Mit várhatunk az új budapesti főépítésztől?

2012. június 01. 14:46

Finta József, Kerekes György, Ráday Mihály és Zoboki Gábor kisded csoportosulása nekem nem jelent elég garanciát arra, hogy a város jó irányba megy majd tovább.

2012. június 01. 14:46
Őrfi József

„Ugyebár Finta Sándor, az új budapesti főépítész nem Finta József fia, csak mindketten erdélyi gyökerekkel rendelkeznek, innen a névazonosság. Talán ez a legnagyobb érdeklődésre számot tartó információ.

Ami a szakmai hozzáállást illeti, magam részéről megelégedéssel nyugtáztam a cikket, amit felhúzott szemöldökkel olvastam végig, nehogy már valami hülyeség legyen benne. De nem volt, hála a jó égnek. Az, hogy a gazdasági válság új helyzetet jelent a városfejlesztésben is, nem kell hosszan magyarázni. A válságot is okozó mentalitás alapján tervezett fejlesztések igen, leálltak, ami talán nem is baj, hiszen lehet, hogy kellő anyagi háttér nélkül, hitelekkel gondolkozva csak fokozták volna a bajt. Ilyen helyzetben is lehet valamit tenni, olyan intézkedéseket keresni, amik nem kerülnek jelentős pénzbe, mégis azonnal javítják a városban lakók komfortérzetét. A budapesti főépítész pozíciója nem jár semmiféle hatalommal, inkább bürokratikus feladatokat jelent. Szakmai előkészítés, az érdekeltekkel való egyeztetés, pályázatok feltételeinek megteremtése, a folyamatok menedzselése és kommunikációja – nagyjából ennyi. A kommunikáció azonban fontos része ennek, a főépítész tematizálhatja a közvéleményt, ezzel eldöntheti egyes fejlesztések sorsát.

Jelen pillanatban sokat nem tudunk még arról, miket érhet el Finta Sándor. Lesz-e társadalmi párbeszéd, amibe a civileket is bevonják. A Tarlós körül lévő tanácsadó csapat kibővítése evidenciának tűnik. Finta József, Kerekes György, Ráday Mihály és Zoboki Gábor kisded csoportosulása nekem nem jelent elég garanciát arra, hogy a város jó irányba megy majd tovább. A három építész munkássága erősen vitatott, főleg Finta túlzó léptékű, látszólag szellemi tartalom nélküli, mégis formalista beavatkozásai a város testébe (Duna-parti és egyéb szállodák, West End) vagy Zoboki elnagyolt, és

a svájci Luzern koncerttermét

másoló MüPá-ja verik ki nálam a biztosítékot.”

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sebaj Tóbiás
2012. június 02. 11:09
Bisque Béla 2012. június 2. 01:35 Na figyelj, te fotelba fingó lúzer. Nem vagyok zsidó,te jobbágy, de ha választanom kéne sokkal inkább zsidó szeretnék lenni, mit egy ilyen irigységől sárguló, kissebrendűségi komplexusoktól szenvedő senki, mint te. Dobjál csak atombombát ahová akarsz te szerencsétlen, attól te még mindíg az evolúció alján fogsz maradni. Te nem azért érzed magad szarul,mert mások többet érnek el.hanem azért mert tudod,hogy te sosem lennél képes erre. Ha van valami amit zsigerből útálok, az a pitiáner rosszindulatú irigység.
Hajdú Sógor
2012. június 01. 16:36
A már lebukott bolsevik őskövület Ráday mi a faszt keres még a közéletben? A Fintának meg kéne venni egy doboz fakockát, oszt azzal szórakozzon otthon.
luga
2012. június 01. 15:24
A Müpa látványát, csak este lehet elviselni. A hídról nézve, egyenesen ijesztő.
Antigoné
2012. június 01. 14:51
Kíváncsi vagyok, mely nevekre nem fanyalgott volna a kedves szerző!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!