Kormánymegbízott: Elszállították az összes mérgező anyagot az Illatos útról

2016. január 06. 12:37

Két és fél tonna veszélyes hulladékot szállítottak el a Budapesti Vegyiművek Zrt. Illatos úti telephelyéről. A feladat elvégzése nettó 1 milliárd 661 millió forintba került. Ezt az összeget az állam megelőlegezte, de ezt a tulajdonosokon keresztül a felszámolónak kell majd állni.

2016. január 06. 12:37

A kormány az összes veszélyes hulladékot elszállíttatta a Budapesti Vegyiművek Zrt. Illatos úti telephelyéről – jelentette be Tarnai Richárd Pest megyei kormánymegbízott szerdán, a helyszínen tartott sajtótájékoztatón. Közlése szerint a IX. kerületi telephelyről 2493 tonna veszélyes hulladékot szállítottak el. Azok többségét – 1870 tonnát - már meg is semmisítették, a maradék megsemmisítése a nyáron befejeződik. A feladat elvégzése nettó 1 milliárd 661 millió forintba került. Ezt az összeget az állam megelőlegezte, de ezt a tulajdonosokon keresztül a felszámolónak kell majd állni –mondta Tarnai Richárd.

Szavai szerint a veszélyes hulladékok elszállításával egy 140 éves probléma oldódott meg. „Hosszú évtizedek óta mindenki tudta, hogy mi a helyzet” a telephelyen, de senki nem tett semmit – mondta. A kormány „a közigazgatás átalakításának eszközét használva” megoldotta a problémát – jelentette ki Tarnai Richárd. Közölte, a veszélyes hulladékok elszállítását követően a „tényfeltárás időszaka” kezdődik meg. Meg kell nézni, mi maradt még a telephelyen, a talajban és a környezetben - mondta. Emlékeztetett: a telephelyről 2015. április 28-án vitték el az első, veszélyes hulladékot tartalmazó hordót.

Tarnai Richárd közölte azt is, hogy becsléseik szerint az elszállítatás költségének mintegy tizedébe kerül majd a tényfeltárás. Ennek elvégzése a felszámoló feladata, vele fel is veszik a kapcsolatot – tette hozzá. Elmondta, az érintett társaság jelenlegi tulajdonosi szerkezete „egy Sándor György-féle szabásmintára emlékeztet leginkább”, átláthatatlanok a viszonyok, rengeteg tulajdonos van, és erre hivatkozva nem intézkedett senki a korábbi évtizedekben.

Tarnai elmondta, tavaly augusztustól a korábbi felszámoló helyére egy állami felszámoló került. A tényfeltárás költségeit a felszámolón keresztül szintén a tulajdonosokra kívánják hárítani – tette hozzá. Szólt arról is, hogy Győrben, Dorogon és Tiszaújvárosban, valamint egy külföldi helyszínen történik a hulladékok megsemmisítése. Tarnai Richárd közölte azt is, a mérések azt mutatták, hogy egészségkárosító hatás nincs a környezetben. A 444 korábban arról írt, hogy a talajban, a talajvízben, a meztelencsigákban és a környéken tartott szárnyasok tojásaiban is kimutathatóak az Illatos úti vegyi lerakat mérgei.

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gregorius
2016. január 06. 16:48
Ha eddig nem tették volna, meg kell nézni azt, hogy a gyár területének talajában mennyi szennyezőanyag van (utánpótlás már nincsen). Ennek és a figyelőkutaknak az értékei alapján dönthető el az, hogy kell-e valamilyen talajcsere, mint a Netallochemiá-nál vagy sem.
kjkj945
2016. január 06. 13:24
És a földbe szivárgottal mi lesz? Ja az marad.
48saxon
2016. január 06. 13:19
Azért nagyságrendeket ne tévedjünk már... nem "két és fél tonna", két és fél KILOtonna volt az!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!