Merkel és Macron tárgyalásra szólította fel Athént és Ankarát

2020. augusztus 20. 21:38

Az Oruc Reis nevű kutatóhajó már tizedik napja végez energetikai feltárást a görög szigetek partjai előtt, míg a Yavuz nevű fúróhajó szeptember 15-ig lesz bevetésen Ciprustól délnyugatra.

2020. augusztus 20. 21:38

A Földközi-tenger keleti medencéjében válságos a helyzet – hangsúlyozta Merkel. Párizs és Berlin egyetért abban, hogy az Európai Unió tagállamainak szuverenitása elleni támadások elfogadhatatlanok – tette hozzá. A kancellár aláhúzta: a problémákat párbeszéddel, nem pedig a feszültség fokozásával kell megoldani.

Macron szerint a török-görög konfliktus a Földközi-tenger térségének stabilitása mellett az EU szuverenitásának védelméről is szól. A francia elnök támogatásáról biztosította Görögországot és Ciprust. Recep Tayyip Erdogan török elnök múlt pénteken bejelentette, hogy országa újrakezdi a földgáz utáni török kutatásokat a Földközi-tenger keleti medencéjében, miután Görögország és Egyiptom tengerjogi megállapodást írt alá.

Az Oruc Reis nevű kutatóhajó már tizedik napja végez energetikai feltárást a görög szigetek partjai előtt, míg a Yavuz nevű fúróhajó szeptember 15-ig lesz bevetésen Ciprustól délnyugatra. Nicosia és Athén szuverenitásuk megsértését látja ezekben a tevékenységekben. A török lépés után Macron megerősítette a francia katonai jelenlétet a térségben, míg Németország inkább közvetítő szerepet játszik a konfliktusban. Macron szerint az EU-nak továbbra is a tüntetők oldalán kell állnia a fehéroroszországi belpolitikai válságban.

A francia elnök ugyanakkor hangsúlyozta: párbeszéd útján kell megoldani a konfliktust

A francia és a német vezető további nemzetközi válsághelyzetekről is tárgyalt, köztük a fehéroroszországi belpolitikai válságról, a mali puccsról, a libanoni és a líbiai helyzetről, valamint a koronavírusról. Macron szerint az EU-nak továbbra is a tüntetők oldalán kell állnia a fehéroroszországi belpolitikai válságban. A francia elnök ugyanakkor hangsúlyozta: párbeszéd útján kell megoldani a konfliktust, amelyben az állami szereplőknek, az ellenzéknek, a civil társadalomnak és Oroszországnak is részt kell vennie.

A német kancellár és a francia államfő megerősítette: az Európai Uniónak szoros együttműködéssel összehangolt választ kell adnia a koronavírus-járványra. Nem ismételhetjük meg az elején elkövetett hibákat, és nem juthatunk el még egyszer addig, hogy le kelljen zárni a határokat, ezért pedig minden országnak tennie kell – hangoztatták.

Macron egyúttal aggodalmát fejezte ki Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus egészségi állapota miatt. Navalnij egy omszki kórházban fekszik eszméletlenül, miután rosszul lett egy repülőút során. Bizalmasai szerint megmérgezhették. A francia elnök a helyzet tisztázását követelte, és Merkellel együtt jelezte: kész segítséget nyújtani az aktivistának.

(MTI)

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dominium Magna Hungaria
2020. augusztus 20. 23:12
Mindig csak ezt mondják, párbeszéd így, közös megoldás úgy, de cselekedni egyik se cselekszik.
Nehidd El
2020. augusztus 20. 22:11
"Macron szerint az EU-nak továbbra is a tüntetők oldalán kell állnia a fehéroroszországi belpolitikai válságban." A sárgamellényesek elleni brutális fellépése után talán ez az a pont, ahol nem igazán ildomos exponálnia magát.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!