Kerékpárút épül Békéscsaba és Nagyszalonta között

2013. január 18. 15:24
Magyarország egyik leghosszabb, határon átívelő kerékpárútját májusban adják át a lakosság és a turisták részére.

Új, 28 kilométeres kerékpárút köti össze Békéscsabát a határon túli Nagyszalontával. Magyarország egyik leghosszabb, határon átívelő kerékpárútját májusban adják át a lakosság és a turisták részére – tájékoztatta az MTI-t a Körösök Völgye Natúrpark Egyesület vezetője. Kovács Krisztián elmondta: a beruházás teljes költsége 1,5 milliárd forint, a Körösök völgye kerékpárút projekt 95 százalékos EU támogatásban részesült a román-magyar határon átnyúló programokra elkülönített pénzügyi keretből. A beruházás kivitelezési munkálatai tavaly tavasszal kezdődtek, a kerékpárút Békéscsaba belvárosából indul, Doboz községet érintve halad át Sarkadon, majd Méhkeréknél lépi át a határt és vezet Nagyszalontáig. Hozzátette: a kerékpárút építésének lesz egy második üteme, magyar oldalon a békéscsabai bányatavakig épül ki, román oldalon a gyógyvizéről híres Madarászig, Nagyszalonta szomszéd településéig. 

A Körösök Völgye Natúrpark Egyesület tervei között szerepel egy további, 72 kilométer hosszú kerékpárút építése, az útvonal műszaki tervezésére 100 millió forint uniós támogatást nyert a román-magyar közös programokra elkülönített alapból. Kiemelte: a projektben öt Békés megyei és három romániai település vesz részt. A kerékpárút Köröstarcsánál, a Kettős-Körös töltéstől indul, a nyomvonal Mezőberény, Békés, Doboz, Békéscsaba töltésein keresztül halad és Gyulát elhagyva tér át a Fekete-Körös töltésére, Nagyzerind, Miske és Simonyifalva irányában.  

A munkaszervezet vezetője megjegyezte: az egyesület célja a Tisza-tóhoz hasonlóan önálló arculatot adni a Körösök völgye természetes földrajzi térségének, a bővülő turisztikai kínálat segítségével. „Az idei szezonban a kerékpáros és a vízi turizmus bővülésével számolunk” – mondta Kovács Krisztián. Az egyesület Gyomaendrődön, Köröstarcsán, Békésen és Gyulán kishajó kikötőkkel várja a látogatókat, és az idei szezonban először egy nyolcvan fős sétahajó közlekedik majd a Körösökön. Békéscsabán a Körösök Völgye Látogató Központ szervezett túravezetéssel, kölcsönözhető kerékpárokkal, túrakenukkal, két sárkányhajóval és GPS készülékekkel várja a turistákat.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés