építését hirdette meg”.

2022. január 10. 21:08
null

Az új német kormánykoalíció az európai föderáció jelszavával lényegében központosított európai államot akar létrehozni – jelentette ki  Jaroslaw Kaczynski kormányfőhelyettes, a lengyel kormánypárt elnöke a Sieci konzervatív hetilapban hétfőn megjelent interjúban.

Kaczynski a terjedelmes interjúban – amelynek az a címe: „A függetlenégünk nem eladó” –, pozitív fejleményként értékelte, hogy a lengyelek jelenleg „realisztikusabban” érzékelik az európai valóságot, mint korábban. „Manapság már sok embernek szertefoszlott az a borzasztóan naiv illúziója, hogy az Európai Unió (EU) jótékonysági szervezet” – fogalmazott a politikus.

Úgy látta: az Európai Unióban a „német dominancia hivatalos elismerését akarják”. Az  új német kormány programjára utalva kijelentette:

Kaczynski egyúttal álcának nevezte a „föderáció” kifejezést, úgy ítélve meg, hogy Berlin igazából egy központosított (európai) államban gondolkodik. Bár a német diplomácia utólag megpróbálja elhomályosítani az eredeti megfogalmazást, Berlin tevékenysége arról tanúskodik, hogy e szavakat komolyan kell venni – húzta alá.

A negyedik birodalomról

Az interjú egy másik részében Kaczynski megalapozottnak nevezte, ha Berlin mai politikája kapcsán egyesek német „negyedik birodalmat” emlegetnek.

A németek nyíltan hirdetik, hogy ők azok, akiké a döntő szó”

– hangsúlyozta.

A pártelnök megítélése szerint az európai országok kormányai nemigen ellenkeznek a német tervekkel. „Ha viszont mélyebben vizsgáljuk a dolgokat, akkor erőteljesebb ellenállást észlelhetünk, sok országban erősödőben vannak azok az erők, amelyek szembeszegülnek az ilyen tervekkel” – szögezte le Kaczynski, példaként sorolva Olaszországot, Spanyolországot és Franciaországot.

A varsói kormány előtt álló kihívások közül Kaczynski kiemelte  a koronavírus–járványt, az inflációt, a Lengyelországot Fehéroroszország irányából hibrid támadásként érő migrációs nyomást is. Említette emellett „az orosz tevékenységet Ukrajnában és az egész térségünkben”. Ebben az összefüggésben nagyon valószínűnek tartott „valamilyen hirtelen felfordulást” a közép–  kelet–európai régióban.

Elmondta azt is: a Jog és Igazságosság pártja erős akarattal rendelkezik ahhoz, hogy győzzön a következő, 2023–ban esedékes parlamenti választásokon. Nem zárta ki egyúttal az előrehozott választások lehetőségét sem. „Ilyen helyzetben is megküzdenénk a győzelemért” – hangsúlyozta Jaroslaw Kaczynski.

(MTI)

Nyitókép: MTI/EPA/PAP/Radek Pietruszka

Összesen 49 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2022. január 11. 11:57
A helyzet az, hogy a németek eddig csak de facto uralták Európá, mostantól de jure is szeretnék. Az előbbit szolgálja az EU értelme és az alapszabadságok, de utóbbit még alá kell írni minden vezetőnek. Akik ezt nem teszik majd meg. Angél tudta, úgy tűnik a zöldek nem.
Aerion
2022. január 11. 10:24
Nem az a probléma, hogy központosított államot akarnak létrehozni, hanem az, hogy mindezt milyen ideológiai, tartalmi és társadalmi megfontolások mentén teszik, és ezzel kinek kedveznek. Merthogy európai embernek nem, az halálbiztos.
nyugalom
2022. január 11. 10:20
Milyen ismerős! Tiltakozunk!
olajfa1
2022. január 11. 08:28
Vagyis Berlin egy "modern német nácizmus"-t kiván létrehozni... és élég jól sikerülget is nekik...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!