Hivatalba lépett a burgenlandi SPÖ-FPÖ-koalíció

2015. július 09. 21:17

A legkeletibb osztrák tartományt most már hivatalosan is a populista FPÖ és a szociáldemokraták koalíciója kormányozza. A két párt összefogása sokak szemét szúrja, egy burgenlandi szocdem prominens a pártból is kilépett miatta.

2015. július 09. 21:17

Csütörtökön megalakult az új, eddig példátlan szociáldemokrata-szélsőjobboldali tartományi kormány. Hans Niessl szocdem tartományi kormányfő (fenti képen jobbra), akinek pártja, az SPÖ országos szinten elutasítja az együttműködést a bevándorlás-ellenes, szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpárttal (FPÖ), rekord gyorsasággal lépett koalícióra az FPÖ-vel a május végi burgenlandi tartományi választásokat követően.

A választásokon az SPÖ és a konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) megőrizte első, illetve második helyét, de mindkettő támogatottsága visszaesett. A baloldali populista fordulata ellenére is szélsőjobboldaliként vagy jobboldali populistaként emlegetett FPÖ viszont - bár a harmadik helyen végzett - jelentősen megerősödött. Hans Niessl tartományi kormányfőként immár a negyedik hivatali idejét kezdi meg. Helyettese Johann Tschürtz, az FPÖ tartományi frakcióvezetője (a képen balra) lett, míg a parlament elnöki posztját Christian Illedits, az SPÖ burgenlandi frakcióvezetője töltheti be.

Hasonló kormánykoalícióra még nem volt példa Burgenlandban, ahol 1964 óta az SPÖ rendelkezik a legnagyobb támogatottsággal. Niessl koalícióra lépése az FPÖ-vel országos és tartományi szinten is erősen megosztotta a szociáldemokratákat. A csütörtöki alakuló ülésen a tartományi parlament leköszönő elnöke, Gerhard Steier szociáldemokrata képviselő bejelentette a pártból való kilépését. Beszédében Steier bírálta az SPÖ-t, azt hangoztatva, hogy a párt választási szövetséggé züllött. A jövőben függetlenként politizáló Steier szerint az SPÖ és vezetése már nem a közös értékekre támaszkodik.

Úgy vélte: a szabadságpártiakkal megkötött koalíció nem kísérlet, hanem a politikai hatalom felvonultatása. A tartományi parlamentben az SPÖ 15, az FPÖ 6 mandátummal képviselteti magát. Az ellenzékben politizáló néppárt 11, a Zöldek és a Burgenland Lista elnevezésű politikai erő két-két képviselővel lesz jelen a testületben.

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
quetzal
2015. július 10. 12:58
Ismerve őket, nem nagyon várhatunk többet az osztrákoktól.
Türelem
2015. július 10. 05:44
A burgenlandi baloldal és a néppárti frakció térvesztése, valamint a Szabadság Párt térnyerése okairól jó lenne egy bővebb és tárgyilagos elemzést olvasni. Túl a migráció kezelése nyilvánvaló okairól. S úgy általában jó lenne már egy teoretikus elemzés a populista, a széljobb-szélbal vonatkozásában is. Az egy dolog, hogy a média jelzőket akaszt a pártokra - ez vonatkozik a Szyrizára is - , ami legtöbbször nem adekvát a valósággal A választási szövetséggé züllés folyamata megértését persze segíti a hazai "baloldal" szétzüllése, szertefoszlása, Béndek által tökéletes keretbe foglalt leépülése szemünk előtt való lejátszódása. A migráció egy határkővé válhat politika történetileg valamennyi párt életében? Innentől kezdve csak a radikalizálódó erők maradnak versenyben, a széplelkű humanisták elvéreznek? Ariosto tollat ragadhatna. Magas a labda.
Droite
2015. július 10. 02:34
A kilepettek akkor vegre dolgozni fognak, vagy esetleg egy " civil szervezet" partfuggetlen, megmondoembereikent megy tovabb a semmitteves?
Brigadéros
2015. július 09. 22:49
Nem kellene elkezdeni aggódnunk az osztrák alkotmányosság és demokrácia állapota miatt? Lehetne erről rendezni valami konferenciát, jó alkalom volna a hazai megélhetési jogvédőknek is szereplésre... Esetleg meghívni vendégelőadásra a Burgtheater társulatát valami jó kis antifasiszta darab bemutatására?!? :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!