Kálvin tér

2014. május 9. 15:57

Deutsch Tamás
Facebook
Utat engedve a gyalogosoknak a jobb oldali kanyarodósávba gurulok, az előttem álló kocsi miatt az autóm kerekei a biciklisávba lógnak. Adtam a szarnak egy pofont, most akaratlanul a kerékpárosokat akadályozom.

Kálvin tér, kezdődő péntek délutáni csúcsforgalom. A lámpa zöldre vált, elindulok, az egy autónyira előttem álló kocsisor nem moccan. Piros, a gyalogátkelőn állok. Utat engedve a gyalogosoknak a jobb oldali kanyarodósávba gurulok, az előttem álló kocsi miatt az autóm kerekei a biciklisávba lógnak.

Adtam a szarnak egy pofont, most akaratlanul a kerékpárosokat akadályozom. A harmadik elhaladó cajgás megáll az autóm mellett, visszagurul és a fejét csóválva beszól a letekert ablakon: „Helyes dolog a biciklisávban állni?” „Nem, nem helyes” - válaszolom egyetértőleg, közben a forgalom elindul, én visszasorolok a záróvonalon keresztül a „saját” sávomba és irány a Múzeum krt.

Beszélgetőtársam utánam ered és a Bölcsészkar előtt teljesen szabálytalanul megáll a biciklisávban és a magára erőltetett nyugalma mögül elő-előtörő durvasággal beszól a másik letekert ablakon keresztül: „Most azonnal közzétegyem, milyen szabálytalanul vezet?” „Ahogy gondolja” - válaszolom lemondóan. De nincs vége.

A 444-et vagy a Cinket választja?”- kérdezi emelt hangon, pökhendi módon. „Szabálytalanul áll a biciklisávban” - mondom „és engem fenyeget?” „Nem fenyegetem” - mondja fenyegetőzve, „nem akadályozok senkit” - hazudja a szemembe, miközben már van kerékpáros, aki kénytelen megállni a szabálytalansága miatt, „eddig nem találkoztam magával, de most megjegyeztem” - teszi hozzá indulatosan, majd a maga okozta biciklis dugót megszüntetve elindul és az Astória-Rákóczi út kereszteződésnél vér szabálytalanul a járdára hajtva elszáguld.

No comment.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 41 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"A lámpa zöldre vált, elindulok, az egy autónyira előttem álló kocsisor nem moccan. Piros, a gyalogátkelőn állok. "

no ez mar itt el lett baltazva.

A helyzet az, hogy ez a történet életszagú.
A normális közlekedők partnert látnak egymásban és igyekeznek egymás célbajutását elősegíteni. Ennek a lassan kialakuló többségi viselkedésmódnak sokat ártottak a magukat privilégizáltnak érző bicajosok (hála istennek azért a többség nem ilyen) akik visszaélnek ezzel.
Talán egyszer beáll ebben is egy normális viszonyrendszer, a jogok, kötelezettségek és a közlekjedőpartner tisztelete.

Aki járja az utakat, az tudja, hogy a biciklisek nagy része tesz minden szabályra. Áthajt a piroson, jobbról előz, járdázik, a kerékpár út helyett a kocsik között teker. A rend éber őrei néhány hónapig őket is megakciózhatnák, ne lássak ennyi fiatal fiút mentőben, meg fekete fólia alatt. Félek tőlük, mert agresszíven közlekednek, és ha nem vigyázok rájuk meghalhatnak.
Veszélyeztetés: vezetéstől eltiltani + 300 eFt bírság. Mint az autóst.

Most ezt miért?....Rutinból?
Pedig egyértelmű volt a szitu. A 444-es felismerte, hogy akciózhat; gond nélkül pimaszkodhat egy kicsit a Deutsch-al.
De te miért is?
Csak, mert jólesik. Igazad semmi.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés