Paralimipia: büszkélkednek a román kormány tagjai magyar minisztertársuk ezüstérmével

2021. augusztus 27. 13:31

Novák Károly Eduárd korábban egy interjúban elmondta: Bulgáriában kellett felkészülnie a paralimpiára, ugyanis Romániában egyetlen kerékpárpálya sincsen.    

2021. augusztus 27. 13:31
null

Büszkeségüknek adtak hangot a román kormány tagjai pénteken, azt követően, hogy pályakerékpárban Novák Károly Eduárd ifjúsági és sportminiszter ezüstérmet szerzett a tokiói paralimpián.

Florin Citu miniszterelnök közösségi oldalán gratulált Novák Károly Eduárdnak, és kívánt sok sikert a paralimpián részt vevő romániai sportolóknak. „Jó miniszter, eredményes sportoló” – jellemezte a tárcavezetőt a kormányfő. Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes azt hangsúlyozta az egyik közösségi oldalon tett bejegyzésében, hogy

Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter az olimpiai mozgalmat elindító Coubertin bárót idézve közölte: nem a győzelem, hanem a részvétel a legfontosabb. „De nincs szebb annál, ha a rengeteg munka és a jó küzdelem után az érem is a nyakadba kerülhet” – tette hozzá közösségi oldalán a miniszter. Novák Károly Eduárd a pályakerékpáros 4000 méteres egyéni üldözőverseny C4-es kategóriájú fináléjában szerzett ezüstérmet a kvalifikációban parakerékpáros világcsúcsot tekerő szlovák Jozef Metelka mögött. A miniszter korábban egy interjúban elmondta: Bulgáriában kellett felkészülnie a paralimpiára, ugyanis Romániában egyetlen kerékpárpálya sincsen.    

A 45 éves sportoló – aki a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) színeiben tavaly december óta vezeti ifjúsági és sportminisztériumot a Citu-kormányban – Románia első és egyetlen paralimpiai aranyérmét szerezte a 2012-es londoni játékokon, és az ország legeredményesebb parasportolója. A paralimpiákon romániai sportolók nyakába akasztott öt érem közül négyet ő szerzett. Novák Károly Eduárd eredetileg gyorskorcsolyázónak készült, de 19 éves korában gépkocsibalesetet szenvedett, és amputálni kellett az egyik lábfejét.

(MTI)

Nyitókép:MTI/Biró István

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
democRATS
2021. augusztus 28. 20:01
" Romániában egyetlen kerékpárpálya sincsen. " A ballibek bezzegromániája... :)
Carsac
2021. augusztus 27. 21:32
Mások eredményeit magunkénak tulajdonítani ősi román szokás. Hadd büszkélkedjenek. Nekünk elég a tudat, hogy nincs másuk.
Búvár Kund
2021. augusztus 27. 20:09
Hát ha román szinekben indult, miért ne lennének rá büszkék? Berecz Zsombi is Portugáliában készült fel az olimpiára pl., nem a Tisza-tavon..
Kettőazkilenc
2021. augusztus 27. 20:05
Az jó ha támogatják a kormánytársai, kap rengeteg támadást magyarsága miatt. Mivel román színkeben indult így Romániát gazdagítják az eredményei, ennek semmi köze, hogy történetesen magyar ember. Ha itt készült volna akkor valószínű még több lett volna a szeparatizmus-paranoia román körökben, Bulgária közelebb van Bukaresthez, vagy mittudomén.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!