Burgenlandban SPÖ-FPÖ-koalíció jöhet

2015. június 04. 11:54

A választási kampányban mindkét politikai erő az átmeneti határellenőrzés visszaállításáért kampányolt, most koalícióra is lép a magyar munkavállalók ellen kampányoló FPÖ és az eddig a néppárttal kormányzó SPÖ.

2015. június 04. 11:54

Koalíciós tárgyalásokat kezd a burgenlandi tartományi kormány megalakításáról az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) a populista Osztrák Szabadságpárttal (FPÖ), és az új kormány még júniusban felállhat, írta csütörtökön a Kurier című osztrák napilap, Hans Niessl szocdem burgenlandi tartományi kormányfő esti bejelentésére hivatkozva.

A múlt vasárnap lezajlott burgenlandi tartományi választásokon a szociáldemokraták a szavazatok 42 százalékával megőrizték első helyüket, támogatottságuk azonban visszaesett 6 százalékkal. A második legnépszerűbb párt, a konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) 5 százalékot veszített, és 29 százalékot ért el. A Szabadságpárt viszont legutóbbi eredményéhez képest 6 százalékkal erősödve a voksok 15 százalékát kapta.

Niessl, akinek pártja szövetségi szinten elutasítja az együttműködést a bevándorlás-ellenes szélsőjobboldallal, a Kismartonban megtartott sajtótájékoztatón megjegyezte, tisztában vannak vele, hogy teljesen új utakra lépnek. A tartományi kormányfő hozzátette, a tárgyalások elindulásáról értesítette Norbert Darabost, az SPÖ ügyvivőjét, aki ezt tudomásul vette, és később a Kuriernak azt nyilatkozta: nincs problémája vele. Hans Tschürtz, az FPÖ burgenlandi vezetője kijelentette:gy ezzel Burgenlandban új, jövőbemutató és a választók számára vonzó politizálás kezdődik.

Franz Steindl, az eddigi tartományi kormánykoalícióban résztvevő ÖVP burgenlandi vezetője úgy vélte, az SPÖ feláldozza szociáldemokrata alapértékeit a hatalom megőrzésének oltárán. Niessl a sajtótájékoztatón azt mondta, nem lát áthidalhatatlan ellentéteket a két párt álláspontja között biztonságpolitikai kérdésekben, hiszen választási kampányában mindkét politikai erő az átmeneti határellenőrzés visszaállításáért kampányolt. Burgenlandban az FPÖ egy áprilisi kampányrendezvénye keretében Féltorony településen jelképesen lezárta a határt, és azt követelte, hogy a burgenlandi állásokat elsősorban burgenlandiak tölthessék be.

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tango47
2015. június 04. 13:20
"...jelképesen lezárta a határt, és azt követelte, hogy a burgenlandi állásokat elsősorban burgenlandiak tölthessék be." RENDBEN! DE MINDKÉT IRÁNYBAN ZÁRVA LEGYEN, A MUNKAGÉPEK ELŐTT IS! KÍVÁNCSI LENNÉK, MEDDIG TARTANA AZ ÚTZÁR.
drkovax
2015. június 04. 13:00
Persze ha a szocik kötnek koalíciót a szélsőjobbal, akkor az már nem is szélsőjobb ... Pedig Haider idején az ÖVP-FPÖ koalíció ellen egész Európát mozgósították az osztrák szocik ...
bora
2015. június 04. 12:47
Csodálatos.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!