Beszéljünk a csengőről, mint kötelező tartozékról

2013. július 17. 13:20

Kürti Gábor
Facebook
Oké, lehet hogy van amikor hasznos a csengő, de hogy kötelező legyen, és a rendőr megbüntessen azért hogy én szóval kérek és nem csengetek, az számomra minden, csak nem logikus.

„Az ellenőrzés kapcsán beszéljünk pár szót a csengőről, mint kötelező tartozékról. Érthető a duda előírása az autókban, ahol egy hangszigetelt dobozba vannak zárva a közlekedők, ráadásul nagyobb sebességgel és hangosan közlekednek. Ugyanez áll a motorokra, ahol a bukósisak a hangfogó. Van is gond a dudával. Egy dudaszó kb. 10 dolgot jelenthet a segítségadástól az anyázásig, amiből minden közlekedő tudja milyen vicces félreértések szoktak adódni, sőt a dudaszó többsége indokolatlan, és a balesetmegelőzés helyett utólagos vita vagy az ijedtség okozta stresszlevezetés eszköze. Azért vitathatatlan a haszna, indokolt is a kötelező beépítése.

A bringa viszont ebben is különleges. A kis sebesség, zaj, valamint a szabad száj lehetővé teszi, hogy a csengőt kiváltsa a KOMMUNIKÁCIÓ, ami sokkal egyértelműbb, pontosabb, finomabban hangolható, és akár interaktív is lehet. A gyakorlatban mikor csenget egy bringás? Ha profi, akkor úttesten szinte soha. Vészhelyzetben egyszerre fizikai képtelenség fékezni és csengetni, mert mindkettőhöz elengedhetetlen a hüvelykujjunk. Az autóban nem is hallják. Tipikus jelenség az is, hogy ha rácsengetek egy gyalogosra bicikliúton vagy úttesten, azonnal megtörik az addig kiszámítható mozgása. 5 esettel találkozhatunk: megtorpan, gyorsít, lassít, sasszézni kezd vagy lehajol keresni a leesett fémpénzét. Nos, nekem sokkal egyszerűbb, ha azt csinálja amit addig, inkább fékezem is, mint ez a szerencsejáték.

A csengő ráadásul egyféleképp szól, de sokféleképp érthető, míg én tudok üzenni: 

- vigyázz! 

- jobbról! 

- balról! 

- elnézést! 

- gyere vagy menj csak!

- előzök!

- köszi!

- Sanyiii!

- stb.

Ahelyett hogy örülnénk a bringázás előnyének, elkerülve minden félreértést és egymáshoz szólnánk, inkább csengetünk. Oké, lehet hogy van amikor hasznos lehet a csengő, nekem is van, nagyon szeretem a hangját is, de hogy kötelező legyen, és a rendőr megbüntessen azért hogy én szóval kérek és nem csengetek, az számomra minden csak nem logikus.

Szerintetek hogy van ez?


Kükü”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 5 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés