Diszkriminatív a nők ingyenbulija

2013. november 22. 10:50

Teczár Szilárd, a HaHa aktivistája korábban azért indított eljárást egy szórakozóhely ellen az Egyenlő Bánásmód Hatóság előtt, mert a nők ingyen mehettek be, míg a férfiaktól ezerforintos belépőt szedtek. A hatóság most kimondta: ez a gyakorlat diszkriminatív.

2013. november 22. 10:50

Teczár a nők ingyenbulijának általános gyakorlatára akarta felhívni a figyelmet, így nem is kérte a Doboz nevű szórakozóhely megbüntetését. Az aktivista elsősorban nem a férfiak diszkriminációját sérelmezte, hanem a gyakorlat mögött álló logikát: „a szórakozóhelyek azt üzenik a nőknek, hogy passzív nyeremények, akiket a cselekvő és fizetőképes férfiaknak meg kell szerezniük.

Az Egyenlő Bánásmód Hatóság megállapította: diszkriminatív a nők ingyenes beléptetése. A Doboznak harminc napja van, hogy bírósághoz forduljon a határozat ellen, ha ezt nem teszi meg, akkor valószínűleg mostantól minden szórakozóhely kénytelen lesz ugyanannyi belépőt szedni a nőktől é a férfiaktól, ha nem akarják, hogy egy jövőbeli hasonló panasz alapján bírságot varrjanak a nyakukba.

A Doboz az eljárásban korábbi tapasztalatokra hivatkozva azzal érvelt, hogy ha a nőknek is sorba kéne állniuk a jegyért, akkor a férfiak félrelöknék őket, és a nők ingyenes beengedése egyébként elterjedt gyakorlat Európában és Amerikában is. Az EBH azonban úgy véli: attól még ez a gyakorlat nem lesz jogszerű, máshol is bírságoltak már ezért, és az EU-s irányelvek is tiltják az alapos ok nélküli megkülönböztetést – írja az Index.

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tango47
2013. december 04. 23:21
Ha-ha! Öngól! No nem baj, ahogy elnéztem őket, a hahások úgyis jobban szeretik a kanbulikat.
1120
2013. december 04. 16:43
T. Szilárd egyéni problémájára (ti. hogy férfinek néz ki, de nőként érez) nem jogi, hanem orvosi megoldást kellett volna találni - szerintem.
apoa
2013. december 04. 16:43
Kell Magyarországnak ez az Egyenlő Bánásmód Hatóság?
Ultima Ratio
2013. december 04. 16:42
Na, ha ez a gyerek nem egy utolsó buzeráns, akkor senki.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!