Bringabalhé

Tarlós: Egy bicikliutat sem szüntetek meg

2016. április 13. 11:01

„A kerékpározás ésszerű fejlesztése nem lehet azonos a kerékpárosok radikális kisebbségének gátlástalan terrorjával” – közölte Tarlós István budapesti főpolgármester hivatala közleményben. Tarlós maga az Indexnek azt mondta: „Egy bicikliutat sem szüntetek meg. De azokon a helyeken, ahol ilyen közel vannak egymáshoz a bicikliutak, plusz a buszsáv is bicikliút, ott a buszsávban egyszerűen letöröljük a piktogramokat. Ez történik, semmi más”.

Tarlós István főpolgármester soha nem adta utasításba a kerékpáros fejlesztések megszüntetését – közölte a Főpolgármesteri Hivatal szerdán az MTI-vel.

„Rejtélyes rágalmazási kampány vette kezdetét a bulvársajtóban a városvezetés kerékpáros koncepciójával kapcsolatban. A megjelenített mondatokban már-már Btk. határát súroló rágalmak olvashatók” – áll a Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatósága MTI-hez eljuttatott közleményében.

Hangsúlyozták: a főpolgármester soha nem adta utasításba a kerékpáros fejlesztések megszüntetését, még kevésbé volt valaha is szó a tömegközlekedés háttérbe szorításáról. Azt írták, felesleges és elítélendő hamis képek terjesztésével, gátlástalan agresszivitással hergelni a közvéleményt, 1990 óta soha nem volt annyi kerékpáros fejlesztés, mint a 2010-es választások óta.

„A kerékpározás ésszerű fejlesztése nem lehet azonos a kerékpárosok radikális kisebbségének gátlástalan terrorjával” – olvasható a közleményben. Hozzátették: külön kérdés, hogy vezetői értekezletek jegyzőkönyvei napok alatt internetes újságokhoz kerülnek – „némelyik azonnal átértelmezi azokat” –, de a városháza „visszautasítja a radikálisok fenyegető zsarolását”.

A Magyar Kerékpárosklub kedden tett közzé az I bike Budapest elnevezésű Facebook-oldalán egy lefényképezett dokumentumot azzal a kiírással, hogy „Tarlós István döntött: visszaviszi Budapestet a '70-es évekbe, és újra kirobbantja a bringás forradalmat!”, mert utasításba adta az általa meghirdetett fejlesztések beszüntetését.

A bejegyzés nyomán több hírportálon is cikk jelent meg, az index.hu kedden arról írt, hogy az öt pontból álló főpolgármesteri utasítás a budapesti kerékpározás feltételrendszerének felülvizsgálatát tűzte ki célul. „A felülvizsgálat gyakorlatilag az eddigi kerékpáros vívmányok visszanyirbálása lenne” – olvasható a keddi Index-cikkben. 

Azt írták, az ügyben megkeresték Tarlós Istvánt és megkérdezték, hogy valóban tervezi-e a főváros a kerékpárutak megszüntetését. „Tarlós tagadta, hogy lenne ilyen szándéka. Az állította, hogy egyedül a párhuzamosságokat akarja megszüntetni. Szerinte semmi szükség a Bajcsy-Zsilinszky úthoz hasonló kettősségre.” 

„Egy bicikliutat sem szüntetek meg. De azokon a helyeken, ahol ilyen közel vannak egymáshoz a bicikliutak, plusz a buszsáv is bicikliút, ott a buszsávban egyszerűen letöröljük a piktogramokat. Ez történik, semmi más” – mondta Tarlós István az Indexnek.

A bejegyzés trackback címe: https://kerekpar.mandiner.hu/trackback/21746