Eddig ingyenes volt az autósoknak, szombattól fizetni kell érte Budapesten, mi az?

2023. június 30. 11:06

Fizetős lesz az egyik legkeresettebb P+R parkoló.

2023. június 30. 11:06
null

Július elsejétől, szombattól a kelenföldi P+R parkolók őrzött, fizetős várakozóhelyként működnek a továbbiakban a Fővárosi Közgyűlés korábbi döntése értelmében.

Reggel 6 és este 10 óra között alkalmanként 350 forintért lehet igénybe venni a P+R parkolókat, éjszaka – azaz 22 órától reggel 6 óráig – 105 forint/óra ellenében lehet parkolni

– tudatta az üzemeltető Budapest Közút az MTI-vel.

Mint írták, a díjfizetés bevezetésével ezen parkolók teljes egészében P+R funkciót tudnak majd betölteni, megszűnhet a hosszú távú, nem P+R jellegű parkolás jelensége, és könnyebb lesz parkolóhelyhez jutni. Az Őrmező P1, P2, valamint az Etele tér P1, P2 parkolók a 4-es metró beruházása keretében létesültek a Kelenföldi pályaudvar térségében, összesen 1453 várakozóhellyel.

A projektet az Európai Unió támogatta, melynek feltétele az volt, hogy a parkolók öt éven át térítésmentesen üzemeljenek. A fenntartási időszak a négy P+R parkolóra vonatkozóan 2017. november 18-án kezdődött és 2022. november 17-ig tartott, ezt követően megszűntek a megkötések a díjszedés lehetőségével kapcsolatban.

A kelenföldi P+R parkolók 0-24 óráig üzemelnek az év minden napján, tehát hétvégén és ünnepnapokon is díjfizetés ellenében lesznek használhatók nappal és éjszaka egyaránt. A parkolókban hagyott járművek biztonságáról kamerarendszer gondoskodik. Budapest Közút közölte azt is, hogy az éjszakai díjfizetést a többi fővárosi tulajdonú, az általuk üzemeltetett jelenleg is fizetős P+R parkolóban (Köki Terminál, Kőbánya-Kispest, Hűvösvölgy P1, Örs vezért tere, Pillangó utca, Újpest-Városkapu) is bevezetik július elsejétől.

Kiderült: ezért kell nemsokára perkálni Budapest legnagyobb, eddig ingyenes P+R parkolójában

Véget ért a díjmentes parkolás a főváros kapujában. És máshol is.

(MTI)

Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

Összesen 111 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kunfia1
2023. július 04. 10:54
Július elsejétől Orbán különadót vetett ki a gyógyszerekre. Ezt szemléztétek?
Silences
2023. július 02. 22:20
ÉRTELMEZNI KÉNE A SZÖVEGET..... "megszűnhet a hosszú távú, nem P+R jellegű parkolás jelensége, és könnyebb lesz parkolóhelyhez jutni" Tehát azokat próbálják kiszorítani, akik budapesti lakosok és itt tárolják a kocsijukat.. A P+R arra szolgál, hogy érkezel vidékről, leparkolsz.. és közösségi közlekedéssel tovább utazol a városba, de nem képezel dugót és nem füstölsz a városba. mindenkinek jó.. ingázónak is és a "pestinek" is.. Mellesleg vegyél garázst -ne a P+R-be tárold a kocsid.. pesti bunkó
Ludas Mátyás
2023. július 01. 09:11
Távol álljon tőlem, hogy Kamugerit, vagy a kormányt védjem, de ehhez nekik szerintem nincs sok közük. Viszont azt hiszem, a cikk írója csak a szenzációra hajt, nem ismeri a helyzetet, (pedig illene), a hozzászólók pedig azt se tudják miről van szó, csak szeretnek hozzászólni. A 4-es metró végállomásánál lévő P+R helyzete tarthatatlan, mert az Őrmezői lakótelep autósai találtak vele egy ingyenes autótárolót. Akinek van autója, de alig használja, itt tartja, így aki valóban P+R-nek használná, nem talál helyet. Ez a megoldás valóban elriasztja az ott lakókat, mert nem fognak napi 1190 Ft-ot fizetni a "garázsért", viszont az ingázóknak napi 350 Ft nem tétel, ha ezért van helyük. Persze a lakók problémája megmarad, hogy hol álljanak? Biztosan van hely a lakótelepen, de kevés, és keresni kell, hiszen a Kádár korszak tervezői "nem gondolták", hogy minden lakáshoz kell minimum egy parkoló. ("A telepi proli ne flancoljon, járjon BKV-val", gondolták a munkáshatalom vezetői.) Az igazi megoldás az lenne, ha a parkolóra tennének még egy szintet, ahol állhatnának a lakók, alul meg lenne P+R. Persze ehhez kellene némi ész és némi pénz, de ez a mérsékelt (pl egységesen napi 3-500 Ft) díjakból megtérülne.
18.0 fok
2023. június 30. 22:22
köszönjük, orbán.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!