Levelet kapott Karácsony Gergely: most kiderülhet, mennyire gondolja komolyan klímatervét a baloldali főpolgármester

2023. március 03. 15:55

A klímaterv célkitűzéseinek gyorsabb elérését szolgálná, és a várost is sokkal vonzóbbá tehetné a metrópótlás miatt kialakított buszsávok környezetbarát átalakításával. Legalábbis a civilek szerint.

2023. március 03. 15:55
null

Az M3 metróvonal felújításának befejeztével az ideiglenes buszsávok helyét a növényzetnek és a fenntartható városi mobilitásnak kell átadni. Ezt sürgeti Karácsony Gergely baloldali főpolgármesternek írt levelében 18 civil szervezet, köztük az Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetsége, a Betegszervezetek Magyarországi Szövetsége és a Levegő Munkacsoport.

Utóbbi elnöke, Lukács András a Mandiner.hu érdeklődésére közölte, még nem érkezett semmilyen reakció a Városháza részéről.

Mint az a nyílt levélben szerepel, várhatóan májusban már a teljes vonalon lehet utazni a 3-as metróval a BKV Zrt. tájékoztatása szerint, így kérdésessé válik a vonal mentén kialakított buszsávok jövőbeni szerepe. A BKK adatai szerint környezeti szempontból kedvező hatást gyakoroltak az ideiglenes sávok,

például az Üllői úton áthaladó gépjárművek száma napi 45 ezerről 25 ezerre csökkent.

A levelet aláíró civil szervezetek szerint a Fővárosi Közgyűlés által egyhangúan elfogadott klímaterv célkitűzéseinek gyorsabb elérését szolgálná, és egyúttal a város érintett részét sokkal vonzóbbá is tenné a fővárosi önkormányzat az érintett buszsávok környezetbarát átalakításával.

„Szerte Európában bevett gyakorlat a városi főútvonalak zöldítése. A Levegő Munkacsoport már több tanulmányában hivatkozott ezekre a jó példákra, hasonló intézkedéseket sürgetve Budapesten is. A BKK és mások is készítettek javaslatokat. Vannak ígéretes eredmények, ilyen például a Vámház körút, Károly körút vagy a XI. kerületi Bartók Béla út átalakítása. A mostani helyzet egy ragyogó alkalom a folytatásra, arra,

– fogalmazott Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke.

Az utak zöldítése a klímaválság miatt is egyre sürgetőbb – olvasható, szintén. Tűző napon az aszfalt 60 Celsius fokra, az autók fémborítása akár 70 fokra is felmelegedhet, a növényzettel borított felületek hőmérséklete pedig ennél 35 fokkal is alacsonyabb lehet.

az itt és a többi érintett útvonal mellett élők levegője, közérzete javulna, az erre járók nagyobb biztonságban érezhetnék magukat. Különösen, ha mindenütt kialakítják a BKK készülő Közlekedésbiztonsági Stratégiájában előirányzott legalább négy méter széles járdát. A lehetőségtől felbátorodva többet gyaloglók, biciklizők nyeresége pedig az egészségük megőrzését segítő sok mozgás” – állapította meg Vargha Márton, a Levegő Munkacsoport közlekedési témafelelőse.

„A nagyforgalmú városi utak forgalomcsillapítása, területének környezetbarát újraelosztása világtendencia. Budapest élhetősége és versenyképessége is függ attól, hogy képes-e csatlakozni ehhez a folyamathoz” – olvasható a levélben.

Nyitókép: Facebook

Összesen 51 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
CsakNézelődök
2023. március 25. 18:13
Majmok már ott vannak XXDDD
Kecskee
2023. március 04. 12:42
Ezt a bolondot fel kéne már kötni valahova...
Tuco
2023. március 04. 09:19
Miért zaklatják karácsonyt? Nem látják ,hogy alszik még?
Royce2.0
2023. március 03. 20:05
Fehérorosz stílusú eljárást követelek az "aktivistáknak" és a "civil szervezeteknek" :)))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!