2017-re gyalogos és kerékpáros sétány köti össze a Parlamentet a Dagállyal

2016. február 18. 09:56

Több, a 2017-es vizes világbajnoksághoz kapcsolódó fejlesztésről döntött csütörtökön a Fővárosi Közgyűlés, így egyebek mellett a felújítások túl új kikötők is létesülnek a Dagály környékén, illetve megújítják a pesti rakpart Kossuth tér és Dagály fürdő közötti szakaszát is, az ide tervezett gyalogos és kerékpáros sétány biztosítja majd a közvetlen kapcsolatot a belváros és a világbajnokság fő helyszíne között.

A 2017-es, budapesti vizes világbajnoksághoz kapcsolódó egyes fejlesztések megvalósításáról döntött a Fővárosi Közgyűlés szerdán. A javaslatot 25 igen és 4 tartózkodás mellett fogadta el a Fővárosi Közgyűlés. A testület egyebek mellett határozott a világbajnokság egyik központi helyszínéül szolgáló Margitsziget csatornázásáról és a gerincút felújításáról összesen mintegy 3,5 milliárd forint értékben. Az elfogadott indítvány szerint felújítják a rendezvényhelyszínek közötti Dráva utcai csomópontot több mint egymilliárd forintból. 

Megújítják a pesti rakpart Kossuth tér és Dagály fürdő közötti szakaszát is. A tervezett gyalogos és kerékpáros sétány biztosítja majd a közvetlen kapcsolatot a belváros és a világbajnokság fő helyszíne között. A tervezői becslés alapján a megvalósítás várható költsége mintegy bruttó 6,2 milliárd forint, amelyhez bruttó 5,6 milliárd forint kormányzati támogatás várható. A beruházások kivitelezőjének kiválasztására közbeszerzési eljárást írnak ki.

Új kikötők is lesznek

A tervek között szerepel az is, hogy a Dagály úszókomplexumnál kikötőket létesítenek, a Kossuth Lajos tér, a Batthyány tér és a margitszigeti rendezvénytér közötti vízi közlekedéshez. A fejlesztés becsült költsége mintegy bruttó félmilliárd forint, amelyhez – mint az elfogadott javaslatban olvasható – teljes mértékben kormányzati támogatás várható.

Egy a szavazás előtt benyújtott előterjesztés elfogadásával arról is határoztak, hogy a Róbert Károly körút felújítására összesen több mint 2 milliárd forintot fordítanak idén és jövőre, a Népfürdő utcai híd megújítására 386 millió forintot, az Esztergom utcai híd renoválására 584 millió forintot, a Kárpát utca felújítására pedig 381 millió forintot.

A bejegyzés trackback címe: https://kerekpar.mandiner.hu/trackback/20451