Pofont kapott Jászberényben a Gyurcsány-párt – hiába erősödik a DK?

2023. január 24. 13:48

A Jobbik és a Párbeszéd alaposan beolvasott a Demokratikus Koalíciónak – Tordaiék kannibalizmussal vádolták meg őket –, a momentumos Donáth Anna pedig Dobrev Klárának lett a komoly kihívója.

2023. január 24. 13:48
null
Almási B. Csaba
Almási B. Csaba

Bár első megközelítésre a Fidesz-KDNP számára jelent kudarcot a vasárnapi jászberényi időközi önkormányzati választás, amelyen az ellenzéki erőkből álló Közösen Jászberényért Egyesület teljes győzelmet aratott, abszurd módos mégis a Demokratikus Koalíciónak a legkínosabb ez az eredmény. 

A kormánypártok ugyanis betudhatják kisiklásnak, hogy egy kisvárosban kapitulálniuk kellett – az elmúlt hónapokban egyébként is több váratlan győzelmet arattak hasonló voksolásokon –, ennek országos kihatása, következményei aligha lesznek, helyben rontottak el valamit.

A jászberényi DK-s az ellenzék ellen kampányolt

A DK-ra azonban nagyon rossz fényt vett, hogy nélkülük, sőt ellenükre győzött a többi ellenzéki párt. Gyurcsányék jászberényi erős embere ugyanis az önkormányzatban már több éve hadakozik a jobbikos polgármesterrel, a szocialista alpolgármesterrel és társaikkal, sőt, a mostani választáson kifejezetten ellenük kampányolt, mondván, teljesen alkalmatlanok a város vezetésére. Nem csoda, hogy a választást követően azonnal bejelentette, hogy kilép a pártból.

S különösen azért érinti rosszul a DK-t ez a választási eredmény, mert az utóbbi hetek közvélemény-kutatási adatai szerint tovább erősödtek, most már valóban jól állnak. Nem véletlen, hogy Gyurcsány a múlt heti Facebook-posztjában – ezt most kivételesen nem szabadverses formában írta, így viszonylag könnyű értelmezni – úgy fogalmazott, hogy

Többen támogatják, erősebb, mint valaha. Minden második ellenzéki választó azt mondja, hogy a DK vezesse az országot. Új idők fognak jönni, és mi ott leszünk azok között, akik majd értelmet adnak a percnek, az évnek”. A bejegyzése mellé kitette a Republikon Intézet legfrissebb, januári felmérését, amiből viszont kiderül, a pártelnök kissé túlzásba esett, amikor azt állította, hogy őket ugyanannyian támogatják, mint a többi ellenzéki pártot együttvéve, de az tény, a különbség a javukra elég jelentős.

A biztos pártválasztók körében 20 százalékuk van, megelőzve a Momentumot és az MSZP-t (6-6), a Jobbik 5, az LMP 4, a Párbeszéd 2 százalékon áll, viszont ellenzéki pártnak számít a Mi Hazánk (9), valamint a Kutyapárt (3) is; s hogy teljes legyen a kép, a Fidesz-KDNP a szavazók 45 százalékára számíthat.

A DK az utóbbi időben kifejezett figyelmet fordított arra is, hogy az eredetileg jobboldali vagy a jobbközéppel szimpatizáló, de kormánykritikus szavazók felé is nyisson (amivel egyébként Márki-Zay Péter is próbálkozott a parlamenti választás előtt, de valójában kudarcot vallott). Nem véletlen, hogy meghívták a tévéjükbe az Antall-kormány egykori miniszterét, a volt jegybankelnököt, Bod Péter Ákost, aki az első Orbán-kabinetben még miniszterelnöki tanácsadó volt, később azonban szembekerült a Fidesszel.

Bod Péter azt mondta a Mandinernek, nem tart attól, hogy emiatt a DK támogatójának tartják, és finoman el is határolódott a párt gazdasági programjától. Ez azonban Gyurcsányékat cseppet sem zavarja, hiszen

nekik az a fontos, hogy mutogathatták a tévéjükben, ahogy jókedvűen kvaterkázik Kálmán Olgával, Gréczy Zsolttal, Vágó Istvánnal.

S tovább folytatja a DK a politikusok lenyúlását is. A legújabb skalpjuk Kocsis-Cake Olivio, aki a Párbeszéd parlamenti képviselője volt az előző ciklusban, most a pártigazgatói tisztségét dobta oda, hogy gyurcsányista lehessen. A 43 éves politikus egyébként Cake Baly Olivióként látta meg a napvilágot és az LMP-ben kezdte a karrierjét – a terézvárosi képviselő-testületbe is ilyen színekben jutott be 2010-ben és lett képviselő –, s amikor a zöld pártból kiváltak Karácsony Gergelyék, és létrehozták a Párbeszédet, velük tartott.

Az ellenzéki választók nem egy párt egyeduralmát díjazzák

Egyébként Kocsis-Cake is azzal indokolta az átigazolását, mint a többi Gyurcsány szolgálatába szegődő politikus. Facebook-posztjában úgy fogalmaz, „...a DK bebizonyította, hogy képes új stratégiát adni, fegyelmezetten működni, alternatívát nyújtani az Orbán-rendszerrel szemben. A jelenlegi hatalmat leváltani akaró választók is egyre inkább a DK-ban látják a kormányváltás legnagyobb esélyét, ahogy én is”

A jászberényi választás azonban épp azt bizonyította, hogy az ellenzéki választók nem feltétlenül egy párt, jelesül a DK egyeduralmát díjazzák, hanem az összefogást, akár a Demokratikus Koalíció nélkül is. A többi ellenzéki erő persze nem is rejtette véka alá, hogy mennyire örül az eredménynek, a legegyértelműbben talán a Jobbik fogalmazott: „A mai választás tanulsága, hogy kétharmados győzelmet tud aratni egy igazi lokálpatrióta csapat a pártérdekekkel a helyi politikát mérgező Gyurcsány-párt nélkül, a Fidesszel és kollaboránsával, a Mi Hazánkkal szemben” – írták.

A Jobbik így visszaigazolva látja a véleményét,

miszerint a 2024-es önkormányzati választáson pártlogók nélkül, civil(nek álcázott) csapatokkal kellene ringbe szállniuk, s ha így történne, az megint a DK pozícióját gyengítené.

Észbe kapott az év elejére a Momentum is. Bár kissé gyermekded plakátkampánnyal szeretnék felhívni az emberek figyelmét, hogy február 4-én visszatér a politikai porondra, a messiásként várt Donáth Anna – az EP-képviselőnek október elején született meg a gyereke, így érthető, hogy az elmúlt hónapokban a családjának szentelte az idejét, energiáját –, de legalább jelzik, ők is pályán vannak, nem szeretnének a DK ifjúsági tagozatának tűnni.

A hírek szerint a politikus évértékelőt és programbeszédet tart, ezzel kijelöli a lilák számára az utat. S ha ettől nem is kap pánikrohamot a Dobrev-féle árnyékkormány, azért azzal szembesülnie kell a DK-nak, hogy az ellenzéki térfélen rajtuk kívül másnak is van mondanivalója a világról, s nem csak nekik is van miniszterelnök-jelöltjük.

Várható még egy Karácsony–DK-összecsapás

A többi párt egyelőre nem akar szembeszállni Gyurcsány pártjával – vagy nem képes arra, hogy bármilyen alternatívát kínáljon a DK-val szemben. Az MSZP új vezetőivel még keresi a hangját, ám egyelőre alig találja, Komjáthi Imre társelnöknek még nagyon sok időre, tapasztalatra van szüksége ahhoz, hogy komolyan vegyék a baloldalon.

Az LMP és elsősorban Ungár Péter társelnök pedig továbbra is abban hisz, hogy korrekt, megalapozott szakpolitikai álláspontokkal, véleményekkel meg tudják szólítani a környezet- és természetvédelmet fontosnak tartó választókat – eddig meglehetősen kevés sikerrel –, ezért

őket most nem nagyon foglalkoztatja a DK-val folytatott küzdelem.

A Párbeszéd pedig továbbra is vegetál, hiába kapott új vezetőket a nyáron, s – mint szó volt róla – elveszítette a pártigazgatóját is, amit egyébként eléggé zokon vettek. Közleményükben azt írták, sajnálják Kocsis-Cake Olivio távozását, és ellenérzéssel tekintenek minden olyan folyamatra, amely nem Magyarország jövőjének alakítására, hanem egymásra utalt közösségek kannibalizálására irányul.

A kisebbik zöld pártnak egyetlen adu van a kezében, ez pedig a volt társelnöke, Karácsony Gergely. Gyurcsányék többször utaltak rá, hogy egyáltalán nem számít evidensnek, hogy újra őt fogják támogatni a főpolgármesteri választáson, sőt, Karácsony viszont eltökélt, mindenképp akar indulni. S miután erről a kérdésről heteken belül meg kell állapodniuk, a DK hatalmának, presztízsének alakulását döntően meg fogja határozni, hogy ki nyeri ezt a csatát.

Nyitókép: Gyurcsány Ferenc beszédet mond a Demokratikus Koalíció (DK) XI. kongresszusán és ellenzéki előválasztási kampánynyitó rendezvényén a Kongresszusi Központban 2021. augusztus 29-én.MTI/Mohai Balázs

***

 

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Man dinner
2023. január 25. 09:26
"rajtuk kívül másnak is van mondanivalója a világról, s nem csak nekik is van miniszterelnök-jelöltjük." A cikk írója átfogalmazhatta, és később kerülhetett be a 'nem csak' rész, emiatt vált magyartalaná a mondat. De nekem tetszik.
konfucius
2023. január 24. 19:02
Lehetnek a Donáth meg a dobrev egymás kihívói, de egyikük sem érdemi kihívó az ország szemében. Vihar a biliben, amit ezek játszanak.
gyaloggos
2023. január 24. 15:16
DG GYurcsánnyal szemben személy szerint is nagyon magabiztos, VIGYOROGVA nyilatkozgatja, hogy GYurcsány bármit tesz, már nem ellenfél számára!
Menhetten
2023. január 24. 14:56
Ez egy rohadt nagy győzelem városi szinten. Eddig megosztott volt a képviselőtestület, most full ellenzéki. Végre tudnak normálisan dolgozni,mert eddig mindig leszavaztak a fidessek mindent, meg ott tettek keresztbe ahol csak tudtak. Hiába tömték ki Pöcs urat milliókkal, hiába osztottak lisztet, tejet, küldték rá Lórira a fidesses lejárató propagandát, csak az emberek többsége dönt! Ez bizony az ellenzék győzelme...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!