DNS-teszt vár a nőre, aki azt állítja, ő a 2007-ben eltűnt kislány – Hol tart most a Madeleine McCann-ügy?

2023. február 23. 19:28

Madeleine a világ leghíresebb eltűnt gyermeke, akinek az ügye máig nem zárult le. Pár napja jelentkezett egy nő, aki azt állítja, ő az elveszett kislány. Azonban nem ez az első eset, hogy valaki azzal áll elő: ő Madeleine McCann.

2023. február 23. 19:28
null
Ádám Rebeka Nóra
Ádám Rebeka Nóra

Végigsöpört a sajtón, hogy egy Lengyelországban élő nő, a huszonkét éves Julia Faustyna azt állítja, ő Madeleine McCann. Vagyis az a brit kislány, aki még 2007-ben tűnt el dél-portugáliai egyik üdülőközpontjából. A hatóságok eddigi ismereti szerint minden jel arra mutat, hogy a kislányt meggyilkolták, azonban a holtteste mind a mai napig nem került elő, ezért nem zárható ki száz százalékig annak az esélye sem, hogy Madeleine valahol életben van.

Madeleine McCann, a világ leghíresebb eltűnt gyermeke
Mint ismert, az Angliában élő skót orvos házaspár, Kate és Gerry McCann akkor négyéves gyermeke, Madeleine 2007 május 3-án tűnt el a dél-portugáliai Praia da Luz főleg britek látogatta üdülőközpontjának egyik szállodájából, miközben a szülők a szállástól mindössze ötven méterre, egy közeli étteremben vacsoráztak. Számtalan rendőrségi nyomozás ellenére a mai napig nem találták meg a fiatal lányt, és azt az embert sem, aki a feltételezések szerint elrabolhatta. A német rendőrség szerint nem valószínű, hogy tizenhat év elteltével Madeleine még életben lehet. A meggyilkolásával sokáig egy német férfit, Christian Bruecknert gyanúsították.

Ki a most felbukkant nő?

A nem rég felbukkant Julia Faustyna „iammadeleinemcann” felhasználónévvel regisztrált az Instagramra, ahol egy posztjában arról értekezik, hogy úgy véli, ő a tizenhat éve eltűnt kislány, amit szerinte az is bizonyít,

hogy ugyanolyan folt van a szemében, mint Madeleine-nek, illetve az arcukon és lábukon lévő anyajegyek is megegyeznek.

Segítsetek, beszélnem kell Kate és Gerry McCann-nel, azt hiszem, én lehetek Madeleine. DNS-tesztre van szükségem. Az Egyesült Királyság és Lengyelország rendőrsége nem foglalkozik velem. A történetemet itt posztokban fogom elmondani” – olvasható a nő közösségi oldalán, aki saját bevallása szerint soha nem látott magáról kiskori képeket. Julia állítása szerint szülei sosem beszéltek neki a múltjáról, és ő sem emlékszik rá, mivel egy pedofil zaklatta, a támadás óta pedig poszttraumás amnéziája van. Julia megnevezte a támadóját is: Christian Brücknert.

Forrás: Facebook
Forrás: Facebook
Pár éve a Mandiner is beszámolt Christian Brückner ügyéről. A gyanúsított német férfi 1995 és 2007 között Algarve környékén élt és utazgatott. Furgonját látták Praia de Luzban az eltűnés időpontjában, és onnan egy telefonhívást is lebonyolított. A brit nyomozók azt is gyanúsnak találják, hogy a férfi Madeleine eltűnésének másnapján íratott át egy nevén lévő másik autót, egy 1993-as Jaguárt egyik ismerőse nevére.

Nem emeltek vádat Brückner ellen

A német rendőrség korábban, 2020 júniusában Madeleine-t halottnak nyilvánította, és azt is közölték, hogy valószínűleg Christian Brückner a felelős a kislány haláláért. A gyanúk ellenére Christian Brückner ellen soha nem emeltek vádat a brit kisgyermek eltűnésével kapcsolatban. A 43 éves férfi még 2017-ben került a hatóságok látókörébe a tíz évvel korábbi emberrablás ügyében, de csak később álltak ezzel a nyilvánosság elé. Akkor derült ki, hogy a gyanúsított férfi jelenleg is börtönben ül nemi erőszak elkövetése miatt, de több más bűntény elkövetésével is gyanúsítják.

Egy a Daily Mailnek írt levelében Brückner a következőket állította:

de nyilvánvaló, hogy a német hatóságok, különösen az Igazságügyi Minisztérium inkább a médiát látja el különböző, velem kapcsolatos információkkal, amelyek valószínűleg még rosszabb színben tüntetnek fel.”

A férfi 2022 őszén nyilatkozott a börtönből, és azt mondta: próbálják megtörni, vallomásra kényszeríteni a hatóságok, de továbbra is tagadta, hogy ő követte volna el a bűncselekményt. „Egyáltalán nincs bizonyíték arra, hogy elkövettem volna ezeket a bűncselekményeket. Nincs DNS, semmi. Az ügyészség próbál csapdába ejteni, és reméli, hogy összetörök a mentális nyomás alatt. Azt remélik, hogy szimplán igent mondok mindenre, ami esélyt ad arra, hogy megszabaduljak ettől a lelki terrortól” – mondta egy éve Brückner.

Szintén a tavalyi évben kiderült, hogy Brücknernek alibije van. A brit Channel 5 tévécsatorna ugyanis dokumentumfilmet készített a bűnügyről, amelynek során magát a gyanúsítottat és több szemtanút is meginterjúvoltak. Így derült ki, hogy Christian Brückner nagyon alaposan igazolni tudta azt, hogy a kislány eltűnésének napjaiban hol volt és mit csinált, ráadásul négy másik ember egymástól függetlenül is igazolta azt, hogy nem lehetett a német férfi az elkövető.

A britek továbbra is eltűnt személyként tartják nyilván a kislányt, és szülei még mindig abban reménykednek, hogy életben van. Brückner jelenleg hétéves börtönbüntetését tölti az észak-németországi Oldenburgban, miután 2019-ben elítélték egy 72 éves nő megerőszakolásáért Praia da Luzban 2005-ben, ahonnan Madeleine két évvel később tűnt el.

Forrás: Northfoto
Forrás: Northfoto

A hatóságok és a szülők hosszú évek óta nem tudnak pontot tenni Madeleine eltűnése körüli ügy végére, de nem adják fel,

így a legfrissebb fejlemények szerint DNS-tesztet végeznek el Julia Faustynán.

A család nem kockáztat, hajlandók minden nyomot megvizsgálni. A lány valóban hasonlít, ezt nem lehet vitatni. Ha igaz, amit mond, minden esély megvan, hogy ő legyen az” – nyilatkozta egy, a családhoz közel álló forrás a Daily Starnak. Madeleine családja valóban minden lehetséges nyomot komolyan vesz, és mivel a nő tényleg hasonlít a kislányra, a hírek szerint a család már felvette a kapcsolatot Juliával.

Nem Julia az első, aki azt állítja, ő az eltűnt Madeleine

Hat évvel ezelőtt egy Harriet nevű leeds-i diák azt állította a Twitteren, meg van győződve róla, hogy ő Madeleine McCann. Harriett állítólagos bizonyítékokkal is szolgált, Madeleine-hez nagyon hasonló kisbabakori képeket töltött fel magáról. A lány állította: ugyanaz a folt van az íriszén, mint Madeleine-nek, és ugyanolyan az anyajegy is a jobb combján, mint a kislánynak.

Srácok, általában nem hiszek az összeesküvés-elméletekben, de őszintén hiszem, én vagyok Madeleine McCann, és nem tudom, mitévő legyek” – írta akkor a Twitteren. Az ügyben végül nem lettek komolyabb lépések, hiszen a lány idősebb volt az akkor még csupán tizennégy éves Madeleine-nél. Harriet végül bevallotta, hogy csak viccelt.

Harrietténél valamivel hihetőbb történet volt Embla Jauhojarvi-é, aki közel hat évig élt hajléktalanként Róma utcáin, de britnek vallotta magát. Az ő esetével a média komolyabban is elkezdett foglalkozni, ahogy ez most Julia Faustyna esetében is történik.

*** 

Forrás: 9news.com és Express.co.uk
Forrás: 9news.com és Express.co.uk

 

Nyitókép: Instagram / @iammadeleinemccan és International Missing Persons Wiki

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ólat a trolloknak
2023. február 24. 06:08
Egyszerű. A szőkenő-versenyben csak DNS-profillal lehessen indulni..
Székely Dózsa György
2023. február 23. 20:25
Madeleinet a szülők tüntették el, valószínűleg véletlenül elesett, betört a feje ilyesmi, a holttestet eltüntették. Hulla szagmintákat és vérnyomokat találtak a kutyák az apartmanban és a szülők kocsijában. Egy szemtanú látta, ahogy az apuka az ölében viszi ki a gyereket valahová. A másik két gyerek bealtatózva feküdt a szobában. Elsősorban a másik két gyerek miatt kellett megrendezni az eltűnés-szorit, a vétlen emberölés is emberölés, aztán meg ki akar egy portugál börtönben megrohadni?
cutcopy
2023. február 23. 20:04
"huszonkét éves Julia Faustyna azt állítja, ő Madeleine McCann" Pontosabban a huszonkét éves Julia azt állitja hogy ő a húsz éves Madeleine..
elfújta az ellenszél
2023. február 23. 19:54
A portugál rendőrség szégyenletesen alulteljesített az ügyben. Sokáig az amúgy jólszituált és kiegyensúlyozott életű szülőket gyanúsították, ami első ránézésre nonszensz. Ezért nem is került a német fickó látótérbe évekig, pedig szabadon bejárt a szállodába és hozzáfért a kulcsokhoz is (aki elrabolta a kislányt annak kellett hogy legyen kulcsa) Ennyi év után meg már bulvár kategóriába ment át az ügy, csupán az eredeti tanulság él tovább
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!