Triesztbe vitetné a migránsokat az olasz kormány

2017. július 09. 09:53

A civil mentőhajókat az észak-olasz kikötőkbe irányítaná az olasz kormány. Trieszt jobboldali polgármestere szerint ez abszurd felvetés.

2017. július 09. 09:53

Nem mondott le a dél-olaszországi kikötők lezárásáról az olasz kormány, amely arra akarja kényszeríteni a nem kormányzati szervezetek (NGO) mentőhajóit, hogy az észak-olasz kikötőkbe, többek között Triesztbe szállítsák a migránsokat – értesült az olasz sajtó szombaton.

A Corriere della Sera úgy tudja, a római kormány már a következő napokban lezárhatja a dél-olaszországi kikötőket a Földközi-tengeren tevékeny NGO-mentőhajók előtt. Az olasz hatóságok ezzel azt akarják elérni, hogy a migránsokat szállító hajók ne a legközelebbi déli kikötőkben érjenek partot, hanem északabbra, egészen Triesztig, Genováig és Livornóig vigyék az embereket. A római kormány úgy gondolja, hogy ezzel el tudja bátortalanítani az NGO-kat, hiszen ha Szicília helyett Triesztig kell hajózniuk, az további több száz kilométeres tengeri utat jelent számukra. 

A napilap hozzátette, a római belügyminiszter az idén több mint 200 ezer ember érkezésével számol. Az olaszországi tartományi elnökök és polgármesterek már jelezték a kormánynak, hogy nem kívánnak több menedékkérőt befogadni. A kormány ellenlépésként épületeket foglalhat le az emberek elhelyezésére. 

Roberto Dipiazza trieszti polgármester, az Új Jobbközép (NCD) politikusa abszurdnak, az ellenzéki Hajrá Olaszország (FI) jobbközép párt pedig őrültségnek nevezte a kormány terveit. A FI hangsúlyozta, hogy az olaszok nem bírják tovább elviselni az ellenőrzés nélküli migrációs helyzetet, ami az országban a kormány miatt kialakult.  

Az olasz kormány szombat este bejelentette, hogy az NGO-kkal július 13-ra tervezett találkozót legalább egy héttel elhalasztják, mivel Rómának az NGO-k tevékenységét szabályozó olasz javaslatcsomagot Brüsszellel is egyezetnie kell. Marco Minniti olasz belügyminiszter a jövő héten a líbiai Tripoliban az afrikai ország polgármestereivel egyeztet az embercsempész szervezetekkel szembeni fellépésről.

Paolo Gentiloni olasz kormányfő a G20-csúcsértekezleten úgy nyilatkozott, az EU nem közömbös az olaszországi migrációs helyzet iránt, de nézeteltérések vannak Olaszország és a többi tagállam között. „Előrelépéseket teszünk majd az EU-tagállamokkal a megoldásért” – jelentette ki Paolo Gentiloni. Hozzátette, az Afrikából érkezők többsége gazdasági bevándorló, akiket azonban a klímaváltozás is migrációra kényszerít. Paolo Gentiloni azt mondta, Afrikában nehéz megkülönböztetni a menedékkérőket a gazdasági bevándorlóktól.  

Egy korábbi felmérés szerint az olaszok 67 százaléka nem akarja, hogy további migránsok érkezzenek Olaszországba, 61 százalék pedig lezárná a kikötőket a migránsokat szállító hajók előtt.

(MTI)

Összesen 55 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
illesl
2017. július 09. 22:57
Továbbra is Sziciliában szálljanak ki, majd irány vonattal Ausztria és Germanisztán. Mennyivel nagyszerűbb és humánusabb lenne a vonatút...
ElQurMinator
2017. július 09. 18:38
Lehet, hogy mégiscsak meg kell építeni a magyar-szlovén oldalon is a határkerítést? Nem tudom, hogy ellent tudnak-e állni majd az olasz nyomásnak a szlovénok.
Márkus István
2017. július 09. 16:12
Még közelebb vinnék a bevándorlókat céljukhoz migránssimogató politika még mindig .:(
jégecet
2017. július 09. 15:26
Vízimentők "Mint annak híre ment, Matteo Renzi olasz miniszterelnöknek elege lett a migránsokból. Ez már csak azért is érdekes, mert annak idején oly elkötelezett szájhabzással szidta Magyarországot és különösképpen Orbánbasit, hogy egyetlen libsi szem sem maradt szárazon az EU parlamentben. Most viszont korlátozná a bevándorlást. Ő is. Mióta erre mifelénk nem nagyon tudnak bejutni Európába a migránsok, radikálisan megnőtt a Földközi-tengeri útvonal („Mare nostrum”, ahogyan a rómaiak nagyképűen elnevezték) forgalma és év végére kétszázezer migránst prognosztizálnak Itáliában. Hogy azután Calais-nál szilárd, 21. századi valósággá válhasson a sötétségről gyakorta emlegetett metafora: négerek az alagútban. Mivel Franciaország és Ausztria gyakorlatilag lezárta, vagy lezárni tervezi határait, az összes kvantumfizikus ott marad Olaszországban, ahol úgy vélik, már nincs számukra elegendő kvantum. Pár éve még, mikor errefelé jöttek a Balkánon át, akkor volt, most nincs. Persze – a korszellemnek megfelelően – mindenek előtt több pénzt szeretnének a derék taljánok, mintha az ez esetben megoldana bármit is. Van abban valami végtelenül vicces, ahogyan az EU ún. „magországai” hihetetlenül szeretik és támogatják a migránsok befogadását – valamelyik másik országba. A sajátjukban már kevésbé. Sorra jelentik ki, hogy az ő országuk már megtelt, kész. vége, nincs tovább és más távoli, migránshiányos országokra mutogatnak, mondván, ott még bőven van hely. Az, hogy egyszerűen véget vessenek a migrációnak – a libsi gondolattilalom okán – gondolni sem mernek, hiszen akkor fasisztáknak néznék őket. (...) aristo.pestisracok.hu/vizimentok Remek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!