Közel 650 milliárdos fejlesztések kezdődhetnek Hajdú-Bihar megyében

2017. november 02. 19:29

Több mint 1600 fejlesztési projekt valósulhat meg európai uniós forrásból 2014 és 2020 között – közölte Hajdú-Bihar megye közgyűlésének elnöke csütörtökön Debrecenben.

2017. november 02. 19:29

Hajdú-Bihar megyében több mint 1600 fejlesztési projekt valósulhat meg csaknem 650 milliárd forint európai uniós forrásból 2014 és 2020 között – közölte a megyei közgyűlés elnöke csütörtökön sajtótájékoztatón Debrecenben. Pajna Zoltán hozzátette: ebből a keretből 562 milliárd forint felhasználásáról már megszületett a döntés.

A megyei önkormányzat híd a források és a gazdasági szereplők között – hangsúlyozta szerepüket a folyamatban a közgyűlési elnök. Megjegyezte, hogy korábban mintegy 22 ezer vállalkozót tájékoztattak levélben a pályázati lehetőségekről, és csupán a foglalkoztatási paktum során 300 munkáltatóval kerültek kapcsolatba Hajdú-Bihar megyében.

Pajna Zoltán tájékoztatása szerint a legnagyobb forrást, csaknem 300 milliárd forintot az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program (IKOP) keretében költhetik el, míg a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) forrásaiból már több mint 100 milliárdot használhatnak fel a pályázók. Előbbi kapcsán a 100-as vasútvonal Püspökladány és Ebes, illetve Ebes és Debrecen közötti szakaszának felújítását, illetve a debreceni főpályaudvar fejlesztését, utóbbiból a kis- és középvállalkozások versenyképességének javítását, az ipari parkok kialakításának támogatását, illetve a kutatási-innovációs projekteket emelte ki.

A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) projektjei esetében eddig több mint 53 milliárd forint értékű támogatási szerződést kötöttek meg, amelyben érintett a megye csaknem valamennyi települése – tette hozzá Pajna Zoltán, kiemelve közülük az ivóvízminőség-javítási, a szennyvízkezelési, a hulladékgazdálkodási, projekteket, illetve az egykori hortobágyi bombázólőtér tájrehabilitációs programját. A Terület és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) csaknem 100 milliárdos forrásából több településen megújul az egészségügyi alapinfrastruktúra, megépül 40 kilométer hosszúságú kerékpárút. Az új idegenforgalmi beruházások, köztük a hét települést érintő szürkemarha-hajtóút elkészültével pedig 70 ezer új látogatóval számolnak Hajdú-Bihar turisztikai szakemberei – ismertette a közgyűlés elnöke.

Pajna Zoltán végezetül kiemelte: az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) 38,7 milliárdos forrásán 249 nyertes pályázó osztozik. A debreceni tankerület 1,5 milliárd, a berettyóújfalui 2,8 milliárd, a hajdúböszörményi 1,5 milliárd forint pályázati pénz nyert fejlesztési tervei megvalósítására.

(MTI)

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
1114
2017. november 03. 11:21
kós alajos tartja majd a zsebét!
balbako_
2017. november 02. 20:24
Lehet siránkozni, hogy miért kevés ez, miért nem jó! (Korábban ugye az "aranykorban" Szadesz-Maszop időkben ennyit vontak el évente és nem volt jajgatás!)
Zsolt75
2017. november 02. 20:20
Mi van betegek, már ez is baj?:)
noMores
2017. november 02. 20:13
Kezdodik. "Nem lesz valasztasi koltsegvetes" Szokasos fideszes seggszaj.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!