Az EU kezdeményezést indított a lakóhelyüket elhagyni kényszerült ukrán kutatók támogatására

2022. május 11. 08:45

Az EU ehhez kapcsolódóan módosította a Horizont Európa 2021-2022-es munkaprogramját is.

2022. május 11. 08:45
null

A kezdeményezés 25 millió eurós (mintegy 9,3 milliárd forint) költségvetésű ösztöndíjat biztosít ukrán doktorjelöltek és posztdoktori kutatók számára, hogy folytassák munkájukat az Európai Unió tagállamaiban és az unió Horizont Európa nevű tudományos programjához társult országokban működő tudományos és nem tudományos szervezeteknél – közölte a napokban az uniós bizottság.

Támogatást kapnak ahhoz is, hogy – amint lehet – visszatérjenek Ukrajnába, és hozzájáruljanak az ország kutatási és innovációs kapacitásának újjáépítéséhez. 

Az Európai Bizottság tájékoztatott arról is: módosította a Horizont Európa 2021-2022-es munkaprogramját, hogy az új kezdeményezés előmozdítsa a tudományos készségfejlesztést, a szakmai előmenetelt, az esélyegyenlőséget, valamint vonzóbbá tegye a munkafeltételeket. A támogatás kiterjed azokra a képzési tevékenységekre, amelyek a kutatással kapcsolatos készségek és kompetenciák fejlesztésére összpontosítanak.

A módosítás értelmében az Oroszországban, Fehéroroszországban vagy Ukrajna nem kormányzati ellenőrzés alatt álló területein letelepedett jogalanyok semmilyen minőségben nem vehetnek részt a Horizont Európa által támogatott tevékenységekben. Indokolt esetben eseti alapon kivételek adhatók – tették hozzá.

Gyors fellépésre van szükség a lakóhelyüket elhagyni kényszerült ukrán kutatók támogatása és annak lehetővé tétele érdekében, hogy

folytathassák munkájukat Európában, hozzájárulva Ukrajna kutatási és innovációs rendszerének és általában véve a tudományos kutatás szabadságának megőrzéséhez

– hangsúlyozta közleményében a brüsszeli testület.

(MTI)

Nyitókép illusztráció. Fotó: Pixabay

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gyzoltan
2022. május 11. 10:36
"Az EU kezdeményezést indított a lakóhelyüket elhagyni kényszerült ukrán kutatók támogatására" Kémek és ügynökök betelepítése a kutató laborokba, amelyek idáig kimaradtak a szórásból... Vannak különösen alkalmasak arra, hogy a nyelvet is bírva, ukrán menekültnek adják ki magukat... A mi laborjainknak már teljesen mindegy, ők működtetik...
Silcon
2022. május 11. 10:35
Mindjárt telesírok egy százas csomag papírzsepit ettől a nagy önzetlenségtől. Ez sima "brain drain", azaz rúgnak még egyet az ukránokba. Azt el kell ismerni, jó a marketingesük, de ehhez mondjuk az is kell, hogy kellően hülye legyen a közönség. Ha már "belakta" magát nyugaton, majd hülye lesz hazamenni.
Láncfűrészes Attasé
2022. május 11. 10:11
Nem Magyarországra fognak jönni. Itt kifejezetten gyűlölik a tudományt meg a kutatókat. De ha akarnának, se jöhetnének, ha a slepp nem tud lopni a pénzből. Majd profitálnak belőle a németek, franciák, spanyolok, hogy kaptak sok okos fiatal fehér embert. Itt meg maradhatnak a fáji cigányok szavazónak, ahol idővel még fizika- meg kémiatanárok sem lesznek. Nemhogy kutatók.
VeJoLa
2022. május 11. 09:21
Még ebben is csicskák! Az USA az orosz tudományos elit krémjét szippantaná magába, az EU csak az ukránra kacsintgat, mondjuk a frissen elszabadított russzofóbia nem is túl nagy vonzerő.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!