Kerékpáros fejlesztések sora Józsefvárosban

2014. március 16. 21:48
Kétirányú kerékpáros közlekedésre alkalmassá tett utcák, MOL Bubi-állomások, kerékpártárolók – ezek tehetik őszig kerékpárosbarátabbá a VIII. kerületet.

A Budapesti Közlekedési Központ közleménye szerint számos kerékpárosbarát fejlesztés valósul meg Józsefvárosban 2014 őszéig. A Luther utca a Rákóczi út és a Népszínház utca között megnyílik a kétirányú kerékpáros forgalom számára. A Luther utcában a Rákóczi úttól külön kerékpársávon lehet biciklizni a II. János Pál pápa tér felé, míg a gépjárműforgalom számára az utca továbbra is egyirányú lesz.

A II. János Pál pápa tér mentén kerékpáros nyomok segítik a kétirányú biciklis közlekedést. A Rákóczi úti csomópont is módosul, mivel az új kialakítás szerint a VII. kerületi Szövetség utcát is mindkét irányban használhatják a kerékpárosok. Itt új jelzőlámpás kerékpáros átvezetés is létesül. A József körútra csatlakozó utcák közül a Bérkocsis utcánál, a Kölcsey utcánál és a Krúdy Gyula utcánál lesz előretolt kerékpáros-felállóhely. A Krúdy Gyula utca Nagykörútra nyíló rövid egyirányú szakaszán, a Kőfaragó utcában, a Gyulai Pál utcában és a Mária utcában két irányban lehet majd kerékpározni.

Változik a belső Üllői út forgalmi rendje. A Kálvin tér és a József körút között mindkét irányban kerékpársáv épül. A Szabó Ervin tértől a Nagykörút irányába vezető IX. kerületi oldalon az Erkel utcától az út szélén párhuzamosan lehet majd parkolni. A parkolósáv mellett épül ki a kerékpársáv, majd a közúti sáv, amely a Kinizsi utcai torkolat előtt két sávra bővül. A VIII. kerületi oldalon is új parkolóhelyek létesülnek. Ezáltal az Üllői út Szabó Ervin tér és József körút közötti szakaszán a parkolóhelyek száma 50 férőhellyel bővül. Az Üllői út–Mária utca csomópontban előretolt kerékpáros-felállóhely létesül. A József körút felől a szélső kerékpársávon érkezők balra kanyarodását segítve balra kanyarodó kerékpáros-felállóhely is lesz, ahonnan biztonságosabban lehet majd a Kinizsi utcára hajtani. 

A Palotanegyedben a Bródy Sándor utca egy szakaszán, a Reviczky utcában, az Ötpacsirta utcában, a Pollack Mihály téren, a Trefort utcában, a Stáhly utca egy szakaszán, a Somogyi utcában, valamint a Rökk Szilárd utcában és a Krúdy utcában módosul a forgalmi rend. Ezeken az utcaszakaszokon az egyirányú gépjárműforgalom megtartásával mindkét irányban lehet majd kerékpározni.

2015-től a Baross utca belső szakaszán, a Szabó Ervin tér és a Rigó utca, illetve a Vajdahunyad utca között kerékpáros nyomok segítik a biciklis közlekedést. Innen egészen a Szeszgyár utca, illetve a Dobozi utca kereszteződéséig mindkét irányban az út szélén kialakított külön kerékpársávon lehet kerékpározni. A Szigony utcánál ezután mindkét irányban a közös busz és kerékpársávot vehetik igénybe a biciklisek. Emellett új busz- és kerékpársáv létesül a Kálvária térnél a belváros irányába.

A kerületben létesülő tíz MOL Bubi gyűjtőállomáson kívül 13 helyen épülnek közterületi kerékpártárolók összesen 206 férőhellyel.

Összesen 7 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés