Átengednék a kerékpárosokat a piroson a német Zöldek

2016. július 15. 15:48
A német Zöldek párt (Die Grünen) bevezetné azt a szabályt Németországban, hogy bizonyos esetekben áthajthassanak a kerékpárosok a piros lámpán. A jobboldal szerint a gyerekeknek ez rossz példát adna, de még maguk a kerékpáros egyesületek sincsenek elragadtatva a javaslattól – tudósít a német N24.

Dieter Jaeneck zöld politikus szerint a lámpák zavarják a kerékpárosok nyugalmát, hiszen úgy nyilatkozott: ha a forgalom engedi a kerékpárosok tovább hajthatnak a piros lámpán – írja a német N24. A politikus külföldi példákat is hoz: Párizsban már 2000 piros lámpát eltöröltek a biciklisek kedvéért, de például Idahoban is bevezették az új szabályt, tapasztalatok pedig kifejezetten jók. Egyszerűen csökkent a balesetek száma – nyilatkozta Jaeneck.

A kerékpárosok azonban nem értenek egyet azzal, hogy a javaslat időszerű lenne. Heinrich Strößenreuther, a berlini kerékpáros mozgalom egyik vezéralakja például csak néhány év után gondolná végig a „piros lámpás” javaslatot, mert a városi közlekedés kapcsán úgyis sok az agresszió és meg kell várni, amíg „lenyugodnak a kedélyek”. És különben is: „Fontosabb lenne a biciklisek számára több teret adni”, azaz bicikliutakat építeni. A német kerékpárosklub szóvivője, Stephanie Krone is úgy nyilatkozott: nem prioritás a Zöldek javaslata, inkább a biciklisek helyhiánya jelenti a problémát.

A jobboldali CSU szakpolitikusa, Ulrich Lange viszont teljes egészében elveti a javaslatot: „Minden közlekedésben részt vevőre vonatkozik a kresz, ezért bizonyos szabályokat követni kell. Rossz modellt adnánk a gyerekeknek is, ha a kresz szabályok megsértését bevezetnénk.” 

Összesen 26 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"de például Idahoban is bevezették az új szabályt, tapasztalatok pedig kifejezetten jók. Egyszerűen csökkent a balesetek száma – nyilatkozta Jaeneck."

Meg kell szüntetni a KRESZT, le kell szerelni a lámpákat, aztán nem is lesz baleset!

Mondjuk az egész cikket nem értem. Párizsban megszüntettek 2000 fölösleges piros lámpát, és ebből az következik, hogy Németországban pedig az összes piros lámpán mehessenek át a biciklisek? Mi van? Szerintem vagy újságírói, vagy fordítói hülyeség.

Egyre furcsábbakat találnak ki a németeknél.
A legvadabb az, amikor azt mondták, le kéne rombolni a keresztény templomokat és a helyükre mecsetet kéne építeni.

Ezt nálunk is be lehetne vezetni.
Nyitnék egy kengururács felszerelő műhelyt azonnal.
Célkereszttel.
Egy idő után kipusztult faj lenne a biciklis felénk.

en meg a nemet zoldeknek egyenesen kotelezove is tennem...

hehehe

ezen jót nevettem

kösz haver!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés