Erdogan Európában képzeli el nemzete jövőjét, ám meghosszabbíttatta a földgázkutatási munkálatokat

2020. november 21. 20:18

Törökország szombaton bejelentette, hogy a tervezettnél tovább, november 29-ig végez kutatásokat földgázkincs feltárására az Oruc Reis török kutatóhajó a Földközi-tenger keleti medencéjében, a görögországi Rodosz szigetétől délre eső területeken.

2020. november 21. 20:18
null

Törökország szombaton bejelentette, hogy a tervezettnél tovább, november 29-ig végez kutatásokat földgázkincs feltárására az Oruc Reis török kutatóhajó a Földközi-tenger keleti medencéjében, a görögországi Rodosz szigetétől délre eső területeken. Az Oruc Reis november 23-án fejezte volna be a munkát. A török döntés várhatóan tovább fokozza a feszültséget Athén és Ankara között. A görög külügyminisztérium illegálisnak nevezte a török lépést, amely szerinte akadályozza a párbeszédet és az EU-török viszony javulásának lehetőségét.

Az elmúlt években több part menti ország, így Görögország, Ciprus, Törökország, Egyiptom és Izrael is szemet vetett a Földközi-tenger keleti medencéjében felfedezett, nagy kiterjedésű földgázmezőre. A törökök számos feltáró fúrást végeztek, amivel kiváltották a térség országainak haragját. Az Európai Unió állásfoglalása szerint a török kutatások sértik a nemzetközi jogot. Athén szerint az Oruc Reis olyan vizeken végez feltárást, amelyeket Görögország saját különleges gazdasági övezetének tekint. A török kutatóhajó augusztusban és szeptemberben már végzett energetikai feltárást a Földközi-tenger keleti medencéjében. Szeptember közepén visszatért ugyan a törökországi Antalya kikötőjébe, amit a görög kormány „pozitív lépésnek” minősített, de aztán októberben Ankarában bejelentették, hogy ismét kifut az Oruc Reis a Földközi-tengerre.

Eközben Recep Tayyip Erdogan török elnök párbeszédre szólította fel az Európai Uniót. Erdogan leszögezte: Európában képzeli el országa jövőjét, és Törökország szorosabb együttműködésre törekszik barátaival és szövetségeseivel. Az Európai Unió november elején egy évvel meghosszabbította a Törökország ellen tavaly létrehozott szankciós keretrendszert, és további büntetőintézkedéseket helyezett kilátásba. A 2021. november 12-ig érvényben maradó korlátozó intézkedések lehetővé teszik azoknak az embereknek és szervezeteknek a szankcionálását, akik vagy amelyek felelősek a Ciprus közelében folyó fúrási tevékenységekért, illetve korlátozó intézkedéseket helyez kilátásba a velük kapcsolatban álló emberekkel vagy szervezetekkel szemben is. A szankciók emberek esetében az unió területére való beutazás tilalmát és a vagyoni eszközök befagyasztását, szervezetek esetében pedig a vagyoni eszközök befagyasztását foglalják magukban. Emellett az uniós állampolgároknak és szervezeteknek tilos pénzeszközöket a jegyzékbe vettek rendelkezésére bocsátani.

(MTI)

Fotó: A 2020. augusztus 10-én közeadott képen az Oruc Reis nevű török szeizmikus kutatóhajó a Boszporusz vizén halad Isztambulban 2018. november 21-én. Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök 2020 augusztus 10-én összehívta országa katonai vezetőit, miután Törökország bejelentette, hogy az Oruc Reis elindult Kastellorizo szigete felé, a görög kizárólagos gazdasági övezet irányába. (MTI/ EPA/ Tolga Bozoglu)

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lendvaiildiko
2020. november 22. 08:28
Ideje lenne átgondolni a magyar történelem értelmezést, illetve a közgondolkodást. Annak idején a törökök Rómát akarták elfoglalni, de hajóhaduk megsemmisülése, és némi francia és velencei intrikára, Buda irányába vették az utat, a cél Bécs és nyugat-európa volt. Mi védtük a keresztény világot, jutalmul a habsburg házat és trianont kaptuk. Történetírásunk a mai napig a nyugati kultúra büvöletében, a gonosz törökök szidalmazásában merül ki. Tudomásul kell venni, sem a habsburgra, sem a törökre nem volt szükségünk, a jó habsburgok hány magyar végeztettek ki, tiporták jogainkat, a nem kevésbé határozott török alatt virágzott a magyar kultúra, a Reformátió Erdélyben... A brusszeli habsburgok megfojtanánk Magyarországot. Most nem az a kérdés, ami egykoron volt, a törökök legalább másfél millióan németországban és 115.000 körüli létszámmal ausztriában vannak. Tehát a törökök MÁR Európában vannak. A demokratikus elvek, a fékek és ellensúlyok módszerével nyugateurópának biztosítani kell a török és egyéb más nemzetiségek jogait, akár autonómiáját. Egyben rá kell mutatni, ne kezeljék másodlagos polgároknak azokat, akiket ők maguk hívtak be. Olyan munkát bíztak rájuk, amit a németek utáltak, vagy nem volt rá jelentkező. Ez az ő gondjuk kell legyen, és nem a mienk. Mi biztosítsuk a nem túl nagy török, muzulmán közösség jogait, nyugodt életfeltételeit, s ápoljunk jó kapcsolatot e keleti országokkal. A törökök rokonaikként tartanak számon, s ne feledjük, II. Rákóczi Ferenc, Thököly, Kossuth itt lelt menedéket, kapott segítséget a habsburgi elnyomás idején. ... S nem utolsó sorban a nyugatra pillatók godolják át, a németség öreg társadalom, várhatóan jelentős várható népesség fogyással, míg a török és az azeri társadalom nagy létszámú, rengeteg fiatal emberpárral.....
lendvaiildiko
2020. november 22. 08:19
Ideje lenne átgondolni a magyar történelem értelmezést, illetve a közgondolkodást. Annak idején a törökök Rómát akarták elfoglalni, de hajóhaduk megsemmisülése, és némi francia és velencei intrikára, Buda irányába vették az utat, a cél Bécs és nyugat-európa volt. Mi védtük a keresztény világot, jutalmul a habsburg házat és trianont kaptuk. Történetírásunk a mai napig a nyugati kultúra büvöletében, a gonosz törökök szidalmazásában merül ki. Tudomásul kell venni, sem a habsburgra, sem a törökre nem volt szükségünk, a jó habsburgok hány magyar végeztettek ki, tiporták jogainkat, a nem kevésbé határozott török alatt virágzott a magyar kultúra, a Reformátió Erdélyben... A brusszeli habsburgok megfojtanánk Magyarországot. Most nem az a kérdés, ami egykoron volt, a törökök legalább másfél millióan németországban és 115.0
Rocktoberi
2020. november 22. 06:11
Törökországnak semmi köze Európához. Nem ártana tudatni velük az unió illetékeseinek.
Spiltyu
2020. november 21. 23:44
"...Erdogan Európában képzeli el nemzete jövőjét" Valahogy ki kell bekkelni addig amíg elpatkol...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!