Kerékpártárolókat követel a fővárosi pályaudvarokra a Kerékpárosklub

2013. augusztus 6. 11:54
A másfél évvel ezelőtti közös terveknek megvalósítását, vagyis a három budapesti főpályaudvaron kerékpártárolók kiépítését kéri a MÁV-tól a Magyar Kerékpárosklub. A MÁV hamarosan nekilát a biciklitárolók kialakításának, de csak minimális kapacitású tárolókat építenek.

A Magyar Kerékpárosklub közleménye szerint régóta együttműködnek a vasúttársasággal, a kerékpártárolók tervezésében is részt vettek, de a MÁV egyelőre nem kezdett hozzá ezek kialakításához. Hangsúlyozták, hogy a Déli, Keleti és Kelenföldi pályaudvarokon a kerékpárok tárolása egyáltalán nem megoldott, kijelölt kerékpárparkoló kizárólag a Nyugati pályaudvaron található, amelynek szűkös a kapacitása. A kerékpárosklub egy 2011-es tanulmányra hivatkozva azt mondta: a Keleti pályaudvaron 1750, a Nyugati pályaudvaron 2200, a Déli pályaudvaron 1100 kerékpárparkoló kialakítására lenne szükség. Ezzel szemben a 2012-ben elkészült tervek egyik helyen sem tennék lehetővé 50-nél több bicikli elhelyezését, de még ezek a parkolók sem épültek meg. A Kerékpárosklub hozzátette: egyre több olyan táblát is kihelyeznek a pályaudvarokra, amelyen az áll, hogy a pályaudvaron hagyott bicikliket elszállítják és van, ahol kitettek egy „kerékpárral behajtani tilos” táblát is.

Az MTI megkeresésére a MÁV azt közölte, hogy a Keleti, Déli és Kelenföld pályaudvaron hamarosan kezdődik a tárolók kivitelezése. A Keletiben 40, a Déliben 32, Kelenföldön 68 férőhelyes tárolót létesítenek, a Nyugatiban lévő kapacitásának bővítését még vizsgálják. A tárolók bővítését kihasználtságtól függően vizsgálják. A kerékpárok elszállításával kapcsolatos táblákról a MÁV azt írta: a „Kerékpárral behajtani tilos!” tábla nem azt jelenti, hogy nem lehet kerékpárt betolni, bevinni oda, hanem az utasok biztonsága érdekében nem szabad kerékpározni az állomáson. Emellett néhány kerékpáros rendszeresen vasúti létesítmények ajtajához, korlátjához láncolja a biciklijét.

Összesen 4 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés